Boek cover Een schitterend vergeten leven van Toni Boumans

Een schitterend vergeten leven

de eeuw van Frieda Belinfante

15,2
Goed
4.6 op 5 sterren
uitgever Balans, Uitgeverij
Taal Nederlands
Bindwijze Paperback
Afmetingen 23,1 x 15 x 3,2 cm
Aantal paginas 360 pagina's
Illustraties Met illustraties
Auteur(s) Toni Boumans
Uitgever Balans, Uitgeverij
Personage Geen personage
Extra groot lettertype Nee
Gewicht 605 g
Studieboek Nee
Verpakking breedte 150 mm
Verpakking hoogte 32 mm
Verpakking lengte 231 mm

Boekbeschrijving

Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest, maar haar carri�re werd getorpedeerd door de oorlog. Toen de nazi�s binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, hoewel van joodse afkomst, actief in het verzet: ze was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Na de oorlog vertrok ze, volkomen ontgoocheld, aan boord van het passagiersschip Queen Mary naar Amerika, om nooit meer in Nederland terug te keren.
�Ik ben vijftig jaar te vroeg geboren,� zou ze vlak voor haar dood verklaren. Het is een intrigerende zin. Zou de vrouw die in haar jonge jaren door een gezaghebbend muziekrecensent werd getypeerd als �een dirigente die op weg is om een gewichtige factor in de Nederlandse muziekcultuur te worden�, in deze tijd wereldwijde faam hebben verworven?
Hoe het zij, de prachtige carri�re die ze in de Verenigde Staten had, is in Nederland onopgemerkt gebleven. Maar in dit boek wordt Frieda Belinfante (1904-1995), celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre, eindelijk uit de schaduw getrokken en in het volle licht geplaatst. En terecht, want een ding staat vast: ze behoort tot de groten van Nederland.

Gelijkaardige boeken