Boek cover Operatie Chastise van Max Hastings (Hardcover)

Operatie Chastise

Het verhaal van de Dambusters 1943

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789048852697
Hardcover 31,99
nog geen rating
uitgever Hollands Diep
Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover
Afmetingen 23,3 x 16,5 x 3,9 cm
Aantal paginas 392 pagina's
Illustraties Met illustraties
Uitgever Hollands Diep
Gewicht 662 g
Verpakking breedte 165 mm
Verpakking hoogte 39 mm
Verpakking lengte 233 mm

Boekbeschrijving

Het definitieve boek over de Dambusters

Het verhaal van de Dambusters is een van de meest opmerkelijke prestaties in de militaire geschiedenis: de dappere jongemannen van het 617de Squadron van de Royal Air Force vlogen met hun zware bommenwerpers schrikbarend laag boven het water recht op de Duitse dammen af in een poging deze te vernietigen. Maar dit verhaal - en de latere oorlogservaring van het 617de Squadron - is nooit volledig verteld.

Max Hastings neemt ons mee naar de aanval in mei 1943 en onthult hoe de waarheid van die nacht aanzienlijk verschilt van het populaire verhaal dat de meeste mensen kennen. Zo had de raf de Ruhrdammen al in 1938 aangewezen als voor de nazi's strategische plekken; in de vijf jaar die daarop volgden vormde luitenant-kolonel van de luchtmacht Guy Gibson het 617de Squadron. Hoewel het bombardement tot de geplande dramatische vernietiging leidde, kwamen slechts twee van de acht vliegtuigen over de dammen - de rest werd neergeschoten op de vlucht naar of terug van de missie. En hoewel de moed van het 617de Squadron onbetwistbaar is, was de schade veroorzaakt door de raid eigenlijk bescheiden.

Maar in 1943 spraken deze dappere mannen tot de verbeelding en krikten ze de moraal van het Britse volk op. Hun prestatie maakte de nazi's onrustig en zorgde ervoor dat ze enorme middelen inzetten voor de verdediging van de dammen - waardoor de missie uiteindelijk een succes werd. Wat het 617de Squadron deed was een buitengewone en heroïsche prestatie, een voorbeeld van Churchills 'militaire theater' op zijn best, en een triomf van Britse vindingrijkheid en technologie - een verhaal dat nog vele generaties moet worden verteld.

Gelijkaardige boeken