Genres

De beste oorlogsromans ooit

een top 15 van de beste oorlogsboeken

Het is geen makkelijke taak om een top 15 van de 'beste' oorlogsromans op te stellen. Er zijn zoveel uitstekende oorlogsromans geschreven dat er wel altijd commentaar zal zijn op het ontbreken van dit of dat boek. Om ons te helpen bij het opstellen van deze lijst zijn we gaan kijken naar vooral Engelstalige bestaande lijsten van oorlogsromans. Er is dus geen echte poging ondernomen om ook Nederlandstalige boeken op te nemen, al zijn er meer dan genoeg boeken die in aanmerking zouden kunnen komen.

De nadruk in deze lijst ligt op boeken die de belevenissen van soldaten in een oorlog beschrijven, zij het op het slagveld, dan wel aan het front. Er zijn tal van boeken geschreven die zich afspelen ten tijde van een oorlog maar die niet per se gaan over de directe ervaring van de oorlog zelf. Om maar één voorbeeld te noemen: Het verdriet van België van de Vlaamse schrijver Hugo Claus speelt zich af in de context van de Tweede Wereldoorlog maar gaat meer over de ervaringen van de mensen tijdens de Duitse bezetting dan over het beleven van de oorlog aan het front zelf.

Nu, deze lijst wordt vooral aangeboden als een inspiratiebron voor mensen die op zoek zijn naar goede oorlogsromans om te lezen. Het is zeker niet de ambitie om een of andere absolute ranking te geven.

Een top 10 van de beste oorlogsromans ooit
Beste oorlogsroman: Van het westelijk front geen nieuws
Van het westelijk front geen nieuws

Van het westelijk front geen nieuws, in het Engels All Quiet on the Western Front maar in het Duits oorspronkelijk 'Im Westen nichts Neues', van Erich Maria Remarque wordt door velen als één van de beste oorlogsromans, zo niet dé beste oorlogroman ooit beschouwd. Van het westelijk front geen nieuws is sedert de eerste dag van verschijnen in 1928 niet alleen een literair monument geweest, maar een politiek en cultureel feit van grote betekenis. Door de sobere en pregnante beschrijving van de oorlogswaanzin werd het werk ogenblikkelijk en blijvend herkend als een der belangrijkste en indrukwekkendste boeken van de moderne tijd.

Het centrale personage in deze anti-oorlogsroman is Paul Bäumer, die zoals zo veel van zijn tijdsgenoten in Duitsland en elders erg enthousiast is om deel te nemen aan de Eerste Wereldoorlog. Maar vanaf de eerste bombardementen in de loopgraven blijkt dat de realiteit van de oorlog heel anders is dan hij zich had voorgesteld. Algauw wordt de belangrijkste bekommernis van Paul om simpelweg te overleven. Een indrukwekkende roman over de 'vernietigde generatie' van de Eerste Wereldoorlog.

Beste oorlogsromans: Catch 22 - Joseph Heller
Catch 22

Joseph Heller schreef met Catch 22 'de oorlogsroman die alle andere oorlogsromans overbodig maakt'. Het is een absurd boek maar tegelijk ook origineel, bitter, vulgair, geestig, spitsvondig en ontroerend. De zwarte humor, de absurde logica en de onvergetelijke personages, zoals de bommenrichter Yossarian en de gewiekste messofficier Milo Minderbinder, maken het tot een onvergetelijk boek. Joseph Heller was zelf een oorlogspiloot die 60 missies vloog in 1944.

De antiheld Yossarian, het hoofdpersonage in het boek, is gestationeerd op een Italiaans eiland en - net als de auteur - bommenrichter bij de luchtmacht in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Hij is omgeven door volkomen verknipte figuren, stereotypen van de in ieder leger voorkomende baantjesjagers, idealisten, hardliners, angsthazen e.d. Zwarte humor en kolder, komische satire, realisme en onthullende, tegendraadse karaktertekening zijn de hoofdingrediënten van deze lijvige roman die de lezer steeds weer op het verkeerde been zet. Elke logica ontbreekt; alles wordt onderuit gehaald in deze tekening van de waanzin van de oorlog.

Billy Lynn's Long Halftime Walk
Billy Lynn's Long Halftime Walk

Billy Lynn's Long Halftime Walk (in het Nederlands Billy Lynn en hoe hij de rust overleefde) is de debuutroman van de Amerikaanse schrijver Ben Fountain. Het boek gaat over de ervaringen van Bravo Company, en meer bepaald het hoofdpersonage Billy Lin, nadat ze een bloedige strijd hebben geleverd met Irakese opstandelingen. Deze strijd is door een cameraploeg gevolgd en de beelden ervan worden een videohit op Youtube waardoor Bravo Company en Billy Lin in het bijzonder plots Amerikaanse helden worden.

De Bush-regering ziet promotionele mogelijkheden, haalt de compagnie terug en organiseert een overwinningstournee door het land. Het boek beschrijft de laatste uren van de tournee en volgt Billy en zijn team tijdens een enerverende middag in gezelschap van miljonairs en politici, hufters en gewone burgers, cheerleaders en Beyoncé Knowles. Billy Lynn en hoe hij de rust overleefde is grappig en scherp, maar ook ontroerend en meeslepend. Een actuele roman over acht jongemannen die worstelen met hun heldenstatus, hun kater, het onbegrijpelijke sterven van hun kompanen en hun opspelende hormonen, want ze zijn nog geen twintig.

Beste oorlogsroman - Birdsong - Het lied van de loopgraven
Birdsong - Het lied van de loopgraven

Sebastian Faulks is een van de belangrijkste schrijvers van Engeland van dit moment. Hij is onder meer bekend van zijn wereldwijde bestsellers Engleby en Een week in december. Het lied van de loopgraven wordt alom beschouwd als een van de grootste romans over de Eerste Wereldoorlog, en is nu als Birdsong verfilmd door de BBC.

In 1910 wordt de jonge Engelsman Stephen Wraysford door zijn werkgever naar Amiens gezonden om de Franse textielindustrie te bestuderen. Hij wordt verliefd op de vrouw van zijn huisbaas, Isabelle, en beleeft een korte, hartstochtelijke relatie met haar. Ze ontvluchten Amiens en Isabelle raakt zwanger, maar ze voelt zich schuldig en keert terug naar haar echtgenoot. Stephen wordt in 1916 als Brits militair aan de Somme gelegerd, het gebied waar hij zijn grote liefde verloor en waar zich een van de grootste slachtingen uit de menselijke geschiedenis voltrekt. De weerzinwekkende omstandigheden maken van Stephen een vervreemde, bittere man, maar hij weet het inferno van de loopgraven te overleven. Eind jaren zeventig vindt zijn kleindochter, Elizabeth Benson, de dagboeken van haar grootvader terug op een stoffige zolder.

Oorlogsromans: Oorlog en vrede
Oorlog en vrede

Oorlog en vrede van Lev Tolstoy is niet enkel één van de grootste klassiekers in de literatuur, het gaat ook nog eens over oorlog. Over de invasie van Rusland door Napoleon in 1812 om meer precies te zijn. Oorlog en vrede probeert op een historisch correcte manier aan de beschrijving van deze oorlog te doen, onder andere met levensechte beschrijvingen van verschillende veldslagen uit deze oorlog. Tolstoy zelf had nog meegevochten in de Krim Oorlog, dus op zich is het niet zo vreemd dat hij de oorlog op een realistische manier kan beschrijven.

Oorlog en vrede is een monumentaal werk dat veel pagina's telt en dat de oorlog van Rusland tegen het Frankrijk van Napoleon beschrijft (1805-1814) door de levens van vijf adelijke Russiche families te volgen. Hierbij wordt er afgewisseld tussen het dagelijkse leven van de leden van de vijf families en uitvoerige beschrijvingen van veldslagen die Tolstoj zo nauwkeurig mogelijk probeert weer te geven.

Kopen bij Bol.com
Oorlog en vrede (Nl) ebook (Nl)
Slachthuis vijf - Slaughterhouse-Five
Slachthuis vijf

Kurt Vonnegut was in 1945 zelf aanwezig in Dresden toen de geallieerden de stad platbombardeerden. Hij overleefde de aanval doordat hij met zijn medegevangenen schuilde in de koelkelders van het slachthuis waar hij als krijgsgevangene tewerkgesteld was. Hij verwerkte deze traumatische ervaring in de aanvankelijk omstreden maar inmiddels klassiek geworden roman Slachthuis vijf, oorspronkelijke titel ;Slaughterhouse-Five. De roman geeft op meesterlijke wijze het absurde van de oorlog weer.

Billy Pelgrim, de hoofdpersoon, staat los van de tijd. Hij gaat slapen als stokoude weduwnaar en wordt wakker op de dag van zijn bruiloft. Hij stapt een deur binnen in 1955 en komt in 1941 weer naar buiten. Hij heeft zijn eigen geboorte en dood vele malen gezien, zegt hij, en bezoekt regelmatig alle gebeurtenissen daartussenin. Alleen zo, volkomen losgeraakt van de realiteit, slaagt Billy erin om de verschrikkingen van Dresden te verwerken. Een verbijsterend meesterwerk dat iedereen gelezen moet hebben.

Voor wie de klok luidt
Voor wie de klok luidt

Met 'Afscheid van de wapenen' (1929) vestigde Ernest Hemingway zijn reputatie als een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Ruim tien jaar later verscheen 'Voor wie de klok luidt', een van de beste oorlogsromans aller tijden. De schrijver baseerde deze oorlogsklassieker (uit 1940) op ervaringen die hij had opgedaan als oorlogsverslaggever in Spanje.

For Whom The Bell Tolls vertelt het verhaal van de jonge Amerikaan Robert Jordan, die in de Spaanse Burgeroorlog als partizaan aan de kant van de antifascisten strijdt, en wiens loyaliteit, moed en idealen op de proef worden gesteld. Hemingways vaste thema’s, oorlog en persoonlijke eer, keren erin terug; tegelijkertijd is dit wellicht de meest ontroerende roman uit zijn oeuvre.

Johnny Got His Gun
Johnny Got His Gun

Johnny Got His Gun wordt wel eens een van de schokkendste oorlogsboeken ooit genoemd. Het verscheen 1 week nadat op 1 September 1939 Duitsland Polen binnenviel. Het is niet alleen een krachtig antioorlogsdocument, het is ook een voorbeeld van een overweldigende en schitterende verbeeldingskracht. 

Op de laatste dag van de Eerste Wereldoorlog wordt Joe Bonham aan flarden geschoten. Omdat de brancardiers op tijd bij hem zijn en de doktoren op dat moment weinig om handen hebben en vrijelijk kunnen experimenteren op de overblijfselen van deze jonge soldaat, blijft hij in leven. Zonder benen, armen, oren, ogen, neus en mond maar met hersens die nog kunnen denken. De enige manier van communiceren die hem nog rest is door met zijn hoofd op een kussen te slaan en zo in morse code woorden en zinnen te produceren. Deze `stiltewoorden' worden uiteindelijk door zijn verpleegster begrepen. `Wat wil je? seint zij terug. `Deel uitmaken van de buitenwereld', antwoordt hij. Zichzelf laten zien als levende dode, als denkende dode, als antwoord op de vraag of er iets is wat waardevol genoeg is om voor te sterven. Het antwoord dat hij krijgt is van een tergende wreedheid.

Outlet
The Naked and the Dead
The Naked and the Dead

Norman Mailer is een Amerikaanse scchrijver (1923–2007) die in 1948 debuteerde in met The Naked and the Dead, enkele jaren pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het boek is gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur tijdens zijn militaire dienstplicht op de Filipijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze oorlogsroman volgen we de belevenissen van een bataljon jonge Amerikaanse soldaten tijdens de strijd op het door de Japanners bezette eiland Anopopei. De nadruk ligt in het boek niet op het vechten maar op de vriendschappen die worden gevormd tussen mannen tijdens de moeilijkste omstandigheden.

Beste oorlogsboeken: Empire of the Sun
Empire of the Sun

Empire of the Sun, waarheidsgetrouw verfilmd door Steven Spielberg, is een boek van de overleden Britse schrijver J.G. Ballard. Deze schrijver is vooral bekend om zijn apocalyptische science fiction romans, maar zijn literaire reputatie dankt hij aan zijn magisch realistische fantastische verhalen. Empire of the Sun is een buitenbeentje in zijn oeuvre en is een semi-autobiografisch verhaal over de vier jaar die een Britse jongen doorbrengt in een Japans gevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De jonge James Graham is gestrand in Shangai na de Japanse aanval op Pearl Harbor en wordt vastgehouden in een interneringskamp. Als de oorlog verdergaat en James zich meer en meer bewust wordt van de realiteit van de oorlog, ontwikkelen zijn gevoelens zich en wordt zijn leven een helse strijd om te overleven. De verwarring die zo typisch is voor de oorlog wordt in dit boek uitzonderlijk goed weergegeven. Ballard heeft in dit boek op indringende wijze de gruwelijke realiteit van de Chinees-Japanse oorlog en de Japanse concentratiekampen in China beschreven.

Niemandsland - Weg der geesten 1
Niemandsland

In de jaren negentig van de 20e eeuw verschenen van de hand van de Engelse schrijfster Pat Barker drie romans over de Eerste Wereldoorlog: 'Niemandsland' (1993, over een dichter die als gevolg van shellshock, opgedaan in de loopgraven, wordt behandeld in Engeland); 'Het oog in de deur' (1994, waarin een officier centraal staat die aan de ervaringen aan het front een gespleten persoonlijkheid overhoudt); en 'Weg der geesten' (1995, de indrukwekkende afsluiting van het drieluik). In een heldere, verhalende stijl geeft de schrijfster in deze trilogie een schrijnend beeld van de verschrikkingen van deze 'man tegen man' oorlog en de traumatische gevolgen voor hen die overleefden. 

Het is 1917. In een openbare verklaring neemt Siegfried Sassoon, dichter en officier in het Britse leger, stelling tegen de zinloosheid van de oorlog. Zijn provocerende aanklacht, gericht tot de politici die verantwoordelijk zijn voor de slachtingen aan het front, brengt hem echter niet voor de krijgsraad. Sassoon wordt opgenomen in het militaire hospitaal Craiglockhart, waar het tot een treffen komt tussen hem en dr. Rivers. 

De jagers - The Hunters
De jagers

James Salter werd in 1925 in New York geboren. Hij is de auteur van de romans Solo Faces, Light Years, A Sport and a Pastime, The Arm of Flesh en The Hunters. The Hunters was zijn eerste roman, oorspronkelijk gepubliceerd in 1965, en is gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver als gevechtspiloot tijdens de Koreaanse Oorlog. Het boek wordt beschouwd als een klassieker binnen de oorlogsromans.

Kapitein Cleve Connell is al een bekende naam bij piloten wanneer hij aankomt in Korea om het met de nieuwe F-86 gevechtsvliegtuigen te gaan opnemen tegen de Russische MIGs. Zijn doel, zoals van elke gevechtspiloot, is om genoeg vliegtuigen neer te halen om een 'ace' piloot te worden. Maar de dingen draaien anders uit dan verwacht. Missie na missie slaagt hij er niet in vijandelijke vliegtuigen neer te halen en de andere piloten beginnen te twijfelen aan zijn wil om het gevecht aan te gaan met de vijand. Het gevolg is dat het zelfvertrouwen van Cleve begint te wankelen en dat angst hem begint te overmeesteren. Tot een dramatische missie boven de Yalu rivier zijn moed en eergevoel bewijst.

Beste oorlogsboeken: Covenant with Death
Covenant with Death

Covenant with Death wordt door velen uitgeroepen tot één van de beste oorlogsromans die ooit is geschreven. Wereldoorlog I, ook de Grote Oorlog genoemd, was bedoeld als de  oorlog die alle oorlogen zou beëindigen. Maar dat deed de Eerste Wereldoorlog niet. Integendeel, het was een bloedbad. Meer dan één miljoen mensen overleden tijdens de slag om de Somme, en dat zonder duidelijke winnaar.

Covenant with Death van John Harris vertelt het verhaal van één bepaald bataljon van vrijwilligers van het begin tijdens het  het naïeve oorlogsoptimisme in 1914, tot de uiteindelijke vernietiging van het bataljon tijdens de eerste vijandelijkheden van de slag om de Somme. Een anti-oorlogsroman die wordt vergeleken met Van het westelijk front geen nieuws van de Duitser Erich Maria Remarque, op nummer één in deze lijst van beste oorlogsboeken.

Beste oorlogsromans ooit - De gele vogels
De gele vogels

Kevin C. Powers ging op zijn zeventiende het leger in. Een jaar lang diende hij in Irak. Na zijn vertrek uit het leger en een aantal zinloze baantjes schreef hij zich in bij de universiteit van Virginia om Engels te studeren. Hij doceert op dit moment poëzie aan de universiteit van Texas in Austin. Met De gele vogels, in het Engels The Yellow Birds, schreef hij volgens velen de grote roman over de oorlog in Irak.

De gele vogels is het verhaal van de jonge soldaat Bartle, voor wie de oorlog in Irak een uitzichtloze leegte is. Zijn eindeloze dagen zitten vol dood, verderf, maar vooral verveling. In een wanhopige poging grip te krijgen op zijn frustraties, klampt Bartle zich vast aan de kameraadschap met zijn lotgenoten, in het bijzonder zijn vriend Murphy. Kevin C. Powers laat de lezer tegelijk ooggetuige, schuldige en martelaar zijn in een adembenemend boek, waarvan de rechten voor het verschijnen al aan zestien landen werden verkocht.

Beste oorlogsboeken - From Here to Eternity
From Here to Eternity

James Jones is een van de grootmeesters van de oorlogsroman. Hij was zelf soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog en gebruikte zijn ervaringen van toen als basis voor verschillende oorlogsboeken die hij later schreef. Zijn bekendste boeken zijn From Here to Eternity en The thin red line. In From Here to Eternity schetst James Jones de moed, de passie en de worsteling van mannen en vrouwen die leven aan de hand van een onuitgesproken erecode en in onuitspreekbare wanhoop.

Diamond Head, Hawaii, 1941, vlak voor de aanval op Pearl Harbor: soldaat Robert E. Lee Prewitt is een voorbeeldige soldaat. Als hij echter weigert om lid te worden van het boksteam van de compagnie, krijgt hij een 'behandeling' die hem zal breken of doden. Eerst Sergeant Milton Anthony Warden is een betere soldaat dan de meesten, die zijn carrière op het spel zet door een relatie te beginnen met de vrouw van zijn commandant. Warden en Prewitt zijn verbonden door hun lot: het leger is alles voor hen in het leven, maar wordt waarschijnlijk ook hun dood...

Op zoek naar meer oorlogsromans?

Bekijk dan onze lijst van best verkochte spionage- en oorlogsromans van het moment. Daar vind je zeker nog inspiratie.
Kijk je eens liever een film of serie? Check dan de lijst met best verkochte oorlogsfilms en televisie series van 2018 uit.

Beste horror boeken ooit

een top 10 om te griezelen

Een lijstje van 10 horror boeken om lekker mee weg te griezelen. Uiteraard ook met Stephen King, maar er zijn nog tal van andere auteurs die even goed in staat zijn om je te doen bibberen van angst. Boeken die je soms zou willen wegleggen maar niet kan. Lekker om 's avonds in je bed te lezen bij het licht van een zaklamp of in de zetel beneden wanneer je helemaal alleen thuis bent. Horror boeken zijn minder populair dan ze ooit zijn geweest maar je kan er ook echte literaire pareltjes in terugvinden als je weet waar te zoeken.

Verschillende van de horror boeken in deze lijst verdienen het om op nummer één te staan maar we laten deze eer hier aan de 'master of suspense' Stephen King. Die schreef zoveel goede horror boeken dat we hem makkelijk met verschillende boeken in de lijst hadden kunnen plaatsen. Maar we kozen ervoor om dat niet te doen om zo meer andere schrijvers te kunnen belichten. Maar welk boek gekozen dan? Wij opteerden voor het boek van King met de kortste titel, maar, voor ons, de meest angstwekkende inhoud: het steengoede 'It', in het Nederlands Het.

Top 10 beste horror boeken ooit
Beste horror boek ooit: It (Het) Stephen King
It

De Amerikaanse schrijver Stephen King moet natuurlijk niet meer voorgesteld worden. Hij heeft meer dan tweehonderd verhalen op zijn naam staan, waaronder meer dan vijftig horror- en fantasyboeken, allen wereldwijde bestsellers. Op jonge leeftijd las hij de klassieke horror en science-fictionboeken en was meteen verslaafd aan dit genre.

It is een erg spannend en griezelig horrorboek van Stephen King over 7 elfjarige kinderen die in 1957 in het stadje Derry in aanraking komen met het ultieme kwaad. Dit ultieme kwaad neemt vaak de vorm aan van een clown om jonge kinderen te lokken, maar het kan evengoed de vorm aannemen van de grootste angsten die iemand heeft. 27 jaar later nemen de kinderen die nu volwassen zijn geworden het besluit om voor eens en altijd dit gruwelijke monster te gaan vernietigen.

Op BesteBoeken.be vind je een top 10 van boeken van Stephen King terug als je graag nog meer tips krijgt voor goede horror boeken van King.

Beste horror boeken - The Exorcist
The Exorcist

The Exorcist van William Peter Blatty is natuurlijk vooral bekend van de film maar het boek is zo mogelijk nog pakken angstaanjagender dan de film. Het verhaal begint bij pater Merrin, een katholieke priester die in Irak dienstdoet als archeoloog. Op een dag vindt hij een klein, oud afgodsbeeldje van de Akkadische godheid Pazuzu. Merrin is bang dat hij een oeroude demoon heeft vrijgelaten door het beeldje op te graven. Enkele, vreemde gebeurtenissen doen Merrin er steeds meer en meer in geloven dat hij iets van puur kwaad in de wereld heeft gebracht. Ver weg, in Georgetown in de Verenigde Staten hoort Chris MacNeil vreemde dingen in haar huis. Ook doen zich een aantal vreemde verschijnselen voor. Chris beseft niet dat een vrijgelaten demon haar huis is binnengedrongen. Haar dochter, Regan, begint kort daarna vreemd gedrag te vertonen. Ze gebruikt opeens de meest grove scheldwoorden en op een feestje plast ze, voor tientallen mensen, op de grond. Eerst denkt Chris dat Regan ziek is, maar onderzoeken wijzen niets uit. Maar nadat Chris een bovennatuurlijk verschijnsel van dichtbij heeft meegemaakt, is zij ervan overtuigd dat haar dochter bezeten is. Maar de horror begint dan pas.

Beste horror boeken: Piercing Murakami
Piercing

Ryu Murakami (opgelet, dit is niet Haruki Murakami, de nog bekendere Japanse romanschrijver) is een Japanse auteur die verschillende romans op zijn naam heeft staan maar die ook een echte onvervalst horror roman schreef met 'Piercing'. Om het met de woorden van een Engelse criticus te zeggen: This novel isn’t “boo” scary; it’s more like “set your teeth on edge for days and make you never want to be close to anyone for the rest of your life” scary.

Het hoofdpersonage van het verhaal wordt overweldigd door een drang om het het vlees van zijn pasgeboren kind te doorboren. Hij beseft echter dat hij dit beter niet kan doen en beslist zijn dwanggedachten uit te proberen op een prostituee die hij gevangen neemt ... Een huiveringwekkend boek dat een echte aanrader is voor fans van horror voor wie het ook een beetje meer mag zijn.

American psycho
American psycho

American psycho is een erg shockerend en bruut boek van de bekende Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis. Het boek gaat over een een echte Wall Street yuppie én psychopaat die beestachtige moorden begaat in New York. In de beschrijving van de moorden wordt er weinig aan de verbeelding overgelaten. Soms zou je walgend het boek willen wegleggen, eerder dan verder te lezen. Het is een monument van de Amerikaanse roman dat van de lezer wel wat vraagt door de grafische stijl maar ook door het eigenzinnige tempo van het boek, dat goed aansluit bij de decadente yuppie stijl van het hoofdpersonage Patrick Bateman. De ultieme kapitalist wordt hier het ultieme nachtelijk roofdier. Een up tempo horror leeservaring die je geschokt zal achterlaten.

Books of Blood - Clive Barker
Books of Blood

Clive Barker is samen met King een van de populairste Engelstalige griezelauteurs. Hij is uiteraard erg bekend van de Hellraiser films die op één van zijn verhalen zijn gebaseerd, maar als schrijver van horror verhalen werd hij eerst vooral bekend door zijn zesdelige verhalenbundel Books of Blood (in het Nederlands Boeken van Bloed).

In meer dan dertig verhalen toont Barker zijn meesterschap als verteller van horror verhalen. Van psychopaten tot monsters, vampiers tot geesten, alles komt aan bod, vaak gemengd met de fantastische elementen die zo typisch zijn voor hem. Het zijn verhalen die zich meestal in onze moderne tijd afspelen en waarbij gewone mensen plots geconfronteerd worden met afschrikwekkende of mysterieuze gebeurtenissen. Best niet in één keer uitlezen maar telkens met maar een paar verhalen per keer.

Beste horror boeken: Gekweld - Haunted
Gekweld

Chuck Palahniuk (1962) is een Amerikaanse schrijver en journalist. Hij werd geboren in Pasco, Washington. Zijn bekendste boek is de bestseller Fight Club (1996), het boek dat later ook verfilmd werd met Brad Pitt in de hoofdrol. Met Gekweld (in het Engels Haunted) schreef hij een echte moderne horror klassieker.

In Gekweld belanden 18 mensen via een advertentie voor 3 maanden in een verlaten theater om daar een meesterwerk te schrijven. Al snel is er geen elektriciteit, water of voedsel meer. Ze vertellen elkaar verhalen om in leven te blijven en om de anderen te overleven. Excessen als zelfverminking, moord en kannibalisme volgen. Intussen vertelt ieder het verhaal waardoor hij of zij aan een bijnaam kwam, voorafgegaan door een kort gedicht. Als rode draad is er een verteller die het wij-gevoel van de groep vertolkt. Chuck Palahniuk combineert in het boek een zeer creatief taalgebruik met bizarre invalshoeken die zowel triest als ronduit smerig zijn. Scherp, satirisch en af en toe bijzonder onsmakelijk, maar ook vermakelijk en knap opgezet.

Beste horror boek 2016 - My Best Friend's Exorcism
My Best Friend's Exorcism

Grady Hendrix is stilletjes aan een merk aan het worden binnen het horror genre: wat lijkt op een gimmick als je er terloops naar kijkt blijkt al snel bijzonder angstaanjagend te zijn als je begint te lezen. Horrorstör was zijn horror debuut, denk aan een soort van Ikea voor foltertuigen. Zijn opvolger, My Best Friend's Exorcism van 2016, lijkt dan  weer een teruggrijpen naar één van de beste horrortradities met als centraal thema bezetenheid door de duivel en de obligate duiveluitdrijving. Maar in de handen van Grady Hendrix krijgt dit typische horrorverhaal een heel eigen en moderne twist.

In My Best Friend's Exorcism zijn Abby and Gretchen de beste vrienden sinds hun middelbaar. Maar als ze op de universiteit toekomen verandert alles. Gretchen begint zich heel anders te gedragen. En als vreemde toevalligheden en bizar gedrag zich beginnen op te stapelen is er voor Abby maar één mogelijke verklaring over: haar beste vriendin is bezeten door een demon. En Abby is niet van plan haar beste vriendin zomaar aan haar lot over te laten. Met de hulp van een aantal onwaarschijnlijke medestanders begint Abby aan een queeste om haar vriendin te redden van de duivel. Maar is hun vriendschap sterk genoeg om ook dit gevecht met het kwade aan te gaan? Het beste horror boek van 2016.

Beste horror boeken: Songs of a Dead Dreamer & Grimscribe
Songs of a Dead Dreamer & Grimscribe

De meeste lezers zullen hier de naam van de schrijver, Thomas Ligotti, misschien niet herkennen maar zijn waarschijnlijk wel indirect bekend met zijn werk. De immens populaire eerste tv-serie True Detective van HBO heeft immers veel ontleend aan het werk van deze minder bekende horror meester, met name in de uitingen van het personage dat werd gespeeld door Matthew McConaughey, Rust Cohle. Ligotti schrijft 'filosofische horror' die uiting geeft aan diepere existentiële angsten. Hij was vooral een horror schrijver die bekend was bij andere horror auteurs, maar krijgt stilaan bredere erkenning, nu met een opname van zijn 2 verhalenbundels Songs of a Dead Dreamer en Grimscribe in de Penguin Classics reeks. The Washington post noemde de schrijver 'het best bewaarde geheim in de hedendaagse horror'. De verhalen in deze twee bundels zijn ook wel eens 'bovennatuurlijke' horror genoemd en spelen zich vaak af in stervende steden of uitzichtloze landschappen, waarbij de schrijver een wisselende schrijftrant gebruikt, soms koel en afstandelijk, dan weer rijk en barok.

Voor wie eens een ander soort van horror wil lezen.

Beste horror romans ooit: Ghost Story
Ghost Story

Peter Straub (1943) is een Amerikaanse schrijver van hoofdzakelijk horror boeken. Gedurende zijn carrière heeft hij diverse prestigieuze prijzen gewonnen, zoals de World Fantasy Award (1989) en viermaal de Bram Stoker Award. Hij is bij het brede publiek misschien vooral bekend omdat hij verschillende boeken samen met Stephen King heeft geschreven, zoals bijvoorbeeld De Talisman. In 'Ghost Story' grijpt de auteur, zoals de titel het al aangeeft, terug naar het klassieke thema van een geest die het leven van mensen komt verstoren, maar hij doet dit met veel vakmanschap.

In het slaperige stadje Milburn in New York komen vier oude mannen samen om ,elkaar verhalen te vertellen. Sommige verhalen zijn echt gebeurd, andere zijn verzonnen, maar allemaal zijn ze angstaanjagend. Een eenvoudige bezigheid om de tijd op een interessante manier te verdrijven. Maar één verhaal in het bijzonder komt terug om hen en hun kleine stadje te terroriseren. Een verhaal over iets wat zij vieren vroeger gedaan hebben. Een verschrikkelijke vergissing. Een afgrijselijk ongeluk. En de vier oude mannen zullen ondervinden dat je het verleden niet zomaar voor altijd kan begraven.

Outlet
Beste horror romans ooit: Hell House
Hell House

Richard Burton Matheson (1926-2013) was een Amerikaans schrijver van fantasy, horror en science fiction boeken. Hij is ook bekend als scriptschrijver, onder meer voor de televisieserie The Twilight Zone. Tot Mathesons bekendste werken behoren I Am Legend (1954), The Shrinking Man (1956), A Stir of Echoes (1958), Hell House (1971) en What Dreams May Come (1978). Veel van zijn werken zijn verfilmd. Hell House is een typisch horror boek over een behekst huis, maar zoals Stephen King het zei: “Hell House is the scariest haunted house novel ever written. It looms over the rest the way the mountains loom over the foothills.”

In Hell House zijn alle pogingen om achter de geheimen van Belasco House te komen geëindigd in moord, zelfmoord of gekheid. Maar dan wordt er een nieuw onderzoek ondernomen. Vier onbekenden gaan op zoek naar de ultieme geheimen van leven en dood. Een waardige afsluiter van onze top 10 van beste horror boeken ooit.

Nog meer goede horror boeken

Op Boekentips.com vind je een uitgebreide lijst van de best verkopende horrorboeken van het moment. Een ideale plek om nieuwe horror te ontdekken. Op Horrorboeken.com vind je dan weer uitgebreide lijsten met de beste horror boeken, de beste horror boeken series, net als een lijst met de beste horror boeken voor de jeugd. Veel leesplezier!

Heb je eerder zin eens een goede horrorfilm of horrorserie te bekijken? Kijk dan eens naar de lijst van best verkochte horrorfilms en - tv-series van het moment. Suspense verzekerd.

Beste vampieren boeken ooit

een top 10 van beste horror boeken

Een top 10 van de beste vampieren romans ooit. Het vampieren genre is een beetje uitgemolken momenteel maar als je weet waar te zoeken zijn er genoeg vampier boeken te vinden die echt de moeite zijn om te lezen. En dan bedoelen we bij Boekentips.com niet de verschillende eerder romantische young adult vampier romans die bij de jeugd zo populair zijn.

In deze top 10 ligt de nadruk meer op echte horror boeken. De onbetwiste nummer 1 hier voor ons is toch Salem's Lot van Stephen King (in het Nederlands Bezeten stad). Een meer angstaanjagende en bloedstollende vampierenthriller dan dat zal je nergens vinden. Maar er zijn ook veel recentere goede vampiers boeken te vinden waarin het genre een nieuwe twist krijgt. Denk maar aan de boeken van Justin Cronin bijvoorbeeld, maar er zijn nog anderen.

Ontdek hier met ons deze uitstekend boeken vol van huiveringwekkend vampierengeweld.

Beste vampieren romans ooit
Beste vampieren boek ooit: Bezeten stad
Bezeten stad

Bezeten stad, of Salem's Lot in het Engels, is het tweede boek dat Stephen King ooit publiceerde en een van de grootste vampierklassiekers die er zijn in het genre. Een nagelbijter van formaat waar Stephen King er in slaagt vampiers zo mogelijk nog angstaanjagender te maken dan ze normaal gezien al zijn. Een echte aanrader voor wie eens in de zetel wil gaan griezelen. Met ook hier de obligate priester die meespeelt in het verhaal en met, wat we bij master of suspense Stephen King wel vaker zien, de jongeman die terugkeert naar zijn geboortedorp waar hij in zijn jeugd verschrikkingen meemaakte die hij nu als volwassene onder ogen wil zien. Ditmaal vampieren die azen op de inwoners van het dorpje.

Op de flaptekst: Op een ochtend leken alle bewoners van het dorpje Salem's Lot verdwenen. Vijfentwintig jaar later kennen slechts twee mensen het verschrikkelijke geheim. Een van hen is de schrijver Ben Mears die weet dat hij de enige is die het verwoestende kwaad eventueel kan stoppen...

Beste horror boeken ooit: Dracula Bram Stoker
Dracula

De Ierse schrijver Bram Stoker wordt door velen gezien als de vader van alle vampier romans, en terecht. Dracula, een roman uit 1897, is een onsterfelijk verhaal dat wordt verteld aan de hand van persoonlijke brieven en dagboekfragmenten. In het verhaal brengt de jonge Jonathan Harker een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen.

Kort daarna wordt Jonathans verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy, die 's nachts slaapwandelt op een kerkhof. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een 'vampyr'. Jonathan, Mina en drie vrienden ontdekken al snel dat het wezen graaf Dracula is, die naar Londen blijkt te zijn afgereisd. Maar de graaf weet dat ze hem op het spoor zijn. Hij verleidt Mina en ontvoert haar, helemaal terug naar Transsylvanië.

Beste vampieren boeken - De oversteek
De oversteek

Broeierige en originele vampierentrilogie van de Amerikaanse auteur Justin Cronin. De oversteek is een spannende literaire apocalyptische horror roman voor volwassenen die moeilijk weg te leggen is eens je begint te lezen. Het is een originele en verfrissende variant op het traditionele vampierengenre (denk aan een soort supersterke apen met slagtanden en psychische vermogens) waarbij de zinderende spanning en dreigende atmosfeer nooit verdwijnt tijdens het ganse verhaal. De serie is tegelijk horror, thriller, science fiction en een beetje fantasy. Deel twee De Twaalf is ondertussen ook verschenen in het Nederlands, net als deel drie, Stad van spiegels, dat begin januari 2017 is verschenen.

De zesjarige Amy Harper Belafonte, verlaten door haar moeder, is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen – die besmet zijn met een dodelijk virus – uitbreken. Amy weet met de hulp van een FBI-agent te ontsnappen en samen verschuilen ze zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.

Beste vampierromans: De meester trilogie
De meester

The Strain, in het Nederlands De meester, is een oorspronkelijk driedelige originele vampiertrilogie van regisseur Guillermo del Toro en schrijver Chuck Hogan die momenteel ook als tv-serie is verfilmd. Een spannende serie met een originele inkijk op het oude vampierthema die erg vlot wegleest en moeilijk weg te leggen is. Geen literatuur maar onvervalste, ouderwetse suspense in een modern jasje die een echte aanrader is in het genre. De boeken combineren het beste uit het thriller en horror genre tot een unieke romanserie die een blijvende indruk achterlaat, ook door het gebruik van allerlei mythologische en historische elementen die een overtuigend geheel creëren.

Als een vliegtuig uit Berlijn landt op de vluchthaven JFK in New York, gebeurt er iets vreemds. Het toestel stopt in het midden van een landingsbaan, alle lichten zijn gedoofd, de raampjes zijn gesloten en het vliegtuig is hermetisch afgesloten. Als het toestel wordt opengebroken, blijkt iedereen aan boord zonder verklaarbare reden dood te zijn. 

Beste vampieren horror: I Am Legend
I Am Legend

I Am Legend, in het Nederlands 'Ik ben een legende' maar niet meer beschikbaar, is een sombere apocalyptische toekomstroman van auteur Richard Matheson (verschenen in 1954). Zonder spectaculaire achtervolgingen of buitenaardse monsters en daardoor evenzeer een psychologische roman als science fiction of horror. Rauw en sterk, maar niet echt thrillerachtig spannend. De Amerikaanse verfilming hiervan (met in de hoofdrol Will Smith) is in december 2007 verschenen.

Robert Neville is de laatste normale mens op aarde, nadat er een pandemie is geweest die de rest van de mensheid in vampierachtige wezens heeft veranderd. Overdag jaagt hij op deze vampieren en probeert hij zijn huis te repareren, zodat hij 's nachts de aanvallen van de vampieren kan doorstaan...

Erg goedkoop als ebook te verkrijgen.

Interview with the Vampire
Interview with the Vampire

Het nu al een beetje klassieke 'Interview with the Vampire' van Anne Rice heeft het vampierengenre voor een stuk een nieuwe richting doen inslaan met haar Vampire Chronicles boekenserie. For good or for worse. Het sindsdien populaire type van de geaffecteerde, romantische dandy vampier is misschien niet naar ieders smaak, maar in dit eerste boek van Anne Rice is het wel boeiend uitgewerkt. Ook door het personage van het zesjarige meisje dat ook een vampier is en,veel minder dan de volwassen vampiers haar 'natuurlijke' impulsen kan controleren. Het boek is uiteraard vooral bekend geworden door de verfilming met Tom Cruise en Brad Pitt maar heeft als vampierenroman zeker zijn eigen merites. Toch voor de liefhebber vooral.

In Interview with the Vampire houdt een journalist in een hotelkamer in San Francisco een interview met een bleke jongeman die beweert dat hij een vampier is. De man, Louis genaamd, vertelt hem een verhaal over schoonheid en het eeuwige leven. Zijn dood, en meteen zijn geboorte als onsterfelijke, zou hebben plaatsgevonden in het New Orleans van de 19e eeuw. Louis vertelt hoe Lestat, zijn mentor, hem alles leert over zijn nieuwe gave, zijn zwakheden en de ongeschreven wetten van de vampierenmaatschappij.

Beste vampieren romans The Historian
The Historian

De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Kostova (1964) van Sloveense afkomst putte het idee voor haar debuutroman The Historian uit de volksverhalen van de Balkan die haar vader haar vertelde. Het verhaal: In 1972 woont een zestienjarig Amerikaans meisje met haar vader, die diplomaat is, in Amsterdam. Haar moeder is gestorven toen ze nog baby was. Op een dag ontdekt het meisje in de bibliotheek van haar vader enkele verontrustende brieven geadresseerd aan 'Mijn waarde en onfortuinlijke opvolger' en een oud boek met de afbeelding van een draak. Dit is het begin van een spannende zoektocht naar de achtergrond van haar ouders. Goed geschreven, sfeervolle en boeiende vampierenroman met verschillende verhaallijnen. Een mengeling van feiten en fictie, van geschiedenis, vampierverhaal, legendes en fantasie.

Kopen bij Bol.com
The Historian (En) ebook (En)
Beste vampieren romans De Fevre Dream
De Fevre Dream

Succesauteur George R.R. Martin is natuurlijk vooral bekend voor zijn immens populaire fantasy boeken serie A Game of Thrones (eerst in het Nederlands getiteld 'Het Lied van Ijs en Vuur) maar hij heeft nog andere goede boeken geschreven. En bij die boeken is ook, jawel, een zeer goede vampieren roman met De Fevre Dream die ook zeer de moeite is om eens te lezen, en die voor een breed publiek bestemd is. Het boek speelt zich af tijdens de winter van 1857.

Abner Marsh heeft grote moeite werk te vinden als kapitein van een rivierstomer op de Mississippi. Als een rijke aristocraat hem onverwacht een lucratief aanbod doet, is Abner meteen op zijn hoede. De reden? De spookachtig bleke Joshua York met zijn kille blik gaat er volledig aan voorbij dat Abners vloot op één boot na compleet is vergaan tijdens een ongewoon strenge winter. Het laat hem bovendien onverschillig dat hij zijn investering de komende tien jaar niet zal terugverdienen. Wat wel zijn redenen zijn om de gevaarlijke Mississippi op te gaan, vertelt hij niet - en de enige voorwaarde die hij stelt, is dat Marsh zijn afwijkende gedrag zonder vragen te stellen accepteert, hoe bizar, willekeurig of bevreemdend dat gedrag ook mag zijn. Abner gaat aarzelend akkoord, misschien tegen beter weten in.

Outlet
Beste vampier romans - Vampire$
Vampire$

Schrijver John Steakley maakt de vampieren mythe volledig geloofbaar binnen de wereld die hij creëert in zijn roman Vampire$. De vampieren in het boek veranderen niet in vleermuizen of vampieren die eigenlijk best wel ok zijn ondanks het feit dat ze mensenbloed drinken. In dit boek zijn de vampieren het ultieme kwaad en uiterst gemene, moordende rotzakken. Het geheel is geschreven als een echt actie avontuur met een grote nadruk op de kameraadschap van de mannen en vrouwen die op vampiers jagen.

In Vampire$ volgen we een groep professionele vampierenjagers, onder de leiding van Jack Crow, het hoofd van het bedrijf Vampire$ Inc. Ze drinken graag, vloeken, en wat nog meer en hebben de goedkeuring van de Katholieke kerk om zo veel mogelijk vampieren te vermoorden als maar kan.

Beste vampierromans: Children of the Night
Children of the Night

De Amerikaanse schrijver Dan Simmons heeft uitstekende boeken geschreven in heel uitlopende genres. Van zijn fantastische science fiction vierluik Hyperion tot tal van andere boeken in het horror of thriller genre. Met Children of the Night schreef hij ook een uitstekende vampieren roman waarin het fenomeen van de vampier op de meest overtuigende manier 'wetenschappelijk' wordt verklaard en uitgewerkt door het te verbinden aan de moderne ziekte van aids. Om toch een beetje conform de traditie te zijn speelt het zich af in Roemenië, het thuisland van de oorspronkelijke historische vampier Vlad de Spietser, die ook een grote rol speelt in het boek.

In een desolaat weeshuis in het post-communistische Roemenië krijgt een heel ziek kind een verkeerde bloedtransfusie. Het kind wordt opmerkelijk snel beter, eerder dan te sterven zoals verwacht. Voor immunologe Kate Neuman kan het immuunsysteem van het kind mogelijk de sleutel vormen om ziekten als kanker en aids te genezen. Kate adopteert het kind en neemt het met haar mee naar haar thuis in de Verenigde Staten. Maar door zijn bloed is het kind verbonden met een eeuwenoude clan met als leider Vlad Tsepes, de originele Dracula en eerste vampier. Zij kidnappen het kind. Kate keert terug naar Roemenië om met de hulp van priester Mike O'Rourke de baby terug uit de handen van de vampiers te krijgen. Een ander uitstekend horror boek van Dan Simmons is Carrion Comfort, dit maal eerder over vampieren van de geest.

Zoek je nog meer goede horror boeken?

Op Boekentips.com vind je een uitgebreide lijst van de horrorboeken bestsellers van het moment. Een ideale plek om nieuwe horror te ontdekken.
Op Horrorboeken.com vind je nog uitgebreide lijsten met de beste horror boeken, de beste horror boeken series, net als een lijst met de beste horror boeken voor de jeugd. Veel leesplezier!

Gelijkaardige boekentips

Beste science fiction boeken ooit

Een top 10 van de beste sf boeken

Een top tien van de beste science fiction boeken ooit voor volwassenen. Een lijst met beste science fiction voor jongeren wordt later nog toegevoegd. Het genre van het science fiction boek is minder populair dan het ooit geweest is, vooral doordat het als genre deels is opgeslokt geworden door fantasy. Waar schrijvers vroeger misschien een science fiction boek hadden geschreven schrijven ze nu veel sneller een fantasy boek. Veel van de elementen die het science fiction genre ooit zo populair maakten: nieuwe onbekende werelden en wezens, mysterieuze krachten, de strijd tegen een ander ras, ... zijn nu evengoed elementen van veel fantasy verhalen. Met als bonus dat je als schrijver van fantasy geen moeite meer hoeft te doen om een wetenschappelijk min of meer plausibel verhaal te schrijven.

Fantasy is als genre veel vrijer maar tegelijk zijn er ontzettend veel science fiction boeken die minstens evenveel de moeite zijn om te lezen als de beste fantasy. En ook binnen het science fiction genre worden nog veel nieuwe, uitstekende sf boeken uitgebracht. Onze nummer één in deze top tien van de beste science fiction boeken is het onvolprezen Duin van Frank Herbert. Duin is een onvergetelijke space opera en een ode aan de verbeeldingskracht. Een science fiction boeken serie die overigens verplichte literatuur zou moeten zijn voor elke echte fantasy liefhebber, net als de nummer twee in de lijst, Hyperion van Dan Simmons. Ook een uitmuntende SciFi serie met een heel apart verhaal.

De beste science fiction boeken ooit
Beste science fiction boek: Duin van Frank Herbert
Duin van Frank Herbert

Duin van Frank Herbert is het eerste deel van een fantastische zesdelige science fiction boeken serie van Frank Herbert. Het boek won terecht verschillende prijzen en wordt vooral aangeraden om de grote verbeeldingskracht in het verhaal en de vele linken die dat verhaal heeft met de geschiedenis van de mensheid en van de religie. Een grandioze space opera die een verbluffend resultaat is van de creativiteit van de schrijver, die tegelijk een heel heldere en zeer aangrijpende plot verwerkt in een verhaal dat ook mystieke elementen heeft.

In Duin staat Paul Atreides, zoon van hertog Leto, voor de moeilijke taak de familie Atreides te beschermen tegen hun aartsvijand, baron Vladimir Harkonnen. In een verre toekomst wordt het geslacht Atreides op keizerlijk bevel gedwongen zijn erfplaneet te verlaten en een nieuw leven te beginnen op de woestijnplaneet Duin. Duin is uniek: het is de enige vindplaats van de specie, een stof die de stuurlieden van de Hooglinieschepen van het ruimtegilde in staat stelt tussen de sterren te reizen. Kort na aankomst wordt hertog Leto vermoord door de Harkonnens en wordt zijn erfgenaam Paul gedwongen de woestijn in te vluchten, waar hij onderdak vindt bij de Vrijmans, de oorspronkelijke bewoners van de planeet. Met hen begint hij aan de moeilijke taak de planeet voor zijn geslacht - en voor het belang van de mensheid - te heroveren.

Beste science fiction boeken: Hyperion
Hyperion van Dan Simmons

Dan Simmons is een erg veelzijdige Amerikaanse schrijver van thrillers, horror boeken en dus ook science fiction boeken. Met Hyperion heeft hij een echt science fiction meesterwerk geschreven met heel verschillende verhaallijnen en een enorme poëtische verbeeldingskracht. Het is daarbij ook nog eens een erg spannende serie vol met avontuur en actie. Samen met de personages van het boek ga je op een betoverende ontdekkingsreis door de verschillende werelden en planeten die Dan Simmons creëerde in deze science fiction boeken serie. Tegelijkertijd wordt je meegezogen in een soms ingewikkelde en fantastische plot, die echter in het laatste en vierde deel heel knap samenkomt en die een erg sterk einde heeft. Een fantastische serie met een fantastisch einde die een aanrader is voor iedereen die houdt van science fiction of fantasy boeken. Voor ons is Hyperion een van de beste science fiction boeken ooit, zonder enige twijfel. In het Nederlands is het eerste boek momenteel enkel als ebook verkrijgbaar.

Op de verre planeet Hyperion loert de Shrike. Door sommigen als een godheid vereerd, door anderen als een monster gevreesd. Terwijl de mensheid door de barbaarse Ousters wordt bedreigd, maken zeven pelgrims hun laatste reis naar de Tijdtombes, op zoek naar het mysterie van de Shrike. Elk van hen heeft zijn eigen reden voor deze tocht, ook de verrader in hun midden…

Beste science fiction boeken: Ender's Game
Enders Game

Enders Game van de Amerikaanse science fiction schrijver Orson Scott Card is een echte DF klassieker van eind jaren zeventig die opnieuw in de belangstelling is gekomen na de film met Harisson Ford. Een science fiction boek voor jongeren én volwassenen en het eerste deel in een serie van boeken over het charismatische personage Ender.

Ender's Game vertelt de avonturen van de jonge Ender die als student leert aan de Battle School, een opleidingsschool voor jonge militaire aanvoerders in spe. Dankzij zijn superieure intelligentie slaagt Ender er in om als hoofd van zijn team, Dragon Army, veel overwinningen tegen andere teams uit de brand te slepen. Naarmate de opleiding vordert worden de oefeningen steeds moeilijker en gevaarlijker. Veel van de oefeningen bestaan ook uit gesimuleerde computergevechten tegen een buitenaards ras dat uit is op een invasie van de Aarde. Deze computeroefeningen of games tegen de AI van de spelcomputer worden steeds moeilijker en naar het einde toe bijna onmogelijk om nog te volbrengen. Toch slaagt Ender daar steeds weer opnieuw in. Tot de ultieme oefening die zal beslissen of Ender er in slaagt zijn opleiding te voltooien. De oefening is een onmogelijke opdracht maar toch gaat Ender de uitdaging aan. Maar er staat meer op het spel dan hij beseft.

Beste nieuwe science fiction boeken: Ready Player One
Ready Player One

Ready Player One is een vrij recent science fiction boek van de Amerikaanse science fiction auteur Ernest Cline. Het is actie, science fiction, een ouderwetse schattenjacht en een nostalgische terugblik naar de jaren 80, en dat allemaal tegelijk. Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst van vervuiling, overbevolking en armoede waar mensen de lelijke realiteit van 2044 proberen te ontvluchten door middel van de virtuele wereld OASIS. Die bestaat uit honderden werelden waar iedereen kan zijn wie of wat hij wil, al is uiteraard niet alles gratis.

Wanneer de steenrijke oprichter van OASIS sterft blijkt dat hij een wel heel speciaal testament achterliet. In OASIS zijn aanwijzingen, opdrachten en 3 sleutels verstopt. Eender wie kan meedoen en op zoek gaan naar het zogenaamde 'paasei'. Wie het vindt wordt steenrijk en eigenaar van OASIS. Na 5 jaar waarin de interesse in het spel afneemt wordt plots de jonge student Wade, of beter: zijn avatar in OASIS Parzifal, wereldberoemd want hij vindt de eerste bronzen sleutel. Al snel wordt hij hierdoor achtervolgd door de duizenden anderen die het spel meespelen en ook willen winnen, de 'grunters'. Wades queeste, het vinden van het 'paasei' wordt plots veel gevaarlijker dan hij zich kon voorstellen.

Beste science fiction boeken: Shadow And Claw Gene Wolfe
Shadow And Claw

The Book Of The New Sun is een unieke tweedelige science fiction boeken serie van de Amerikaanse auteur Gene Wolfe. Het eerste boek van The Book Of The New Sun, Shadow And Claw, begint miljoenen jaren in de toekomst met het verhaal van een jonge martelaar Severian, die deel uitmaakt van een afgelegen gilde, ver weg van de grotere wereld. Hij begaat een heel grote zonde door verliefd te worden op zijn een van zijn slachtoffers, en wordt daarom verbannen naar de wereld, een wereld die hij maar al te goed kent.

Veel mensen houden van Wolfe's serie omdat hij de verschillende genres mengt tot een overtuigend en origineel geheel. Je kan deze serie evengoed 'wetenschappelijke' fantasy dan wel science fiction noemen. Dat verklaart ook hoe deze boeken in hetzelfde jaar de Britse Science Fiction en World Fantasy Awards konden winnen. Het mag dan niet echt duidelijk zijn binnen welk genre je deze boeken moet onderbrengen, maar dat maakt niet uit. Ze zijn vooral leuk om te lezen, al zijn deze boeken niet voor iedereen. Je hebt echte fans en mensen bij wie de boeken minder aanspreken. Sowieso zijn ze een grote aanrader om eens uit te proberen, en is het de moeite om vol te houden eens je begint te lezen. Enkel in het Engels te verkrijgen.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Het Transgalactisch Liftershandboek

Het Transgalactisch Liftershandboek is het eerste deel in een vijfdelige kolderieke sciencefictionserie van de overleden Britse schrijver Douglas Adams. De Engelse naam ervan is bekender: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Het begon eerst als een radio hoorspel voor de BBC en werd later uitgewerkt tot een reeks van science fiction boeken die een cultstatus verwierven door de droge en absurde Britse humor. In dit eerste deel moet de aarde worden vernietigd omdat die in de weg ligt voor de constructie van een intergalactische snelweg. Enkel de laconieke Hugo Veld weet hieraan te ontkomen omdat hij bevriend is met ene Amro Bank, een buitenaardse lifter die hem meeneemt op een bizarre tocht door de ruimte. Tussen de vertellingen door krijgen we fragmenten te horen van 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy', een handboek voor lifters in de ruimte, waarvan onze ruimtereizigers handig gebruik maken doorheen hun toch tussen de planeten.

Een aanrader voor wie van droge Britse humor en science fiction houdt. In de boeken wordt gespeeld met veel typische science fiction elementen, maar dan samengebracht in een apart en eigen kolderiek verhaal. 

Beste science fiction boeken reeksen: Silo
Silo

Deze succesvolle science fiction trilogie van de Amerikaans schrijver Hugh Howey speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar een grote groep mensen zich al lang verscholen houdt in een ondergrondse silo van meer dan 140 verdiepingen diep. Omdat de mensen al zo lang de Silo bewonen stellen ze zich hierbij geen vragen meer. Al is er wel één groot taboe dat hun leven overheerst: de Silo verlaten. Het is al bijna een misdaad om hier zelfs maar over te spreken. Op de bovenste verdieping heeft men via camera's nog altijd een zicht op de wereld buiten. Maar door de vergiftigde atmosfeer buiten geven de camera's een steeds slechter beeld. Totdat ze nog eens afgekuist worden. Iets wat maar af en toe gebeurt wanneer een misdadiger buiten gezet wordt om dit klusje te klaren en daarna te sterven.

De stabiele situatie in de Silo komt op de helling te staan als sherrif Holston plots aangeeft naar buiten te willen gaan uit vrije wil, drie jaar nadat zijn eigen vrouw werd buiten gezet. Deze actie van een enkel individu zal uiteindelijk grote gevolgen blijken te hebben voor iedereen in de Silo en misschien zelfs leiden tot een opstand, iets wat in het verleden van de Silo nog al is gebeurd maar waar maar weinig informatie is over te vinden.

Beste sf boeken: A Fire Upon the Deep - Vernor Vinge
A Fire Upon the Deep

A Fire Upon the Deep is het eerste science fiction boek in een serie van de bekende sf auteur Vernor Vinge uit 1992. Duizenden jaren in de toekomst bestaan ​​er een groot aantal rassen in een universum waar het potentieel van een brein wordt bepaald door de plaats ervan in de ruimte - van superintelligente entiteiten in de Transcend, tot de beperkte gedachten van de Ondenkende Diepten, waar alleen eenvoudige wezens en technologie kunnen functioneren. Niemand weet welke vreemde kracht de ruimte in deze 'zogenaamde zones' verdeelt, maar wanneer het strijdende Straumli-rijk een oud Transcendent-artefact gebruikt als wapen, laten ze zonder het te weten een geweldige kracht vrij die duizenden werelden vernietigt en alle natuurlijke en kunstmatige intelligentie daar in slavernij brengt.

Vluchtend van de dreiging wordt een familie van wetenschappers, waaronder twee kinderen, gevangen genomen door de Tines - een buitenaards ras met een harde, middeleeuwse cultuur - en gebruikt als pionnen in een meedogenloze machtsstrijd. Een reddingsmissie, niet alleen samengesteld uit mensen, moet de kinderen bevrijden, en een geheim bemachtigen dat de rest van de interstellaire beschaving kan redden.

Do Androids dream of Electric Sheep? - Blade Runner
Do Androids dream of Electric Sheep?

Zoals bekend diende Do Androids Dream of Electric Sheep? van de enigmatische science fiction auteur Philip K. Dick als de inspiratiebron voor de SF film Blade Runner met Harrison Ford en Rutger Hauer. Maar inspiratiebron is hier de juiste term want er zijn grote verschillen tussen het verhaal van de film en het verhaal van het boek. Het verhaal van Philip K. Dick gaat helemaal niet over de 'menselijke' robot, wel in tegendeel. De androïde van Philip K. Dick is fundamenteel verschillend van de mens en is inhumaan in een wereld waar de mensen zelf ook het spoor bijster zijn. De nadruk op empathie als het grote verschil tussen mens en robot culmineert in de grappige drang van de mens een echt levend huisdier te hebben, ook als statussymbool.

Het verhaal in een notendop. De premiejager Rick Deckard krijgt in een futuristisch San Francisco de opdracht 6 illegaal naar Aarde geëmigreerde androïden op te sporen en af te maken. Maar het is net de empathie van de mens, die de androïde zelf niet bezit, die de nieuwe Nexus-6 modellen in de persoon van robot vamp Rachael tegen hem zullen inzetten. Ondertussen heeft Rick zo zijn eigen problemen. Binnen zijn relatie, en met zijn huisdier, een mechanisch schaap. Een eigenlijk nog bekender science fiction boek van Dick is The Man in the High Castle.

Outlet
Science fiction klassiekers: The Forever War
The Forever War

The Forever War is het eerste deel van een science fiction reeks van de Amerikaanse auteur Joe Haldeman. De aanleiding voor het schrijven van dit science fiction boek dat gaat over de toekomstige 'duizendjarige' oorlog van de Aarde met een buitenaards ras zijn de eigen ervaringen van de auteur in de Vietnam oorlog. We volgen de belevenissen van soldaat William Mandella, held tegen wil en dank, en zijn gevechten met de Aardse troepen tegen de onbekende en schijnbaar onoverwinnelijke gevechtstroepen van een buitenaards ras. Die oorlog is al een eeuwigheid aan de gang zonder dat het einde in zicht is. Voor de militairen aan Aardse kant komt daar nog bij dat voor hen, door de enorm lange ruimtereis naar het front, elke maand aan het front verschillende eeuwen tijd op Aarde betekent. Hierdoor raken zij vervreemd van de samenleving op hun thuiswereld. Een vervreemding die er toe leidt dat ze na hun diensttijd toch weer bijtekenen en terugkeren naar een uitzichtloze oorlog.

The Forever War is een echte Amerikaanse sciencefiction klassieker. Een beetje gedateerd maar interessant genoeg om toch nog te lezen, zeker voor wie in oorlog geïnteresseerd is en de rauwe beschrijving van een uitzichtloze oorlog. Haldeman schreef nog een sequel en prequel aan het boek, waardoor het uiteindelijk een trilogie werd.

Nog meer van de beste science fiction boeken

Voor een lijst van meer recente sciencefiction boeken kan je gaan kijken naar de lijst van best verkochte sciencefictionboeken van 2018 hier op Boekentips.com. Een andere interessante lijst van sciencefiction bestsellers is de lijst met dystopische romans.
Je vindt nog veel meer science fiction boeken op ScienceFictionBoeken.com, met onder andere lijsten van de beste science fiction boeken, science fiction boeken series en de beste science fiction boeken jeugd. Meer dan 50 goede science fiction boeken staan al op de site en er worden er nog voortdurend toegevoegd. Zeker eens kijken dus als je graag sciencefiction boeken leest.

Kijk je liever eens naar een film of serie? Bekijk dan zeker eens de lijst van best verkochte sciencefiction films en series op DVDfilmtips.com. Daar kan je zeker nog inspiratie opdoen.

Beste fantasy boeken ooit

Een top 10 van de beste fantasy boeken en series

Ontdek hier onze top 10 van de beste fantasy boeken ooit voor volwassenen. Met aandacht voor de klassiekers in het genre, maar evengoed voor de nieuwste fantasy boeken van 2017. Het fantasy genre is zo populair en zo divers geworden dat het absoluut niet moeilijk is om een selectie van tien of veel meer boeken te maken. Anderzijds zullen er altijd opmerkingen komen dat dit of dat fantasy boek ontbreekt, maar dat kan ook niet anders met zo'n beperkte selectie. De meeste van deze fantasy boeken zijn vertaald geworden in het Nederlands, maar niet allemaal. We proberen ook een selectie te maken van fantasy boeken die er qua verhaal en plot een beetje uitspringen want binnen het fantasy genre is de kwaliteit vaak heel uiteenlopend, ook binnen de best verkochte boeken van het genre.

Beste fantasy boeken volwassenen ooit
Beste fantasy boeken serie ooit: A Game of Thrones
Game of Thrones

Deze serie heette oorspronkelijk Het Lied van IJs en Vuur, maar door de immense populariteit van de HBO televisie serie Game of Thrones is men ook voor de boeken die naam gaan gebruiken. Het eerste deel van deze erg populaire fantasy boeken serie heet natuurlijk Het spel der tronen en het moet zowat het best verkochte fantasy boek ooit zijn indertussen, al zal In de ban van de Ring van Tolkien er waarschijnlijk nog een pak meer verkocht hebben. Op zich zijn er misschien fantasy boeken die nog beter zijn geschreven maar door het grote succes van deze reeks kunnen we eigenlijk niet anders dan hem op nummer één te gaan zetten. Voor wie nog geen fantasy heeft gelezen is het ook een goede introductie tot het genre. Het biedt een spannend verhaal, veel actie en interessante personages. daarbij komt nog dat de auteur George R.R. Martin er een regel van maakt om af en toe een van de hoofdpersonages te laten sterven, wat het lekker spannend en onvoorspelbaar maakt, al is de plot vrij simpel.

In het eerste deel volgen we de belevenissen van de familie Stark, de heersers van Winterfell in het Noorden. Het hoofd van de familie, Ed Stark, wordt door de koning in het Zuiden opgeroepen om zijn Hand, de tweede machtigste man in het rijk, te worden. Ed Stark aanvaardt tegen zijn zin en komt zoals hij vreesde terecht in een wespennest van intriges en verraad dat een gevaar betekent voor het voortbestaan van zijn eigen familie. Ondertussen ontwaakt aan de grens in het Noorden, voorbij de muur, een eeuwenoud kwaad. Ook in het Zuiden is het onrustig. Al snel wordt er om elke troon gestreden in de wereld van A Game of Thrones en is niemands leven meer veilig.

Beste fantasy boeken: In de ban van de ring
In de ban van de ring

Met In de ban van de ring hebben we op nummer twee ook niet echt een onverwacht boek staan. Deze klassieker van J. R. R. Tolkien uit de jaren vijftig is nog altijd een van de standaard boeken binnen het fantasy genre van wie de invloed op andere fantasy schrijvers niet te overschatten is. Je zou kunnen zeggen dat het zowat de Bijbel is binnen de fantasy boeken. Iedereen die van fantasy houdt zou dit boek moeten gelezen hebben, zoalng je maar in het achterhoofd houdt dat het al een hele tijd geleden geschreven is. Niet de meest moderne fantasy dus, maar wel een boek met een aangename plot en een knap uitgewerkte wereld, die model heeft gestaan voor veel boeken die nadien zijn geschreven. 

In het verhaal krijgt de hobbit Frodo uit de gouw van zijn oom Bilbo een ring die duistere krachten blijkt te bevatten. Op aanraden van de tovenaar Gandalf de Grijze onderneemt Frodo een epische tocht naar het dorre land van Mordor om daar de Ene Ring eens en voor altijd te vernietigen in het vuur van de doemberg. Op die tocht krijgt hij de hulp van zijn beste vriend Sam en van talloze elfen, dwergen en mensen. De kwaadaardige Sauron doet er ondertussen alles aan om zijn ring terug te bemachtigen en probeert Frodo en Sam op hun lange reis te dwarsbomen. Hij stuurt daarom legers van Orks en Aardmannen uit om de rijken van de elfen, dwergen en mensen in Midden-aarde aan te vallen en zijn eigen invloed uit te breiden. Voor Frodo wordt het intussen steeds moeilijker om zich de duistere kracht van de ring te weerstaan.

Beste recente fantasy: In de schaduw van de Raaf
In de schaduw van de Raaf

Met In de schaduw van de Raaf heeft de Ierse auteur Anthony Ryan zowat de beste fantasy boeken serie van de laatste jaren geschreven. Erg opmerkelijk, want het is zijn fantasy debuut. In het eerste deel van de trilogie, Vaelin al sorna, maken we kennis met het hoofdpersonage met dezelfde naam. In het begin lijkt Vaelin al sorna erg op de typische fantasy held maar gaandeweg krijgt het personage meer en meer diepgang. De plot van het boek is erg goed maar het zijn eigenlijk vooral de personages die het verhaal echt tot leven brengen en die je geboeid verder doen lezen. Erg goed geschreven en een echte aanrader voor wie de boeken nog niet gelezen heeft.

Hoewel hij nog geen dertig is, hebben zijn krijgsverrichtingen hem al veel bijnamen opgeleverd. Voor de Waanzinnige Koning was hij het Zwaard van het Rijk, voor de mannen die hem volgden in de strijd was hij de Jonge Havik. Bij zijn Cumbraelijnse vijanden stond hij bekend als het Zwarte Lemmet en voor de raadselachtige stammen van het Grote Noordwoud was hij Beral Shak Ur, de Schaduw van de Raaf. Als het verhaal begint, wacht Vaelin al sorna in gevangenschap het duel in de arena af dat hem de volgende dag vrijwel zeker het leven zal kosten. Hij kijkt terug op zijn leven, door vele vragen gekweld. Waarom liet zijn vader hem op tienjarige leeftijd achter bij de Zesde Orde? Wat was de ware toedracht van het lot dat zijn ouders trof? Wie is de geheimzinnige Ene Die Wacht? En, vooral, zal hij de arena overleven?

De naam van de wind - De Kronieken van Kvothe
De Naam van de Wind

De Naam van de Wind van de is het eerste deel van de fantasy trilogie van de Amerikaanse schrijver Patrick Rothfuss De Kronieken van Kvothe, in het Engels The Kingkiller Chronicle, waarvan in het Nederlands ondertussen twee delen zijn uitgekomen (het tweede deel is De angst van de wijze). Het is een erg boeiende fantasy serie met een heel eigen interpretatie van het genre en een apart hoofdpersonage. De fantasy serie vertelt de tragische lotgevallen van de jonge Kvothe lterwijl hij zelf zijn verhaal vertelt. Hij is een talentrijke en charismatische jongeman met magische gaven. Hij groeide op bij zijn ouders in een rondtrekkende groep artiesten waar leerde zingen, op de luit spelen en acteren, en dat allemaal even goed. Nadat de groep artiesten wordt uitgemoord door een demonische kracht leeft de jonge Kvothe enkele jaren in armoede in de sloppenwijken van Tarbean terwijl hij geld bijeen sprokkelt met zakkenrollen. Tot hij besluit naar de universiteit te gaan om magie te studeren om zich zo te kunnen wreken. Dat is het begin van veel vermakelijke en soms minder vermakelijke avonturen waarbij de soms hoogmoedige Kvothe zich door zijn eigen arrogantie vaak in de problemen weet te brengen. Naarmate de serie vordert wordt de plot nog boeiender.

De macht van het zwaard - De eerste wet
De macht van het zwaard

De macht van het zwaard is het eerste deel van The First Law Trilogy, in het Nederlands De eerste wet, van de Amerikaanse fantasy auteur Joe Abercrombie. Het is een erg amusante fantasy boeken serie waarbij de nadruk ligt op actie en avontuur, met soms heel intrigerende personages. De macht van het zwaard vertelt verschillende verhalen, waaronder dat van de beruchte Logen Negenvinger, ook wel de Bloedige Negen genoemd vanwege zijn bloedlust, maar aan wiens geluk eindelijk een einde lijkt te komen. Hij verlangt naar rust, maar moet in plaats daarvan voortdurend vechten voor zijn leven. Het vertelt ook het verhaal van de eens machtige zwaardmeester Glokta, nu folteraar voor de Inquisitie en voor niets meer bang. En van Bayaz, een kale oude man die wel eens de Eerste van de Magiërs zou kunnen zijn. Het enige wat er met zekerheid over hem gezegd kan worden, is dat hij het leven van Logen, Jezal en Glokta knap lastig gaat maken. Terwijl de Bloedige Negen met Bayaz de magiër en enkele metgezellen op een lange queeste vertrekt breekt er een oorlog uit tussen de Unie en de Noormannen. Een oorlog die bloederig dreigt te worden.

Een andere, minstens even leuke fantasy serie van Abercrombie is de Shattered Sea trilogie die begint met Half a King. Jammer genoeg (nog) niet in het Nederlands verschenen maar ook weer uitstekende en amusante heroïsche fantasy van de bovenste plank.

Beste fantasy boeken series: Mistborn trilogie
Mistborn trilogie: Het laatste Rijk

De Mistborn trilogie van de Amerikaanse fantasy schrijver  Brandon Sanderson is een vlot geschreven, vrij conventionele reeks zoals we gewend zijn van Sanderson, met toch enkele nodige originele toetsen. De reeks is ook gericht op jongeren maar is evengoed leuke lectuur voor volwassenen. Brandon Sanderson is een vakman waar het aankomt op het schrijven van spannende boeken met originele fantasy elementen en zoals steeds is zijn plot goed uitgewerkt en bevat het de nodige verrassingen en leuke personages. Een echte aanrader onder de fantasy boeken series van de laatste decennia, net als zijn The Stormlight Archive dat spijtig genoeg nog niet in het Nederlands is verschenen (en daarom lager in deze lijst).

In het eerste boek Het laatste Rijk zien we hoe de skaa al duizend jaar worden onderdrukt door de Opperheer die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt de skaa-halfbloed Kelsier in de helse gevangenis van de Opperheer dat hij beschikt over de mysterieuze gave van de Ertsmagiërs: het vermogen om krachten aan metalen te onttrekken, dat hij kan inzetten om de Opperheer ten val te brengen. Kelsier is van dan af vastbesloten een opstand te beginnen, en hij is niet alleen. Onder de Ertsmagiërs vindt hij gedreven bondgenoten. En dat niet alleen: zijn levenspad kruist dat van een jonge vrouw, het straatmeisje Vin, een wees en net zoals hijzelf een skaa-halfbloed met magische krachten. Zij gaat samen met anderen op zoek naar de oorsprong en begrenzingen van die magie. En uiteindelijk is daar de nog de belangrijkste vraag: 'Wie is de Held Der Tijden?'

Beste fantasy boeken: De beproeving van Stephen King
De beproeving / The Stand

De Beproeving (The Stand in het Engels) is een van Stephen Kings beroemdste romans en wordt tot een van de hoogtepunten binnen zijn oeuvre gerekend. Het is een combinatie van fantasy en horror en vertelt van Kings apocalyptische visie op de wereld die door een grote plaag wordt geteisterd. Eerst komt de Grote Plaag. De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte. Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld. Die overlevenden zullen ook moeten kiezen tussen goed en kwaad, tussen Mother Abagail en Randall Flagg. Zowel Mother Abagail als Randall Flagg hebben zo hun eigen manieren om mensen te benaderen en om hen te overtuigen dat hun kant de beste keuze is. Uiteindelijk moeten alle overlevenden hun keuze maken en kan de echte eindstrijd beginnen.

De Beproeving is een van de beste boeken van Stephen King en een echte aanrader binnen de epische fantasy. Het is een horror verhaal dat zich in een nabije toekomst afspeelt maar het bevat ook genoeg fantasy elementen in de verdere uitwerking van het verhaal om het tot de echte fantasy te rekeken. Los van tot welk genre je dit boek wil rekenen, het is een boek dat het sowieso verdient om gelezen te worden en is een van de beste dystopische romans ooit.

De Linkerhand van God - Paul Hoffman
De Linkerhand van God

De Linkerhand van God (in het Engels Left Hand of God) is het eerste deel van een fantasy trilogie van de Amerikaanse schrijver Paul Hoffman die draait om het leven van een jonge held, de indrukwekkende Cale. Hij is de held der helden. Een held die niet opgaat in zijn omgeving en klaarstaat voor hét moment in de tijd en voor één enkel doel. Cale is geboren met een gave in een wereld vol geheimen, mysterie, vriendschap en verraad.

De Linkerhand van God is fantasy op haar best: een gevaarlijke queeste, vreemde volken, een onmogelijke liefde, magie, actie en avontuur, met vaart verteld tegen een decor van een angstaanjagende wereld. De jonge held Cale ontsnapt uit de militaire trainingsplaats van de fanatiek gelovige Verlossers waar pijn en angst worden gebruikt om jonge kinderen om te trainen in meedogenloze soldaten om te gaan vechten tegen de Antagonisten, de vijanden van de Verlossers.

De t
De Tuinen Van De Maan

De Tuinen Van De Maan (in het Engels oorspronkelijk Gardens of the Moon) is het eerste deel van de tiendelige epische fantasy boeken serie het Spel Der Goden voor volwassenen van de auteur Steven Erikson. Het Spel Der Goden is een duistere serie fantasy boeken die een erg originele wereld schept. De reeks telt maar liefst tien delen van elk duizend pagina's. Een fantasy reeks waar je een tijdje mee verder kan. Het vraagt wel wat inzet want de verhaallijnen zijn vrij complex en elk boek in de reeks telt veel personages. Maar als je doorzet zal het zeker de moeite blijken. Steven Erikson heeft met Spel Der Goden een echt uniek fantasy boekenreeks geschreven. Spijtig genoeg niet meer te krijgen in het Nederlands (enkel de eerste 4 delen werden vertaald overigens).

Op verschillende plaatsen in het immens grote Malazijnse Rijk heerst onrust. Tientallen jaren van oorlogen, zuiveringen en bloedige gevechten hebben de vazalstaten van het Malazijnse Rijk leeggezogen. Keizerin Lazine regeert echter met ijzeren vuist, bijgestaan door de Klauw, een genootschap van moordenaars die overal in het land de angst nog groter maken. Nu richt de keizerin haar blik op Darujhistan, de laatste van de Vrije Steden op het continent Genabackis, tot groot verdriet van sergeant Whiskeyjack en zijn meedogenloze Bruggenbranders die uitzien naar een moment van bezinning. Daar kan al helemaal geen sprake meer van zijn als de machtige magiër Anomander Rake, heerser over de geheimzinnige Tiste Andii, in zijn vliegend bolwerk Maans Broed boven Darujhistan en dus boven de hoofden van de Bruggenbranders verschijnt...
De nieuwste fantasy boeken serie van Erikson The Kharkanas Trilogy speelt zich af vóór de gebeurtenissen in The Malazan Book of the Fallen en is ook zeer de moeite. Ze is wel enkel in het Engels verschenen voorlopig.

The Stormlight Archive - The Way of Kings
The Stormlight Archive - The Way of Kings

The Way of Kings van Brandon Sanderson is het eerste deel van de serie The Stormlight Archive die uit 10 boeken zou moeten gaan bestaan. De eerste 2 delen die al zijn uitgekomen zijn alvast erg de moeite en vooral het eerste boek wordt door velen al als een van de beste fantasy boeken ooit beschouwd. The Way of Kings van Brandon Sanderson is een echt epische fantasy roman die door een vakman is geschreven en die erg vlot leest. Niet alle personages in het boek zijn altijd even interessant uitgeschreven maar dat kan ook moeilijk anders. Van het beste wat er sinds lange tijd in het fantasy genre is uitgekomen en een van de echte tips bij de fantasy boeken omdat nog niet zoveel mensen hem gelezen hebben, ook omdat hij niet vertaald is. Eind dit jaar verschijnt het derde deel Oathbringer, nu al te bestellen bij Amazon.

In The Way of Kings volgen we het leven van verschillende personages in de stormwereld van Roshar. Zoals dat van Kaladin Stormblessed die als hoofd van een team van brugmannen een reputatie opbouwt in het leger van Amaram. Later wordt hij verraden en verkocht als slaaf maar dan merkt hij dat het magische spren een bijzondere interesse in hem heeft. Of de adellijke Dalinar Kholin en zijn zonen die allen drager zijn van Shardblades, quasi onverwoestbare zwaarden. Tegen de achtergrond van al die levens is er de toenemende dreiging van een onheilsvoorspelling. Dalinar zelf heeft visioenen over dit naderende onheil en probeert wanhopig te begrijpen wat er staat te komen en hoe dit afgewend kan worden. Het lijkt er daarbij meer en meer op dat een terugkeer van de befaamde Knights Radiant een echt must is, maar hoe.

Meer fantasy boeken?

Op Boekentips kan je nog veel meer uitgebreide lijsten zien van best verkochte fantasy boeken (telkens tot maximaal 100 boeken): bestsellers fantasy algemeen, Young Adult fantasy, epische fantasy, dystopische romans, modern fantasy, dark fantasy, ...
Wil je ondertussen al meer fantasy boeken zien, kijk dan eens op BesteFantasyBoeken.com waar je nog veel meer goede fantasy boeken kan ontdekken.

Beste kinderboeken voor 3 tot 4 jaar

een top 10 van beste kinderboeken
Categorie: 

Een top 10 van de best verkochte voorleesboekjes en prenten- en voelboeken voor peuters en kleuters van 3 tot 4 jaar ongeveer van de afgelopen jaren. Met op nummer 1 het klassieke en hilarische verhaal van De Mol die probeert uit te zoeken wie er op zijn kop heeft gepoept of op 3 het charmante 'Raad eens hoeveel ik van je hou' met Hazeltje en de Grote Haas.

Andere klassiekers in het lijstje zijn Dikkie Dik en natuurlijk Jip en Janneke. Maar in dit lijstje van beste kinderboeken is ook ruimte voor de nieuwste kinderboekjes zoals het prentenboek van het jaar 2018 Ssst! De tijger slaapt.

Beste kinderboeken voor 3 tot 4 jaar
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader. Een paar vliegen hem helpen de dader te ontmaskeren. De mol neemt dan op grandioze wijze wraak.

De tekeningen van dit leuke prentenboek uit 2009 hebben niets van hun kracht verloren: ze blijven humoristisch en geven heel goed de boosheid van de mol weer. Ook beschikbaar als pop-up boek of groot kartonboek.

Voor 0 tot 4 jaar.

Rupsje Nooitgenoeg
Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Het bekendste en meest geliefde boek van Eric Carle in de normale prentenboekeditie.

Voor 4 tot 6 jaar.

Raad eens hoeveel ik van je hou
Raad eens hoeveel ik van je hou

Hazeltje en de Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies - dat is niet makkelijk te meten! Peuters en kleuters zullen dankzij de mooie illustraties dit verhaal erg mooi zullen vinden. Het prikkelt hun fantasie en trekt hun aandacht door alle kleuren die er in verwerkt zijn. Kinderen zullen zich kunnen herkennen in de emotie en expressie in houding en gezichtsuitdrukking die je ziet bij Hazeltje en Grote Haas.

De kinderen zullen de manieren waarop Hazeltje de hoeveelheid liefde voor Grote Haas probeert duidelijk te maken erg grappig vinden, en misschien zelfs mee willen doen met Hazeltje. Een opvolger op dit prentenboek is Altijd en overal met 4 kortverhalen en Kijk eens wat ik kan.

Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik
Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik

In Het dubbeldikke voorleesboek beleeft Dikkie Dik maar liefst 30 spannende avonturen. De plaatjes in dit boek zijn extra groot, zodat voorlezen nog fijner wordt.

En heeft papa of mama even geen tijd om voor te lezen? Dan kun je kijken naar de lekker lange DVD met 24 geanimeerde verhaaltjes en 12 raadspelletjes. Ook een aanrader is Elke dag Dikkie Dik, Luxe feesteditie met 365 verhaaltjes.

Voor 1 tot 3 jaar.

De Gruffalo
De Gruffalo

Een kleine muis komt in het bos allerlei dieren tegen die hem willen opeten. Hij maakt hen echter bang met het verhaal over een eng monster dat de Gruffalo heet. Maar uiteindelijk blijkt de enge Gruffalo echt te bestaan.

Het boek leest gemakkelijk omdat het veel humor bevat en op rijm is geschreven met veel herhalingen. Kinderen zullen door herkenning snel zinnen willen afmaken of herhalen en het rijm bevordert het gevoel voor taal. De kleurrijke, herkenbare, wat naïeve illustraties, waarin het monster er grappig en goeiig uitziet, zitten boordevol details. Ze geven een goede weergave van het verhaal. Prachtig boek om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar. De opvolger van het boek is Het kind van de Gruffalo.

Ssst! De tijger slaapt
Ssst! De tijger slaapt

prentenboek van het jaar 2018
Ssst! De tijger slaapt' is een verrassend en interactief prentenboek van Britta Teckentrup. Bijzonder is dat de ballonnen in de tekeningen glanzend zijn, zodat ze net op echte ballonnen lijken.

De tijger slaapt...
Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Maar de dieren hebben wel hulp nodig. De lezer wordt dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?
Voor 3 tot 6 jaar

Kopen bij Bol.com
Ssst! De tijger slaapt (Nl)
Gewoon zoals je bent
Gewoon zoals je bent

Een nieuwsgierig olifantje heeft moeite om tijdens een tocht netjes in de olifantenrij te blijven. Hij ziet zo veel dieren die er anders uitzien en eigenschappen hebben, die hij niet heeft. Hij wil ook wel zulke mooie puntige prikhoorns als een gnoe, lange steltpoten als een giraf, of een gespikkelde vacht als een cheeta. Telkens als hij er om vraagt, krijgt hij te horen 'Nee, blijf in de rij!'.

Pas als de dieren bij de drinkplaats aankomen, ervaart hij dat ook hij unieke eigenschappen heeft, en dat hij prachtig is met zijn grote flaporen en spetterende slurf. De illustraties zijn gemaakt in collageachtige stijl, waarbij de dierfiguren zonder entourage op een witte achtergrond zijn afgebeeld in mooie rustige kleuren. Met leuke details, zoals het blauwe vogeltje dat steeds in de buurt is en het woordeloze avontuur van twee mestkevertjes die het hele boek door een mestbal mee proberen te rollen.
Voor 4 tot 6 jaar

Kopen bij Bol.com
Gewoon zoals je bent (Nl)
Nog even achter mijn oortjes kriebelen
Nog even achter mijn oortjes kriebelen

In dit lieve voorleesboekje wordt het slaapritueel een interactief spel. Peuters kunnen zelf het konijntje naar bed brengen: ze mogen in de handen klappen, het kussen opschudden, nog even achter de oortjes kriebelen en
natuurlijk een nachtzoen geven. En op de allerlaatste pagina mogen ze het licht uitdoen. Welterusten, Klein Konijn!

Perfect voor de iPad-generatie 
Nog even achter mijn oortjes kriebelen is het perfecte boekje voor kinderen die graag op de iPad spelen: net als op de tablet kun je 'tappen' en 'swipen', maar dan in een papieren boek!
Voor 2 tot 4 jaar.

Wat zit er in je buik, mama?
Wat zit er in je buik, mama?

De ik-persoon, een jongetje, vraagt steeds aan zijn mama wat er in haar steeds dikker wordende buik zit. De lezer tilt daartoe telkens de rode jurk op door middel van een flapje. Is het misschien een aap, paard, een draak of een inktvis? Waarop mama reageert, totdat de pop-upillustratie op de laatste pagina's hen tweeen samen met een baby toont.

Warm, blij, vrolijk, grappig verhaal, waarbij innig contact tussen moeder en zoon blijkt uit dialoog en oogcontact in de tekeningen.
Voor 1 tot 3 jaar.

Hé, wie zit er op de wc?
Hé, wie zit er op de wc?

Beer moet hoognodig naar de wc, maar de wc is bezet. De deur is op slot, en er wordt niet gereageerd op kloppen of roepen. Achtereenvolgens sluiten Varken, Olifant, Tijger, Pinguïn, Aap en Giraf zich aan in de rij. Allemaal moeten ze heel dringend gebruik maken van dat ene toilet. Als eindelijk wordt doorgespoeld en een onschuldig jongetje naar buiten komt, dat heel lang moest plassen, zijn handjes moest wassen en zijn boek heeft uitgelezen op de wc, staan de zeven (knuffel)dieren in de startblokken om als eerste gebruik te kunnen maken van de wc.

Erg grappig verhaaltje, verteld in prettig voor te lezen rijm. Voor 3 tot 5 jaar.

Kopen bij Bol.com
Hé, wie zit er op de wc? (Nl)

Meer kinderboeken voor 3 tot 4 jaar

De best verkochte kinderboeken voor 3 tot 4 jaar van de voorbije maand vind je hier.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor 3 en 4 jarigen.

Beste kinderboeken voor 0 tot 2 jaar

een top 10 van beste baby- en peuterboeken
Categorie: 

Onze top 10 van de beste baby- en peuterboeken voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Van knuffel- en voelboekjes tot de allereerste voorleesboekjes voor de allerkleinsten. Met op de eerste plaats het voelboekje van rupsje Nooitgenoeg en op nummer twee het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik.

Verder in deze lijst nog flapboekjes (Dribbel!) en voorleesboekjes voor het slapengaan voor kindjes die bang zijn in het donker, en natuurlijk de onvermijdelijke boekjes over 'op het potje' gaan die elke jonge ouder wel in huis neemt.

Beste kinderboeken voor 0 tot 2 jaar
Rupsje Nooitgenoeg voelboek
Rupsje Nooitgenoeg voelboek

De wereld van Eric Carle met al zijn kleuren en vormen spreekt ook tot de verbeelding van heel jonge kinderen. Met dit prachtige voelboek kunnen peutertjes vanaf 18 maanden al kennis maken met deze kleurrijke wereld. Voel de glimmende appel van Rupsje Nooitgenoeg, aai de zachte manen van een leeuw en volg met je vingers de lijnen van de cijfers 1 tot en met 5.

In dit prachtige voelboek worden thema's als dieren, woorden, cijfers, vormen en kleuren geïntroduceerd op zo'n manier dat ze deze jonge doelgroep aanspreken.
Voor 1 tot 3 jaar.

Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik
Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik

In Het dubbeldikke voorleesboek beleeft Dikkie Dik maar liefst 30 spannende avonturen. De plaatjes in dit boek zijn extra groot, zodat voorlezen nog fijner wordt.

En heeft papa of mama even geen tijd om voor te lezen? Dan kun je kijken naar de lekker lange DVD met 24 geanimeerde verhaaltjes en 12 raadspelletjes. Ook een aanrader is het flapjesboek Dikkie Dik - In de dierentuin.

Voor 1 tot 3 jaar.

Raad Eens...Knuffelboek
Raad Eens...Knuffelboek

Het buggyboekje bij Raad eens hoeveel ik van je hou.

Hazeltje de Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. 
Maar hoeveel precies - dat is niet makkelijk te meten!

Welterusten kleine beer
Welterusten kleine beer

Het allerliefste prentenboek over bang zijn en slapengaan. Kleine Beer kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Grote Beer brengt steeds een groter lichtje naar Kleine Beer. Uiteindelijk neemt hij zelfs de maan voor hem mee, en alle fonkelende sterren.

Maar Kleine Beer kan nog steeds niet slapen; buiten is het nog donker! Grote Beer neemt hem in zijn armen, draagt hem naar buiten en samen kijken ze naar de maan en de sterren. Eindelijk slaapt Kleine Beer en kan Grote Beer zijn boek uitlezen. 
Voor 1 tot 3 jaar.

Kopen bij Bol.com
Welterusten kleine beer (Nl)
Dribbel - Waar is Dribbel?
Dribbel - Waar is Dribbel?

Dit is het eerste en beroemdste avontuur van Dribbel. Als kartonboekje is het speciaal geschikt voor de allerkleinste Dribbel-fans. Het is tijd om te eten, maar waar is Dribbel? Kijk achter de flapjes en zoek Dribbel!

Eenvoudig prentenboek, waarin een (moeder-)hond zoekt naar haar zoontje voor wie eten klaar staat. Ze kijkt op allerlei plaatsen (o.a. in de klok, in de piano, in de kast, onder het bed en onder het kleed) en vindt hem uiteindelijk in de mand. Op elke plek waar ze kijkt, zitten andere dieren verborgen (o.a. krokodil, beer, slang) achter opklapbare delen van de bladzijden. Omdat in het begin niet duidelijk is hoe Dribbel eruit ziet, is de verrassing des te groter. 
Voor 0 tot 3 jaar.

Bobbi op het potje
Bobbi op het potje

Bobbi, een peuter-beertje leert zichzelf aan om op het potje te plassen, hij hoeft geen luier meer aan maar soms als hij opgaat in zijn spel, gebeurt er nog wel eens een ongelukje; gelukkig vindt zijn moeder dat helemaal niet erg. Samen met zijn speelgoedvriendje Ollie, oefent Bobbi net zolang totdat hij geen luier meer aanhoeft. Van zijn oma krijgt hij een beloning.

Een aardig klein vierkant prentenboekje met zachtgekleurde illustraties waar veel op te zien is voor de peuter. Op de linkerpagina is, steeds in vierregelige rijmpjes, het verhaaltje te lezen. Een vrolijk boekje voor peuters die zindelijk willen worden. Over het beertje Bobbi zijn heel veel andere boekjes te lezen die aansluiten bij de belevingswereld van de peuter.
Voor 0 tot 3 jaar.

Kopen bij Bol.com
Bobbi op het potje (Nl)
Mijn eerste 100 woorden flapjesboek
Mijn eerste 100 woorden flapjesboek

Met dit leerzame flapjesboek gaat de woordenschat van jonge kinderen met sprongen vooruit. De herkenbare foto's tegen kleurrijke achtergronden bieden uren kijk- en leesplezier.

Door de verschillende soorten flappen, de verscheidenheid aan categorieën en de leuke spelletjes is dit een bijzonder en aansprekend boek voor elke peuter.
Voor 1 tot 3 jaar.

Nijntje in de dierentuin
Nijntje in de dierentuin

Nijntje gaat met haar vader per trein naar de dierentuin waar ze achtereenvolgens papegaaien, een zebra, een kangoeroe, een olifant, een aap, giraffen en een schildpad bekijken. Moe maar voldaan gaan ze daarna weer naar huis.

De rijmpjes en eenvoudige kleurige plaatjes van de populaire Nijntje-serie zijn zo langzamerhand overbekend. Toch vinden kinderen vanaf ca. 2 jaar ze altijd weer leuk.
Voor 0 tot 3 jaar.

Kopen bij Bol.com
Nijntje in de dierentuin (Nl)
Baby ziet... - kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden
Baby ziet... - kijkboek met spiegeltje

De reeks Baby ziet is ondertussen al een beetje een klassieker. Het principe is eenvoudig: eenvoudige patronen in zwart-wit, hier en daar aangevuld met een felle kleur. Helemaal op maat van de waarneming van baby s. Tekeningen die de hersenen en de visuele waarneming stimuleren!

In dit nieuwe kijkboek staan weerom een heleboel leuke patronen. En als kers op de taart zit er achterin het boek een spiegeltje!
Voor 0-6 maanden.

De boerderij geluidenboekje
De boerderij geluidenboekje

Jonge kinderen kijken graag in boeken, maar naar dit boekje kun je ook luisteren. Probeer het zelf maar! Een eerste kennismaking met de dieren van de boerderij in woord, beeld én geluid.

Dit boekje onderscheidt zich van het grote aanbod in dit genre door de frisse vormgeving en de leuke geluiden. Een ingebouwde batterijhouder in het extra dikke achteromslag maakt de geluiden mogelijk: druk op het varken en je hoort zijn geknor, en de geluiden van koe, haan, paard, eend en schaap.
Voor 1 tot 3 jaar.

Meer kinderboeken voor 0 tot 2 jaar

De best verkochte kinderboeken voor 1 tot 2 jaar van de voorbije maand vind je hier. Kijk hier voor de beste babyboeken voor 0 tot 1 jaar.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor baby's en voor boeken voor kinderen van 1 en 2 jaar.

Gelijkaardige boekentips

Beste kinderboeken voor 5 tot 8 jaar

de beste kinderboeken voor kleuters en jonge kinderen
Categorie: 

Een mengeling van kinderboeken voor oudere kleuters en kinderen die al naar de grotere school gaan. Boeken om voor te lezen en om zelf in te bladeren, met als onbetwiste nummer één Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Een boek dat veel jonge ouders zich nog herinneren uit hun eigen kindertijd en dat sinds al die jaren een geliefd voorleesboek is gebleven, zowel voor de ouder die voorleest als voor het kind dat luistert en kijkt naar de mooie tekeningen van Fiep Westendorp.

Maar ook de eerste zelfleesboeken staan in deze lijst, zoals de immens populaire 'De waanzinnige boomhut' serie die geschikt is voor kinderen van 7 en 8 jaar. Andere recente kinderboeken voor deze leeftijd zijn De Gorgels, een heerlijk voorleesboek dat hier op nummer twee komt te staan en Het Muizenhuis.

Beste kinderboeken voor 5 tot 8 jaar
Pluk van de Petteflet
Pluk van de Petteflet

Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed er mee door de hele stad en hij zocht naar een huisje om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: 'Weet u niet een huis voor me?' Dan dachten de mensen even na en zeiden: 'Nee.' Want alle huizen waren vol.

Gelukkig kwam Pluk de duif Dollie tegen en die wist wel een huisje. Een prachtig kamertje in het torentje van de Petteflet. In dit voorleesboek kun je horen hoe Pluk alle bewoners van de Petteflet leert kennen: de Stampertjes, Zaza, Aagje, mevrouw Helderder, Duizeltje, Karel met de houten poot en nog veel meer leuke mensen en dieren.
Voor 5 tot 8 jaar.

De Gorgels
De Gorgels

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft… 

Een fantasierijk en spannend avontuur over Gorgels, Brutelaars en een jongen met superogen, van cabaretier Jochem Myjer. Geïllustreerd door Rick de Haas, bekend van Mees Kees. Lees ook het vervolg de Wereld van de Gorgels om meer over het geheime leven van de Gorgels te weten te komen.

Voorlezen vanaf 5, zelf lezen vanaf 7 jaar. 

Het Muizenhuis - Sam en Julia

Dit grote voorlees/kijkboek is gebaseerd op het Muizenhuis. Het Muizenhuis is een kunstproject van Karina schaapman en is gebouwd als décor voor dit kinderboek.

Sam en Julia wonen in Het Muizenhuis, een wereld op zich. Julia woont zeshoog middenachter. Ze woont daar samen met haar moeder in een heel klein kamertje. Ze heeft geen vader, broertjes en zusjes en geen opa en oma. Julia is super nieuwsgierig en reuze eigenwijs. Ze houdt niet van saai en zodra ze zich verveelt gaat ze naar buiten. Op avontuur. Met haar vriendje Sam. Sam woont middenvoor in Het Muizenhuis. Hij woont daar met zijn vader, moeder, broertjes en zusjes. Hij heeft twee opa's en twee oma's, een paar tantes en een oom. Sam is super verlegen en reuze braaf. Als hij met Julia is, doet hij dingen die hij anders nooit zou durven. 
Voor 4 tot 8 jaar.

Het boek zonder tekeningen
Het boek zonder tekeningen

Uniek, eigenzinnig en hilarisch: het eerste prentenboek zonder prenten Dacht je dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan? Dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: 'Ik ben een aap.' Wie dit boek voorleest, wordt op slag een KOMIEK. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd!

Voor 4 tot 6 jaar.

De griezels
De griezels

De Griezels is een fantastisch kinderboek van bestsellerauteur Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake.

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten. Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

Voor 6 tot 8 jaar ongeveer.

Kopen bij Bol.com
De Griezels (Nl) ebook (Nl)
Jip en Janneke
Jip en Janneke

Jip en Janneke zijn de aller- allerbeste vriendjes en altijd samen. In en om huis beleven ze veel avonturen. Schooltje spelen, in een grote regenplas stampen en ze doen een wedstrijd wie de meeste pannenkoeken kan eten. Ze vinden een hondje dat geen baas heeft en mogen het houden. Een naam weten ze meteen: Takkie!

Alle avonturen van deel 1 tot en met 5 van de ultieme kleutervriendjes Jip en Janneke zijn samengebracht in dit boek. Van ‘Jip en Janneke spelen samen’ tot ‘Dag Jip! Dag Janneke!’  Met veel illustraties in zwart-wit én in kleur. Een boek vol voorlees- en kijkplezier, dat in geen enkele kinderkamer mag ontbreken.

Voor 3 tot 8 jaar.

Kopen bij Bol.com
Jip en Janneke (Nl)
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Het perfecte boek voor jonge lezers: humor en veel tekeningen! Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk! Waar wacht je nog op? Kom snel langs!

Voor 7 tot 10 jaar ongeveer.

De kleine walvis
De kleine walvis

Benji Davies (1980) is illustrator en animatieregisseur. Zijn prentenboek De kleine walvis werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. In 2014 won hij met De kleine walvis de Oscar's First Book Prize. Het eiland van opa, ook een prentenboek van zijn hand, werd bekroond met de prestigieuze World Illustration Award. Davies’ werk wordt in 22 landen uitgegeven. Inmiddels is ook de opvolger van De kleine walvis verschenen: De kleine walvis in de winter.

De kleine walvis vertelt het verhaal van een eenzaam jongetje en een kleine walvis die op het strand aanspoelt. Hun vriendschap verandert hun levens voorgoed.

Voor 4 tot 7 jaar

De gele ballon
De gele ballon

Dit schitterende prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben. Telkens opnieuw duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue, en een gele ballon. Jong en oud zal met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren.

In De gele ballon toont Charlotte Dematons zich niet alleen een meesteres in het scheppen van sfeer ' zij heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt. Niels Holgersson, de Baron von Münchhausen, Pippi Langkous, Toetanchamon, de kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina's en maken dit prentenboek een feest van herkenning. Om eindeloos te bekijken!
Voor 4 tot 7 jaar.

Kopen bij Bol.com
De gele ballon (Nl)
Dolfje Weerwolfje 1
Dolfje Weerwolfje 1

Eerste deel uit de bekende serie 'Dolfje Weerwolfje'*. De ouders van Dolfje zijn verdwenen toen Dolfje drie jaar was. Hij woont nu bij de ouders van zijn vriendje. Op zijn zevende verjaardag ontdekt hij dat hij een weerwolf is. Het fenomeen weerwolf wordt niet echt angstaanjagend beschreven, maar meer als een 'normaal' gegeven. De opa van Dolfje blijkt ook een weerwolf te zijn en hij geeft zijn kleinzoon dan ook tips om in het gewone leven zijn weg te vinden. Een met humor geschreven verhaal.

Voor 6 tot 9 jaar.

Fantasia I
Fantasia I

Geronimo Stilton is een bange, maar zachtaardige muis, die niets liever zou willen dan een rustig leven, maar hij wordt telkens betrokken in wilde avonturenreizen met Thea, Klem en Benjamin. De muis is zowel de hoofdpersoon als de schrijver van de boeken. De boeken worden geschreven naar een idee van Elisabetta Dami. De reeks wordt onder andere geïllustreerd door Larry Keys. De boeken richten zich op kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en is ondertussen vertaald in 35 talen. 

Dromen jullie nooit over reizen in het fantastische Fantasia? Heksen, zeemeerminnen, aardmannetjes en feeën ontmoeten... Maar ook eenhorns, trollen en weervolven... Of een ritje maken op de rug van een regenboogdraak? Zullen we samen naar Fantasia gaan? Ga maar zitten en hou je goed vast! We vertrekken!!! 

Meer kinderboeken voor 5 tot 8 jarigen

De best verkochte kinderboeken voor 5 tot 6 jaar en voor 7 tot 8 jaar van de voorbije maand vind je hier.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor 5 en 6 jarigen, en voor 7 en 8 jarigen.

Beste kinderboeken voor 9 tot 11 jaar

een top 10 van beste kinderboeken
Categorie: 

Wie anders dan J.K. Rowling met Harry Potter kan op nummer één in deze lijst staan? De Potter serie is een fenomeen en blijft razend populair. Maar dat wil niet zeggen dat er geen meer recente boeken in deze lijst voor 9 tot 11-jarigen staan. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen kan natuurlijk niet ontbreken en staat op twee. Op drie hebben we oververdiend het heerlijke De GVR van Roald Dahl die makkelijk op zijn eentje de helft van deze top 10 zou kunnen invullen met zijn werk.

Voor de jongere lezers binnen deze categorie hebben we nog Fantasia van Geronimo Stilton in deze lijst staan. De kleine prins staat vooral in deze lijst, denken we, omdat de ouders van kinderen dit boekje blijven kopen uit nostalgie.

Beste kinderboeken voor 9 tot 11 jaar
Harry Potter & De Steen der Wijzen
Harry Potter & De Steen der Wijzen

Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling verscheen in 1997 voor het eerst in Engeland en is het eerste deel van een zevendelige reeks. Wereldwijd werden ruim 500.000.000 boeken verkocht in 69 verschillende talen en in 200 verschillende landen.

Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt Harry Potter op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet hij het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.
Voor 10 tot 12 jaar (en ouder).

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Het perfecte boek voor jonge lezers: humor en veel tekeningen! Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk! Waar wacht je nog op? Kom snel langs!

Voor 7 tot 10 jaar ongeveer.

De GVR
De GVR

De GVR won in 1984 een Zilveren Griffel. Een bestseller van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. The BFG werd al twee keer verfilmd, de laatste keer door Steven Spielberg.

Sofie ligt 's nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen.
Voor 8 tot 11 jaar.

Fantasia I - Fantasia
Fantasia I - Fantasia

Geronimo Stilton is een bange, maar zachtaardige muis, die niets liever zou willen dan een rustig leven, maar hij wordt telkens betrokken in wilde avonturenreizen met Thea, Klem en Benjamin. De muis is zowel de hoofdpersoon als de schrijver van de boeken. De boeken worden geschreven naar een idee van Elisabetta Dami. De reeks wordt onder andere geïllustreerd door Larry Keys. De boeken richten zich op kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en is ondertussen vertaald in 35 talen. 

Dromen jullie nooit over reizen in het fantastische Fantasia? Heksen, zeemeerminnen, aardmannetjes en feeën ontmoeten... Maar ook eenhorns, trollen en weervolven... Of een ritje maken op de rug van een regenboogdraak? Zullen we samen naar Fantasia gaan? Ga maar zitten en hou je goed vast! We vertrekken!!! 

De kleine prins
De kleine prins

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend. De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding met zijn vliegtuig in de woestijn de kleine prins ontmoet.

De wijze en betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten die hij bezoekt met hun merkwaardige bewoners en over zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Kopen bij Bol.com
De kleine prins (Nl)
Matilda
Matilda

Matilda is een fantastisch kinderboek van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Matilda werd succesvol verfilmd door en met Danny DeVito. Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Matilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck.

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

Het leven van een Loser
Het leven van een Loser 1

Bram vindt het leven een hel. Op de middelbare school moet hij zich staande houden tussen kleine brugpiepers en volgroeid gespuis dat zich al scheert. Op een dag krijgt hij van zijn moeder een leeg dagboek.

In Het leven van een Loser vertelt Jeff Kinney het verhaal van een onvergetelijke anti-held. Obstakels als een pesterige oudere broer, verstandige ouders, houterige vriend Theo en slungelige sukkels om hem heen maken het leven soms knap lastig. Met een grote dosis zelfoverschatting en een overdosis mislukte plannen en acties slaat de hoofdpersoon zich door het eerste schooljaar heen. De auteur weet zowel qua stijl als inhoud de prepubergedachten van Bram goed en pakkend te beschrijven.
Voor 8 tot 12 jaar.

De brief voor de koning
De brief voor de koning

Schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven…

Voor 9 tot 12 jaar.

Lampje
Lampje

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.
Voor 10 tot 12 jaar.

Kopen bij Bol.com
Lampje (Nl) ebook (Nl)
Achtste-groepers huilen niet
Achtste-groepers huilen niet

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee.

Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen!
Voor 10 tot 12 jaar.

Blauwe plekken
Blauwe plekken

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Hoewel ze thuis zoveel mogelijk helpt met haar kleine broertje en probeert het haar moeder zoveel mogelijk naar de zin te maken, wordt haar moeder toch vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit.

Op school durft Judith niets te vertellen. Maar dan raakt ze bevriend met haar klasgenootje Michiel en bij hem thuis ziet ze dat het ook anders kan. Met haar moeder gaat het ondertussen slechter: ze wordt steeds sneller kwaad en slaat steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen...

Kopen bij Bol.com
Blauwe plekken (Nl)
De heksen
De heksen

Heksen zijn eng en gemeen, maar de heksen uit Roald Dahl's gelijknamige verhaal zijn afschuwelijk gemeen en lelijk en ze hebben een hekel aan kinderen.

In dit spannende verhaal moet een jongetje het opnemen tegen de heksen en hun toverkracht om de kinderen van de wereld te redden. Luister naar de spannende hoorspelbewerking van één van de bekendste en meest geliefde verhalen van Roald Dahl.
Voor 8 tot 12 jaar.

Meer kinderboeken voor 9 tot 11 jarigen

De best verkochte kinderboeken voor 9 tot 11 jaar van de voorbije maand vind je hier.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor 9 en 10 jarigen, en voor 11 en 12 jarigen.

Gelijkaardige boekentips

Abonneren op Genres