Isabel Allende

Isabel Allende

Isabel Allende is een Chileens journaliste en schrijfster. Allende is geboren in 1942. Haar vader, Tomás Allende, was een neef van Salvador Allende, president van Chili van 1970 tot 1973, en hij was diplomaat.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het Chileense vrouwentijdschrift Paula en van 1973 tot 1974 werkte zij mee aan het kinderblad Mampato.  Ook was zij een welbekende gast in uitzendingen van de Chileense televisie. In 1973 werd haar toneelstuk El embajador in Santiago opgevoerd.

De staatsgreep van 11 september 1973 door generaal Augusto Pinochet, die tot de mysterieuze dood van toenmalig president Salvador Allende leidde, maakte Isabel Allendes situatie zeer moeilijk en in 1975 vertrok zij naar haar familie in Venezuela. Zij bleef er dertien jaar en werkte er voor het centrumlinkse dagblad El Nacional te Caracas. 

In 1981 hoorde Allende dat haar grootvader, inmiddels 99 jaar oud, op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die tot een manuscript voor een roman uitgroeide: Het huis met de geesten (La casa de los espíritus). De publicatie was een groot succes en het boek werd later verfilmd door de Deense regisseur Bille August.

alle boeken en romans van Isabel Allende

Alle boeken van deze auteur

Violeta

dinsdag, 1 februari, 2022
waardering: 
8,8 sterren
Violeta - Isabel Allende

Violeta is de nieuwe epische historische roman van Isabel Allende. Ook verkrijgbaar als luisterboek.

Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte.

Dankzij de vooruitziende blik van haar vader zal het gezin ongeschonden uit deze crisis komen. Maar algauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar...

In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.