Beste fantasy boeken ooit

Een top 10 van de beste fantasy boeken en series
Categorie: 

Ontdek hier onze top 10 van de beste fantasy boeken ooit voor volwassenen. Met aandacht voor de klassiekers in het genre, maar evengoed voor de nieuwste fantasy boeken van 2017. Het fantasy genre is zo populair en zo divers geworden dat het absoluut niet moeilijk is om een selectie van tien of veel meer boeken te maken. Anderzijds zullen er altijd opmerkingen komen dat dit of dat fantasy boek ontbreekt, maar dat kan ook niet anders met zo'n beperkte selectie. De meeste van deze fantasy boeken zijn vertaald geworden in het Nederlands, maar niet allemaal. We proberen ook een selectie te maken van fantasy boeken die er qua verhaal en plot een beetje uitspringen want binnen het fantasy genre is de kwaliteit vaak heel uiteenlopend, ook binnen de best verkochte boeken van het genre.

Beste fantasy boeken volwassenen ooit
Beste fantasy boeken serie ooit: A Game of Thrones
Game of Thrones

Deze serie heette oorspronkelijk Het Lied van IJs en Vuur, maar door de immense populariteit van de HBO televisie serie Game of Thrones is men ook voor de boeken die naam gaan gebruiken. Het eerste deel van deze erg populaire fantasy boeken serie heet natuurlijk Het spel der tronen en het moet zowat het best verkochte fantasy boek ooit zijn indertussen, al zal In de ban van de Ring van Tolkien er waarschijnlijk nog een pak meer verkocht hebben. Op zich zijn er misschien fantasy boeken die nog beter zijn geschreven maar door het grote succes van deze reeks kunnen we eigenlijk niet anders dan hem op nummer één te gaan zetten. Voor wie nog geen fantasy heeft gelezen is het ook een goede introductie tot het genre. Het biedt een spannend verhaal, veel actie en interessante personages. daarbij komt nog dat de auteur George R.R. Martin er een regel van maakt om af en toe een van de hoofdpersonages te laten sterven, wat het lekker spannend en onvoorspelbaar maakt, al is de plot vrij simpel.

In het eerste deel volgen we de belevenissen van de familie Stark, de heersers van Winterfell in het Noorden. Het hoofd van de familie, Ed Stark, wordt door de koning in het Zuiden opgeroepen om zijn Hand, de tweede machtigste man in het rijk, te worden. Ed Stark aanvaardt tegen zijn zin en komt zoals hij vreesde terecht in een wespennest van intriges en verraad dat een gevaar betekent voor het voortbestaan van zijn eigen familie. Ondertussen ontwaakt aan de grens in het Noorden, voorbij de muur, een eeuwenoud kwaad. Ook in het Zuiden is het onrustig. Al snel wordt er om elke troon gestreden in de wereld van A Game of Thrones en is niemands leven meer veilig.

Beste fantasy boeken: In de ban van de ring
In de ban van de ring

Met In de ban van de ring hebben we op nummer twee ook niet echt een onverwacht boek staan. Deze klassieker van J. R. R. Tolkien uit de jaren vijftig is nog altijd een van de standaard boeken binnen het fantasy genre van wie de invloed op andere fantasy schrijvers niet te overschatten is. Je zou kunnen zeggen dat het zowat de Bijbel is binnen de fantasy boeken. Iedereen die van fantasy houdt zou dit boek moeten gelezen hebben, zoalng je maar in het achterhoofd houdt dat het al een hele tijd geleden geschreven is. Niet de meest moderne fantasy dus, maar wel een boek met een aangename plot en een knap uitgewerkte wereld, die model heeft gestaan voor veel boeken die nadien zijn geschreven. 

In het verhaal krijgt de hobbit Frodo uit de gouw van zijn oom Bilbo een ring die duistere krachten blijkt te bevatten. Op aanraden van de tovenaar Gandalf de Grijze onderneemt Frodo een epische tocht naar het dorre land van Mordor om daar de Ene Ring eens en voor altijd te vernietigen in het vuur van de doemberg. Op die tocht krijgt hij de hulp van zijn beste vriend Sam en van talloze elfen, dwergen en mensen. De kwaadaardige Sauron doet er ondertussen alles aan om zijn ring terug te bemachtigen en probeert Frodo en Sam op hun lange reis te dwarsbomen. Hij stuurt daarom legers van Orks en Aardmannen uit om de rijken van de elfen, dwergen en mensen in Midden-aarde aan te vallen en zijn eigen invloed uit te breiden. Voor Frodo wordt het intussen steeds moeilijker om zich de duistere kracht van de ring te weerstaan.

Beste recente fantasy: In de schaduw van de Raaf
In de schaduw van de Raaf

Met In de schaduw van de Raaf heeft de Ierse auteur Anthony Ryan zowat de beste fantasy boeken serie van de laatste jaren geschreven. Erg opmerkelijk, want het is zijn fantasy debuut. In het eerste deel van de trilogie, Vaelin al sorna, maken we kennis met het hoofdpersonage met dezelfde naam. In het begin lijkt Vaelin al sorna erg op de typische fantasy held maar gaandeweg krijgt het personage meer en meer diepgang. De plot van het boek is erg goed maar het zijn eigenlijk vooral de personages die het verhaal echt tot leven brengen en die je geboeid verder doen lezen. Erg goed geschreven en een echte aanrader voor wie de boeken nog niet gelezen heeft.

Hoewel hij nog geen dertig is, hebben zijn krijgsverrichtingen hem al veel bijnamen opgeleverd. Voor de Waanzinnige Koning was hij het Zwaard van het Rijk, voor de mannen die hem volgden in de strijd was hij de Jonge Havik. Bij zijn Cumbraelijnse vijanden stond hij bekend als het Zwarte Lemmet en voor de raadselachtige stammen van het Grote Noordwoud was hij Beral Shak Ur, de Schaduw van de Raaf. Als het verhaal begint, wacht Vaelin al sorna in gevangenschap het duel in de arena af dat hem de volgende dag vrijwel zeker het leven zal kosten. Hij kijkt terug op zijn leven, door vele vragen gekweld. Waarom liet zijn vader hem op tienjarige leeftijd achter bij de Zesde Orde? Wat was de ware toedracht van het lot dat zijn ouders trof? Wie is de geheimzinnige Ene Die Wacht? En, vooral, zal hij de arena overleven?

De naam van de wind - De Kronieken van Kvothe
De Naam van de Wind

De Naam van de Wind van de is het eerste deel van de fantasy trilogie van de Amerikaanse schrijver Patrick Rothfuss De Kronieken van Kvothe, in het Engels The Kingkiller Chronicle, waarvan in het Nederlands ondertussen twee delen zijn uitgekomen (het tweede deel is De angst van de wijze). Het is een erg boeiende fantasy serie met een heel eigen interpretatie van het genre en een apart hoofdpersonage. De fantasy serie vertelt de tragische lotgevallen van de jonge Kvothe lterwijl hij zelf zijn verhaal vertelt. Hij is een talentrijke en charismatische jongeman met magische gaven. Hij groeide op bij zijn ouders in een rondtrekkende groep artiesten waar leerde zingen, op de luit spelen en acteren, en dat allemaal even goed. Nadat de groep artiesten wordt uitgemoord door een demonische kracht leeft de jonge Kvothe enkele jaren in armoede in de sloppenwijken van Tarbean terwijl hij geld bijeen sprokkelt met zakkenrollen. Tot hij besluit naar de universiteit te gaan om magie te studeren om zich zo te kunnen wreken. Dat is het begin van veel vermakelijke en soms minder vermakelijke avonturen waarbij de soms hoogmoedige Kvothe zich door zijn eigen arrogantie vaak in de problemen weet te brengen. Naarmate de serie vordert wordt de plot nog boeiender.

De macht van het zwaard - De eerste wet
De macht van het zwaard

De macht van het zwaard is het eerste deel van The First Law Trilogy, in het Nederlands De eerste wet, van de Amerikaanse fantasy auteur Joe Abercrombie. Het is een erg amusante fantasy boeken serie waarbij de nadruk ligt op actie en avontuur, met soms heel intrigerende personages. De macht van het zwaard vertelt verschillende verhalen, waaronder dat van de beruchte Logen Negenvinger, ook wel de Bloedige Negen genoemd vanwege zijn bloedlust, maar aan wiens geluk eindelijk een einde lijkt te komen. Hij verlangt naar rust, maar moet in plaats daarvan voortdurend vechten voor zijn leven. Het vertelt ook het verhaal van de eens machtige zwaardmeester Glokta, nu folteraar voor de Inquisitie en voor niets meer bang. En van Bayaz, een kale oude man die wel eens de Eerste van de Magiërs zou kunnen zijn. Het enige wat er met zekerheid over hem gezegd kan worden, is dat hij het leven van Logen, Jezal en Glokta knap lastig gaat maken. Terwijl de Bloedige Negen met Bayaz de magiër en enkele metgezellen op een lange queeste vertrekt breekt er een oorlog uit tussen de Unie en de Noormannen. Een oorlog die bloederig dreigt te worden.

Een andere, minstens even leuke fantasy serie van Abercrombie is de Shattered Sea trilogie die begint met Half a King. Jammer genoeg (nog) niet in het Nederlands verschenen maar ook weer uitstekende en amusante heroïsche fantasy van de bovenste plank.

Beste fantasy boeken series: Mistborn trilogie
Mistborn trilogie: Het laatste Rijk

De Mistborn trilogie van de Amerikaanse fantasy schrijver  Brandon Sanderson is een vlot geschreven, vrij conventionele reeks zoals we gewend zijn van Sanderson, met toch enkele nodige originele toetsen. De reeks is ook gericht op jongeren maar is evengoed leuke lectuur voor volwassenen. Brandon Sanderson is een vakman waar het aankomt op het schrijven van spannende boeken met originele fantasy elementen en zoals steeds is zijn plot goed uitgewerkt en bevat het de nodige verrassingen en leuke personages. Een echte aanrader onder de fantasy boeken series van de laatste decennia, net als zijn The Stormlight Archive dat spijtig genoeg nog niet in het Nederlands is verschenen (en daarom lager in deze lijst).

In het eerste boek Het laatste Rijk zien we hoe de skaa al duizend jaar worden onderdrukt door de Opperheer die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt de skaa-halfbloed Kelsier in de helse gevangenis van de Opperheer dat hij beschikt over de mysterieuze gave van de Ertsmagiërs: het vermogen om krachten aan metalen te onttrekken, dat hij kan inzetten om de Opperheer ten val te brengen. Kelsier is van dan af vastbesloten een opstand te beginnen, en hij is niet alleen. Onder de Ertsmagiërs vindt hij gedreven bondgenoten. En dat niet alleen: zijn levenspad kruist dat van een jonge vrouw, het straatmeisje Vin, een wees en net zoals hijzelf een skaa-halfbloed met magische krachten. Zij gaat samen met anderen op zoek naar de oorsprong en begrenzingen van die magie. En uiteindelijk is daar de nog de belangrijkste vraag: 'Wie is de Held Der Tijden?'

Beste fantasy boeken: De beproeving van Stephen King
De beproeving / The Stand

De Beproeving (The Stand in het Engels) is een van Stephen Kings beroemdste romans en wordt tot een van de hoogtepunten binnen zijn oeuvre gerekend. Het is een combinatie van fantasy en horror en vertelt van Kings apocalyptische visie op de wereld die door een grote plaag wordt geteisterd. Eerst komt de Grote Plaag. De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte. Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld. Die overlevenden zullen ook moeten kiezen tussen goed en kwaad, tussen Mother Abagail en Randall Flagg. Zowel Mother Abagail als Randall Flagg hebben zo hun eigen manieren om mensen te benaderen en om hen te overtuigen dat hun kant de beste keuze is. Uiteindelijk moeten alle overlevenden hun keuze maken en kan de echte eindstrijd beginnen.

De Beproeving is een van de beste boeken van Stephen King en een echte aanrader binnen de epische fantasy. Het is een horror verhaal dat zich in een nabije toekomst afspeelt maar het bevat ook genoeg fantasy elementen in de verdere uitwerking van het verhaal om het tot de echte fantasy te rekeken. Los van tot welk genre je dit boek wil rekenen, het is een boek dat het sowieso verdient om gelezen te worden en is een van de beste dystopische romans ooit.

De Linkerhand van God - Paul Hoffman
De Linkerhand van God

De Linkerhand van God (in het Engels Left Hand of God) is het eerste deel van een fantasy trilogie van de Amerikaanse schrijver Paul Hoffman die draait om het leven van een jonge held, de indrukwekkende Cale. Hij is de held der helden. Een held die niet opgaat in zijn omgeving en klaarstaat voor hét moment in de tijd en voor één enkel doel. Cale is geboren met een gave in een wereld vol geheimen, mysterie, vriendschap en verraad.

De Linkerhand van God is fantasy op haar best: een gevaarlijke queeste, vreemde volken, een onmogelijke liefde, magie, actie en avontuur, met vaart verteld tegen een decor van een angstaanjagende wereld. De jonge held Cale ontsnapt uit de militaire trainingsplaats van de fanatiek gelovige Verlossers waar pijn en angst worden gebruikt om jonge kinderen om te trainen in meedogenloze soldaten om te gaan vechten tegen de Antagonisten, de vijanden van de Verlossers.

De t
De Tuinen Van De Maan

De Tuinen Van De Maan (in het Engels oorspronkelijk Gardens of the Moon) is het eerste deel van de tiendelige epische fantasy boeken serie het Spel Der Goden voor volwassenen van de auteur Steven Erikson. Het Spel Der Goden is een duistere serie fantasy boeken die een erg originele wereld schept. De reeks telt maar liefst tien delen van elk duizend pagina's. Een fantasy reeks waar je een tijdje mee verder kan. Het vraagt wel wat inzet want de verhaallijnen zijn vrij complex en elk boek in de reeks telt veel personages. Maar als je doorzet zal het zeker de moeite blijken. Steven Erikson heeft met Spel Der Goden een echt uniek fantasy boekenreeks geschreven. Spijtig genoeg niet meer te krijgen in het Nederlands (enkel de eerste 4 delen werden vertaald overigens).

Op verschillende plaatsen in het immens grote Malazijnse Rijk heerst onrust. Tientallen jaren van oorlogen, zuiveringen en bloedige gevechten hebben de vazalstaten van het Malazijnse Rijk leeggezogen. Keizerin Lazine regeert echter met ijzeren vuist, bijgestaan door de Klauw, een genootschap van moordenaars die overal in het land de angst nog groter maken. Nu richt de keizerin haar blik op Darujhistan, de laatste van de Vrije Steden op het continent Genabackis, tot groot verdriet van sergeant Whiskeyjack en zijn meedogenloze Bruggenbranders die uitzien naar een moment van bezinning. Daar kan al helemaal geen sprake meer van zijn als de machtige magiër Anomander Rake, heerser over de geheimzinnige Tiste Andii, in zijn vliegend bolwerk Maans Broed boven Darujhistan en dus boven de hoofden van de Bruggenbranders verschijnt...
De nieuwste fantasy boeken serie van Erikson The Kharkanas Trilogy speelt zich af vóór de gebeurtenissen in The Malazan Book of the Fallen en is ook zeer de moeite. Ze is wel enkel in het Engels verschenen voorlopig.

The Stormlight Archive - The Way of Kings
The Stormlight Archive - The Way of Kings

The Way of Kings van Brandon Sanderson is het eerste deel van de serie The Stormlight Archive die uit 10 boeken zou moeten gaan bestaan. De eerste 2 delen die al zijn uitgekomen zijn alvast erg de moeite en vooral het eerste boek wordt door velen al als een van de beste fantasy boeken ooit beschouwd. The Way of Kings van Brandon Sanderson is een echt epische fantasy roman die door een vakman is geschreven en die erg vlot leest. Niet alle personages in het boek zijn altijd even interessant uitgeschreven maar dat kan ook moeilijk anders. Van het beste wat er sinds lange tijd in het fantasy genre is uitgekomen en een van de echte tips bij de fantasy boeken omdat nog niet zoveel mensen hem gelezen hebben, ook omdat hij niet vertaald is. Eind dit jaar verschijnt het derde deel Oathbringer, nu al te bestellen bij Amazon.

In The Way of Kings volgen we het leven van verschillende personages in de stormwereld van Roshar. Zoals dat van Kaladin Stormblessed die als hoofd van een team van brugmannen een reputatie opbouwt in het leger van Amaram. Later wordt hij verraden en verkocht als slaaf maar dan merkt hij dat het magische spren een bijzondere interesse in hem heeft. Of de adellijke Dalinar Kholin en zijn zonen die allen drager zijn van Shardblades, quasi onverwoestbare zwaarden. Tegen de achtergrond van al die levens is er de toenemende dreiging van een onheilsvoorspelling. Dalinar zelf heeft visioenen over dit naderende onheil en probeert wanhopig te begrijpen wat er staat te komen en hoe dit afgewend kan worden. Het lijkt er daarbij meer en meer op dat een terugkeer van de befaamde Knights Radiant een echt must is, maar hoe.

Meer fantasy boeken?

Op Boekentips kan je nog veel meer uitgebreide lijsten zien van best verkochte fantasy boeken (telkens tot maximaal 100 boeken): bestsellers fantasy algemeen, Young Adult fantasy, epische fantasy, dystopische romans, modern fantasy, dark fantasy, ...
Wil je ondertussen al meer fantasy boeken zien, kijk dan eens op BesteFantasyBoeken.com waar je nog veel meer goede fantasy boeken kan ontdekken.