Tom Lanoye

Tom Lanoye

Tom Lanoye (1958) is een Belgische romanschrijver, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad (Zuid-Afrika). Lanoye komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt hij op in theaters met avondvullende bewerkingen van eigen romans of toneelstukken. Zijn provocerende uitspraken bezorgen hem regelmatig publieke belangstelling. Hij identificeert zichzelf als atheïst. Zijn literair werk is in meer dan vijftien talen gepubliceerd of opgevoerd. Sinds de vertaling van zijn roman Sprakeloos (La langue de ma mère, 2011) is hij ook doorgebroken in Franstalig België. Zes van zijn romans werden verfilmd, waarvan één, Het derde huwelijk, in het Frans (Troisièmes Noces).

alle romans en gedichten van Tom Lanoye - de website van de auteur

Alle boeken van deze auteur

De draaischijf

dinsdag, 1 maart, 2022
auteur: 
genre: 
waardering: 
9,2 sterren
ons oordeel: 
De draaischijf

In De draaischijf raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie.

‘Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld.’ Aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne óp de bühne. Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden. Kort voor de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

De nieuwe roman van Tom Lanoye De Draaischijf plaats de schrijver terug in de aandacht en krijgt erg positieve waarderingen. Het is voor een stuk ook weer een 'Vlaamse' roman die zich afspeelt in Antwerpen en die de Vlaamse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog als thema heeft. Een boeiende en goed geschreven roman die bewijst dat Tom Lanoye een goede schrijver is. Voor ons een aanrader binnen de Vlaamse literatuur.