Kinderboeken

Beste kinderboeken voor 3 tot 4 jaar

een top 10 van beste kinderboeken
Categorie: 

Een top 10 van de best verkochte voorleesboekjes en prenten- en voelboeken voor peuters en kleuters van 3 tot 4 jaar ongeveer van de afgelopen jaren. Met op nummer 1 het klassieke en hilarische verhaal van De Mol die probeert uit te zoeken wie er op zijn kop heeft gepoept of op 3 het charmante 'Raad eens hoeveel ik van je hou' met Hazeltje en de Grote Haas.

Andere klassiekers in het lijstje zijn Dikkie Dik en natuurlijk Jip en Janneke. Maar in dit lijstje van beste kinderboeken is ook ruimte voor de nieuwste kinderboekjes zoals het prentenboek van het jaar 2018 Ssst! De tijger slaapt.

Beste kinderboeken voor 3 tot 4 jaar
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader. Een paar vliegen hem helpen de dader te ontmaskeren. De mol neemt dan op grandioze wijze wraak.

De tekeningen van dit leuke prentenboek uit 2009 hebben niets van hun kracht verloren: ze blijven humoristisch en geven heel goed de boosheid van de mol weer. Ook beschikbaar als pop-up boek of groot kartonboek.

Voor 0 tot 4 jaar.

Rupsje Nooitgenoeg
Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Het bekendste en meest geliefde boek van Eric Carle in de normale prentenboekeditie.

Voor 4 tot 6 jaar.

Raad eens hoeveel ik van je hou
Raad eens hoeveel ik van je hou

Hazeltje en de Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies - dat is niet makkelijk te meten! Peuters en kleuters zullen dankzij de mooie illustraties dit verhaal erg mooi zullen vinden. Het prikkelt hun fantasie en trekt hun aandacht door alle kleuren die er in verwerkt zijn. Kinderen zullen zich kunnen herkennen in de emotie en expressie in houding en gezichtsuitdrukking die je ziet bij Hazeltje en Grote Haas.

De kinderen zullen de manieren waarop Hazeltje de hoeveelheid liefde voor Grote Haas probeert duidelijk te maken erg grappig vinden, en misschien zelfs mee willen doen met Hazeltje. Een opvolger op dit prentenboek is Altijd en overal met 4 kortverhalen en Kijk eens wat ik kan.

Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik
Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik

In Het dubbeldikke voorleesboek beleeft Dikkie Dik maar liefst 30 spannende avonturen. De plaatjes in dit boek zijn extra groot, zodat voorlezen nog fijner wordt.

En heeft papa of mama even geen tijd om voor te lezen? Dan kun je kijken naar de lekker lange DVD met 24 geanimeerde verhaaltjes en 12 raadspelletjes. Ook een aanrader is Elke dag Dikkie Dik, Luxe feesteditie met 365 verhaaltjes.

Voor 1 tot 3 jaar.

De Gruffalo
De Gruffalo

Een kleine muis komt in het bos allerlei dieren tegen die hem willen opeten. Hij maakt hen echter bang met het verhaal over een eng monster dat de Gruffalo heet. Maar uiteindelijk blijkt de enge Gruffalo echt te bestaan.

Het boek leest gemakkelijk omdat het veel humor bevat en op rijm is geschreven met veel herhalingen. Kinderen zullen door herkenning snel zinnen willen afmaken of herhalen en het rijm bevordert het gevoel voor taal. De kleurrijke, herkenbare, wat naïeve illustraties, waarin het monster er grappig en goeiig uitziet, zitten boordevol details. Ze geven een goede weergave van het verhaal. Prachtig boek om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar. De opvolger van het boek is Het kind van de Gruffalo.

Ssst! De tijger slaapt
Ssst! De tijger slaapt

prentenboek van het jaar 2018
Ssst! De tijger slaapt' is een verrassend en interactief prentenboek van Britta Teckentrup. Bijzonder is dat de ballonnen in de tekeningen glanzend zijn, zodat ze net op echte ballonnen lijken.

De tijger slaapt...
Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Maar de dieren hebben wel hulp nodig. De lezer wordt dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?
Voor 3 tot 6 jaar

Kopen bij Bol.com
Ssst! De tijger slaapt (Nl)
Gewoon zoals je bent
Gewoon zoals je bent

Een nieuwsgierig olifantje heeft moeite om tijdens een tocht netjes in de olifantenrij te blijven. Hij ziet zo veel dieren die er anders uitzien en eigenschappen hebben, die hij niet heeft. Hij wil ook wel zulke mooie puntige prikhoorns als een gnoe, lange steltpoten als een giraf, of een gespikkelde vacht als een cheeta. Telkens als hij er om vraagt, krijgt hij te horen 'Nee, blijf in de rij!'.

Pas als de dieren bij de drinkplaats aankomen, ervaart hij dat ook hij unieke eigenschappen heeft, en dat hij prachtig is met zijn grote flaporen en spetterende slurf. De illustraties zijn gemaakt in collageachtige stijl, waarbij de dierfiguren zonder entourage op een witte achtergrond zijn afgebeeld in mooie rustige kleuren. Met leuke details, zoals het blauwe vogeltje dat steeds in de buurt is en het woordeloze avontuur van twee mestkevertjes die het hele boek door een mestbal mee proberen te rollen.
Voor 4 tot 6 jaar

Kopen bij Bol.com
Gewoon zoals je bent (Nl)
Nog even achter mijn oortjes kriebelen
Nog even achter mijn oortjes kriebelen

In dit lieve voorleesboekje wordt het slaapritueel een interactief spel. Peuters kunnen zelf het konijntje naar bed brengen: ze mogen in de handen klappen, het kussen opschudden, nog even achter de oortjes kriebelen en
natuurlijk een nachtzoen geven. En op de allerlaatste pagina mogen ze het licht uitdoen. Welterusten, Klein Konijn!

Perfect voor de iPad-generatie 
Nog even achter mijn oortjes kriebelen is het perfecte boekje voor kinderen die graag op de iPad spelen: net als op de tablet kun je 'tappen' en 'swipen', maar dan in een papieren boek!
Voor 2 tot 4 jaar.

Wat zit er in je buik, mama?
Wat zit er in je buik, mama?

De ik-persoon, een jongetje, vraagt steeds aan zijn mama wat er in haar steeds dikker wordende buik zit. De lezer tilt daartoe telkens de rode jurk op door middel van een flapje. Is het misschien een aap, paard, een draak of een inktvis? Waarop mama reageert, totdat de pop-upillustratie op de laatste pagina's hen tweeen samen met een baby toont.

Warm, blij, vrolijk, grappig verhaal, waarbij innig contact tussen moeder en zoon blijkt uit dialoog en oogcontact in de tekeningen.
Voor 1 tot 3 jaar.

Hé, wie zit er op de wc?
Hé, wie zit er op de wc?

Beer moet hoognodig naar de wc, maar de wc is bezet. De deur is op slot, en er wordt niet gereageerd op kloppen of roepen. Achtereenvolgens sluiten Varken, Olifant, Tijger, Pinguïn, Aap en Giraf zich aan in de rij. Allemaal moeten ze heel dringend gebruik maken van dat ene toilet. Als eindelijk wordt doorgespoeld en een onschuldig jongetje naar buiten komt, dat heel lang moest plassen, zijn handjes moest wassen en zijn boek heeft uitgelezen op de wc, staan de zeven (knuffel)dieren in de startblokken om als eerste gebruik te kunnen maken van de wc.

Erg grappig verhaaltje, verteld in prettig voor te lezen rijm. Voor 3 tot 5 jaar.

Kopen bij Bol.com
Hé, wie zit er op de wc? (Nl)

Meer kinderboeken voor 3 tot 4 jaar

De best verkochte kinderboeken voor 3 tot 4 jaar van de voorbije maand vind je hier.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor 3 en 4 jarigen.

Beste kinderboeken voor 0 tot 2 jaar

een top 10 van beste baby- en peuterboeken
Categorie: 

Onze top 10 van de beste baby- en peuterboeken voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Van knuffel- en voelboekjes tot de allereerste voorleesboekjes voor de allerkleinsten. Met op de eerste plaats het voelboekje van rupsje Nooitgenoeg en op nummer twee het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik.

Verder in deze lijst nog flapboekjes (Dribbel!) en voorleesboekjes voor het slapengaan voor kindjes die bang zijn in het donker, en natuurlijk de onvermijdelijke boekjes over 'op het potje' gaan die elke jonge ouder wel in huis neemt.

Beste kinderboeken voor 0 tot 2 jaar
Rupsje Nooitgenoeg voelboek
Rupsje Nooitgenoeg voelboek

De wereld van Eric Carle met al zijn kleuren en vormen spreekt ook tot de verbeelding van heel jonge kinderen. Met dit prachtige voelboek kunnen peutertjes vanaf 18 maanden al kennis maken met deze kleurrijke wereld. Voel de glimmende appel van Rupsje Nooitgenoeg, aai de zachte manen van een leeuw en volg met je vingers de lijnen van de cijfers 1 tot en met 5.

In dit prachtige voelboek worden thema's als dieren, woorden, cijfers, vormen en kleuren geïntroduceerd op zo'n manier dat ze deze jonge doelgroep aanspreken.
Voor 1 tot 3 jaar.

Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik
Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik

In Het dubbeldikke voorleesboek beleeft Dikkie Dik maar liefst 30 spannende avonturen. De plaatjes in dit boek zijn extra groot, zodat voorlezen nog fijner wordt.

En heeft papa of mama even geen tijd om voor te lezen? Dan kun je kijken naar de lekker lange DVD met 24 geanimeerde verhaaltjes en 12 raadspelletjes. Ook een aanrader is het flapjesboek Dikkie Dik - In de dierentuin.

Voor 1 tot 3 jaar.

Raad Eens...Knuffelboek
Raad Eens...Knuffelboek

Het buggyboekje bij Raad eens hoeveel ik van je hou.

Hazeltje de Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. 
Maar hoeveel precies - dat is niet makkelijk te meten!

Welterusten kleine beer
Welterusten kleine beer

Het allerliefste prentenboek over bang zijn en slapengaan. Kleine Beer kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Grote Beer brengt steeds een groter lichtje naar Kleine Beer. Uiteindelijk neemt hij zelfs de maan voor hem mee, en alle fonkelende sterren.

Maar Kleine Beer kan nog steeds niet slapen; buiten is het nog donker! Grote Beer neemt hem in zijn armen, draagt hem naar buiten en samen kijken ze naar de maan en de sterren. Eindelijk slaapt Kleine Beer en kan Grote Beer zijn boek uitlezen. 
Voor 1 tot 3 jaar.

Kopen bij Bol.com
Welterusten kleine beer (Nl)
Dribbel - Waar is Dribbel?
Dribbel - Waar is Dribbel?

Dit is het eerste en beroemdste avontuur van Dribbel. Als kartonboekje is het speciaal geschikt voor de allerkleinste Dribbel-fans. Het is tijd om te eten, maar waar is Dribbel? Kijk achter de flapjes en zoek Dribbel!

Eenvoudig prentenboek, waarin een (moeder-)hond zoekt naar haar zoontje voor wie eten klaar staat. Ze kijkt op allerlei plaatsen (o.a. in de klok, in de piano, in de kast, onder het bed en onder het kleed) en vindt hem uiteindelijk in de mand. Op elke plek waar ze kijkt, zitten andere dieren verborgen (o.a. krokodil, beer, slang) achter opklapbare delen van de bladzijden. Omdat in het begin niet duidelijk is hoe Dribbel eruit ziet, is de verrassing des te groter. 
Voor 0 tot 3 jaar.

Bobbi op het potje
Bobbi op het potje

Bobbi, een peuter-beertje leert zichzelf aan om op het potje te plassen, hij hoeft geen luier meer aan maar soms als hij opgaat in zijn spel, gebeurt er nog wel eens een ongelukje; gelukkig vindt zijn moeder dat helemaal niet erg. Samen met zijn speelgoedvriendje Ollie, oefent Bobbi net zolang totdat hij geen luier meer aanhoeft. Van zijn oma krijgt hij een beloning.

Een aardig klein vierkant prentenboekje met zachtgekleurde illustraties waar veel op te zien is voor de peuter. Op de linkerpagina is, steeds in vierregelige rijmpjes, het verhaaltje te lezen. Een vrolijk boekje voor peuters die zindelijk willen worden. Over het beertje Bobbi zijn heel veel andere boekjes te lezen die aansluiten bij de belevingswereld van de peuter.
Voor 0 tot 3 jaar.

Kopen bij Bol.com
Bobbi op het potje (Nl)
Mijn eerste 100 woorden flapjesboek
Mijn eerste 100 woorden flapjesboek

Met dit leerzame flapjesboek gaat de woordenschat van jonge kinderen met sprongen vooruit. De herkenbare foto's tegen kleurrijke achtergronden bieden uren kijk- en leesplezier.

Door de verschillende soorten flappen, de verscheidenheid aan categorieën en de leuke spelletjes is dit een bijzonder en aansprekend boek voor elke peuter.
Voor 1 tot 3 jaar.

Nijntje in de dierentuin
Nijntje in de dierentuin

Nijntje gaat met haar vader per trein naar de dierentuin waar ze achtereenvolgens papegaaien, een zebra, een kangoeroe, een olifant, een aap, giraffen en een schildpad bekijken. Moe maar voldaan gaan ze daarna weer naar huis.

De rijmpjes en eenvoudige kleurige plaatjes van de populaire Nijntje-serie zijn zo langzamerhand overbekend. Toch vinden kinderen vanaf ca. 2 jaar ze altijd weer leuk.
Voor 0 tot 3 jaar.

Kopen bij Bol.com
Nijntje in de dierentuin (Nl)
Baby ziet... - kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden
Baby ziet... - kijkboek met spiegeltje

De reeks Baby ziet is ondertussen al een beetje een klassieker. Het principe is eenvoudig: eenvoudige patronen in zwart-wit, hier en daar aangevuld met een felle kleur. Helemaal op maat van de waarneming van baby s. Tekeningen die de hersenen en de visuele waarneming stimuleren!

In dit nieuwe kijkboek staan weerom een heleboel leuke patronen. En als kers op de taart zit er achterin het boek een spiegeltje!
Voor 0-6 maanden.

De boerderij geluidenboekje
De boerderij geluidenboekje

Jonge kinderen kijken graag in boeken, maar naar dit boekje kun je ook luisteren. Probeer het zelf maar! Een eerste kennismaking met de dieren van de boerderij in woord, beeld én geluid.

Dit boekje onderscheidt zich van het grote aanbod in dit genre door de frisse vormgeving en de leuke geluiden. Een ingebouwde batterijhouder in het extra dikke achteromslag maakt de geluiden mogelijk: druk op het varken en je hoort zijn geknor, en de geluiden van koe, haan, paard, eend en schaap.
Voor 1 tot 3 jaar.

Meer kinderboeken voor 0 tot 2 jaar

De best verkochte kinderboeken voor 1 tot 2 jaar van de voorbije maand vind je hier. Kijk hier voor de beste babyboeken voor 0 tot 1 jaar.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor baby's en voor boeken voor kinderen van 1 en 2 jaar.

Gelijkaardige boekentips

Beste kinderboeken voor 5 tot 8 jaar

de beste kinderboeken voor kleuters en jonge kinderen
Categorie: 

Een mengeling van kinderboeken voor oudere kleuters en kinderen die al naar de grotere school gaan. Boeken om voor te lezen en om zelf in te bladeren, met als onbetwiste nummer één Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Een boek dat veel jonge ouders zich nog herinneren uit hun eigen kindertijd en dat sinds al die jaren een geliefd voorleesboek is gebleven, zowel voor de ouder die voorleest als voor het kind dat luistert en kijkt naar de mooie tekeningen van Fiep Westendorp.

Maar ook de eerste zelfleesboeken staan in deze lijst, zoals de immens populaire 'De waanzinnige boomhut' serie die geschikt is voor kinderen van 7 en 8 jaar. Andere recente kinderboeken voor deze leeftijd zijn De Gorgels, een heerlijk voorleesboek dat hier op nummer twee komt te staan en Het Muizenhuis.

Beste kinderboeken voor 5 tot 8 jaar
Pluk van de Petteflet
Pluk van de Petteflet

Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed er mee door de hele stad en hij zocht naar een huisje om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: 'Weet u niet een huis voor me?' Dan dachten de mensen even na en zeiden: 'Nee.' Want alle huizen waren vol.

Gelukkig kwam Pluk de duif Dollie tegen en die wist wel een huisje. Een prachtig kamertje in het torentje van de Petteflet. In dit voorleesboek kun je horen hoe Pluk alle bewoners van de Petteflet leert kennen: de Stampertjes, Zaza, Aagje, mevrouw Helderder, Duizeltje, Karel met de houten poot en nog veel meer leuke mensen en dieren.
Voor 5 tot 8 jaar.

De Gorgels
De Gorgels

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft… 

Een fantasierijk en spannend avontuur over Gorgels, Brutelaars en een jongen met superogen, van cabaretier Jochem Myjer. Geïllustreerd door Rick de Haas, bekend van Mees Kees. Lees ook het vervolg de Wereld van de Gorgels om meer over het geheime leven van de Gorgels te weten te komen.

Voorlezen vanaf 5, zelf lezen vanaf 7 jaar. 

Het Muizenhuis - Sam en Julia

Dit grote voorlees/kijkboek is gebaseerd op het Muizenhuis. Het Muizenhuis is een kunstproject van Karina schaapman en is gebouwd als décor voor dit kinderboek.

Sam en Julia wonen in Het Muizenhuis, een wereld op zich. Julia woont zeshoog middenachter. Ze woont daar samen met haar moeder in een heel klein kamertje. Ze heeft geen vader, broertjes en zusjes en geen opa en oma. Julia is super nieuwsgierig en reuze eigenwijs. Ze houdt niet van saai en zodra ze zich verveelt gaat ze naar buiten. Op avontuur. Met haar vriendje Sam. Sam woont middenvoor in Het Muizenhuis. Hij woont daar met zijn vader, moeder, broertjes en zusjes. Hij heeft twee opa's en twee oma's, een paar tantes en een oom. Sam is super verlegen en reuze braaf. Als hij met Julia is, doet hij dingen die hij anders nooit zou durven. 
Voor 4 tot 8 jaar.

Het boek zonder tekeningen
Het boek zonder tekeningen

Uniek, eigenzinnig en hilarisch: het eerste prentenboek zonder prenten Dacht je dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan? Dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: 'Ik ben een aap.' Wie dit boek voorleest, wordt op slag een KOMIEK. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd!

Voor 4 tot 6 jaar.

De griezels
De griezels

De Griezels is een fantastisch kinderboek van bestsellerauteur Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake.

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten. Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

Voor 6 tot 8 jaar ongeveer.

Kopen bij Bol.com
De Griezels (Nl) ebook (Nl)
Jip en Janneke
Jip en Janneke

Jip en Janneke zijn de aller- allerbeste vriendjes en altijd samen. In en om huis beleven ze veel avonturen. Schooltje spelen, in een grote regenplas stampen en ze doen een wedstrijd wie de meeste pannenkoeken kan eten. Ze vinden een hondje dat geen baas heeft en mogen het houden. Een naam weten ze meteen: Takkie!

Alle avonturen van deel 1 tot en met 5 van de ultieme kleutervriendjes Jip en Janneke zijn samengebracht in dit boek. Van ‘Jip en Janneke spelen samen’ tot ‘Dag Jip! Dag Janneke!’  Met veel illustraties in zwart-wit én in kleur. Een boek vol voorlees- en kijkplezier, dat in geen enkele kinderkamer mag ontbreken.

Voor 3 tot 8 jaar.

Kopen bij Bol.com
Jip en Janneke (Nl)
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Het perfecte boek voor jonge lezers: humor en veel tekeningen! Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk! Waar wacht je nog op? Kom snel langs!

Voor 7 tot 10 jaar ongeveer.

De kleine walvis
De kleine walvis

Benji Davies (1980) is illustrator en animatieregisseur. Zijn prentenboek De kleine walvis werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. In 2014 won hij met De kleine walvis de Oscar's First Book Prize. Het eiland van opa, ook een prentenboek van zijn hand, werd bekroond met de prestigieuze World Illustration Award. Davies’ werk wordt in 22 landen uitgegeven. Inmiddels is ook de opvolger van De kleine walvis verschenen: De kleine walvis in de winter.

De kleine walvis vertelt het verhaal van een eenzaam jongetje en een kleine walvis die op het strand aanspoelt. Hun vriendschap verandert hun levens voorgoed.

Voor 4 tot 7 jaar

De gele ballon
De gele ballon

Dit schitterende prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben. Telkens opnieuw duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue, en een gele ballon. Jong en oud zal met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren.

In De gele ballon toont Charlotte Dematons zich niet alleen een meesteres in het scheppen van sfeer ' zij heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt. Niels Holgersson, de Baron von Münchhausen, Pippi Langkous, Toetanchamon, de kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina's en maken dit prentenboek een feest van herkenning. Om eindeloos te bekijken!
Voor 4 tot 7 jaar.

Kopen bij Bol.com
De gele ballon (Nl)
Dolfje Weerwolfje 1
Dolfje Weerwolfje 1

Eerste deel uit de bekende serie 'Dolfje Weerwolfje'*. De ouders van Dolfje zijn verdwenen toen Dolfje drie jaar was. Hij woont nu bij de ouders van zijn vriendje. Op zijn zevende verjaardag ontdekt hij dat hij een weerwolf is. Het fenomeen weerwolf wordt niet echt angstaanjagend beschreven, maar meer als een 'normaal' gegeven. De opa van Dolfje blijkt ook een weerwolf te zijn en hij geeft zijn kleinzoon dan ook tips om in het gewone leven zijn weg te vinden. Een met humor geschreven verhaal.

Voor 6 tot 9 jaar.

Fantasia I
Fantasia I

Geronimo Stilton is een bange, maar zachtaardige muis, die niets liever zou willen dan een rustig leven, maar hij wordt telkens betrokken in wilde avonturenreizen met Thea, Klem en Benjamin. De muis is zowel de hoofdpersoon als de schrijver van de boeken. De boeken worden geschreven naar een idee van Elisabetta Dami. De reeks wordt onder andere geïllustreerd door Larry Keys. De boeken richten zich op kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en is ondertussen vertaald in 35 talen. 

Dromen jullie nooit over reizen in het fantastische Fantasia? Heksen, zeemeerminnen, aardmannetjes en feeën ontmoeten... Maar ook eenhorns, trollen en weervolven... Of een ritje maken op de rug van een regenboogdraak? Zullen we samen naar Fantasia gaan? Ga maar zitten en hou je goed vast! We vertrekken!!! 

Meer kinderboeken voor 5 tot 8 jarigen

De best verkochte kinderboeken voor 5 tot 6 jaar en voor 7 tot 8 jaar van de voorbije maand vind je hier.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor 5 en 6 jarigen, en voor 7 en 8 jarigen.

Beste kinderboeken voor 9 tot 11 jaar

een top 10 van beste kinderboeken
Categorie: 

Wie anders dan J.K. Rowling met Harry Potter kan op nummer één in deze lijst staan? De Potter serie is een fenomeen en blijft razend populair. Maar dat wil niet zeggen dat er geen meer recente boeken in deze lijst voor 9 tot 11-jarigen staan. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen kan natuurlijk niet ontbreken en staat op twee. Op drie hebben we oververdiend het heerlijke De GVR van Roald Dahl die makkelijk op zijn eentje de helft van deze top 10 zou kunnen invullen met zijn werk.

Voor de jongere lezers binnen deze categorie hebben we nog Fantasia van Geronimo Stilton in deze lijst staan. De kleine prins staat vooral in deze lijst, denken we, omdat de ouders van kinderen dit boekje blijven kopen uit nostalgie.

Beste kinderboeken voor 9 tot 11 jaar
Harry Potter & De Steen der Wijzen
Harry Potter & De Steen der Wijzen

Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling verscheen in 1997 voor het eerst in Engeland en is het eerste deel van een zevendelige reeks. Wereldwijd werden ruim 500.000.000 boeken verkocht in 69 verschillende talen en in 200 verschillende landen.

Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt Harry Potter op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet hij het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.
Voor 10 tot 12 jaar (en ouder).

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Het perfecte boek voor jonge lezers: humor en veel tekeningen! Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk! Waar wacht je nog op? Kom snel langs!

Voor 7 tot 10 jaar ongeveer.

De GVR
De GVR

De GVR won in 1984 een Zilveren Griffel. Een bestseller van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. The BFG werd al twee keer verfilmd, de laatste keer door Steven Spielberg.

Sofie ligt 's nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen.
Voor 8 tot 11 jaar.

Fantasia I - Fantasia
Fantasia I - Fantasia

Geronimo Stilton is een bange, maar zachtaardige muis, die niets liever zou willen dan een rustig leven, maar hij wordt telkens betrokken in wilde avonturenreizen met Thea, Klem en Benjamin. De muis is zowel de hoofdpersoon als de schrijver van de boeken. De boeken worden geschreven naar een idee van Elisabetta Dami. De reeks wordt onder andere geïllustreerd door Larry Keys. De boeken richten zich op kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en is ondertussen vertaald in 35 talen. 

Dromen jullie nooit over reizen in het fantastische Fantasia? Heksen, zeemeerminnen, aardmannetjes en feeën ontmoeten... Maar ook eenhorns, trollen en weervolven... Of een ritje maken op de rug van een regenboogdraak? Zullen we samen naar Fantasia gaan? Ga maar zitten en hou je goed vast! We vertrekken!!! 

De kleine prins
De kleine prins

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend. De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding met zijn vliegtuig in de woestijn de kleine prins ontmoet.

De wijze en betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten die hij bezoekt met hun merkwaardige bewoners en over zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Kopen bij Bol.com
De kleine prins (Nl)
Matilda
Matilda

Matilda is een fantastisch kinderboek van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Matilda werd succesvol verfilmd door en met Danny DeVito. Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Matilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck.

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

Het leven van een Loser
Het leven van een Loser 1

Bram vindt het leven een hel. Op de middelbare school moet hij zich staande houden tussen kleine brugpiepers en volgroeid gespuis dat zich al scheert. Op een dag krijgt hij van zijn moeder een leeg dagboek.

In Het leven van een Loser vertelt Jeff Kinney het verhaal van een onvergetelijke anti-held. Obstakels als een pesterige oudere broer, verstandige ouders, houterige vriend Theo en slungelige sukkels om hem heen maken het leven soms knap lastig. Met een grote dosis zelfoverschatting en een overdosis mislukte plannen en acties slaat de hoofdpersoon zich door het eerste schooljaar heen. De auteur weet zowel qua stijl als inhoud de prepubergedachten van Bram goed en pakkend te beschrijven.
Voor 8 tot 12 jaar.

De brief voor de koning
De brief voor de koning

Schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven…

Voor 9 tot 12 jaar.

Lampje
Lampje

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.
Voor 10 tot 12 jaar.

Kopen bij Bol.com
Lampje (Nl) ebook (Nl)
Achtste-groepers huilen niet
Achtste-groepers huilen niet

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee.

Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen!
Voor 10 tot 12 jaar.

Blauwe plekken
Blauwe plekken

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Hoewel ze thuis zoveel mogelijk helpt met haar kleine broertje en probeert het haar moeder zoveel mogelijk naar de zin te maken, wordt haar moeder toch vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit.

Op school durft Judith niets te vertellen. Maar dan raakt ze bevriend met haar klasgenootje Michiel en bij hem thuis ziet ze dat het ook anders kan. Met haar moeder gaat het ondertussen slechter: ze wordt steeds sneller kwaad en slaat steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen...

Kopen bij Bol.com
Blauwe plekken (Nl)
De heksen
De heksen

Heksen zijn eng en gemeen, maar de heksen uit Roald Dahl's gelijknamige verhaal zijn afschuwelijk gemeen en lelijk en ze hebben een hekel aan kinderen.

In dit spannende verhaal moet een jongetje het opnemen tegen de heksen en hun toverkracht om de kinderen van de wereld te redden. Luister naar de spannende hoorspelbewerking van één van de bekendste en meest geliefde verhalen van Roald Dahl.
Voor 8 tot 12 jaar.

Meer kinderboeken voor 9 tot 11 jarigen

De best verkochte kinderboeken voor 9 tot 11 jaar van de voorbije maand vind je hier.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor 9 en 10 jarigen, en voor 11 en 12 jarigen.

Gelijkaardige boekentips

Abonneren op Kinderboeken