Boek cover La Paix de Fexhe (1316) et les révoltes dans la principauté de Liège et dans les Pays-Bas méridionaux van Christophe Masson & Bruno Demoul (Paperback)

La Paix de Fexhe (1316) et les révoltes dans la principauté de Liège et dans les Pays-Bas méridionaux

Actes du colloque tenu à Liège les 15 & 16 septembre 2016

Franstalig | Druk: 1 | Paperback | 9789492982421
Paperback 21,95
nog geen rating
uitgever Algemeen Rijksarchief/Archieves Gen. Du Royaume
Taal Franstalig
Bindwijze Paperback
Afmetingen Afmeting: 24 x 17 x 1 cm
Aantal paginas 169 pagina's
Illustraties Nee
Redacteur Christophe Masson
Co-redacteur Bruno Demoulin
Uitgever Algemeen Rijksarchief/Archieves Gen. Du Royaume
Gewicht 320 g

Boekbeschrijving

Aan het eind van de 13e en tijdens de eerste helft van de 14e eeuw braken overal in Europa grote, vaak stedelijke revoltes uit, waarvan de aanstokers aandrongen op “betere” machtsverhoudingen. De toestand werd nog erger toen de spanningen ten top werden gedreven door de hongersnood van 1315-1317, die aan 10 tot 15% van de Noord-Europese bevolking het leven kostte. In 'De Vrede van Fexhe (1316) en de opstanden in het Prinsbisdom Luik en de Zuidelijke Nederlanden', de 5e uitgave in onze reeks 'Studies in Belgian History', wordt dit klimaat van rebellie vakkundig gefileerd en geduid.
De opstanden aan het eind van de 13e en tijdens de eerste helft van de 14e eeuw waren geen eenheidsworst. Ze werden elk gekenmerkt door specifieke eisen en protesten, eigen actoren en een verschil in uitkomst van de confrontaties.
Uit deze nieuwe studie blijkt duidelijk dat de politieke programma’s van de opstandelingen verder gingen dan een behoudsgezinde reactie of integendeel een roep om revolutie en een totale hervorming van de samenleving. De politieke, sociale en familiale structuren en netwerken van de betrokken partijen waren zeer complex en verschillend. Hoe de rebellie vorm kreeg, wordt bestudeerd vanuit verschillende hoeken, waarbij zowel geweld, dialoog als overleg aan bod komen. Ook wordt aangetoond dat de economische toestand en hongersnoden de protesten hebben aangewakkerd.
De bijdragen van zowel historici als juristen leiden tot een beter begrip van de socio-politieke strijd die werd gevoerd in het Luikse ten tijde van de Vrede van Fexhe, maar de gebeurtenissen worden ook in de context geplaatst van wat zich afspeelde in de vroegere Nederlanden en elders in Europa. Daarvoor werd teruggegrepen naar bronnen die in het verleden vaak werden verwaarloosd vanuit een partijdige interpretatie van de geschiedenis.

Gelijkaardige boeken