Boek cover Waakzaam in Amsterdam van Piet de Rooy

Waakzaam in Amsterdam

hoofdstad en politie vanaf 1275

12,5
nog geen rating
uitgever Boom uitgevers Amsterdam
Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover
Afmetingen Afmeting: 26,9 x 21,1 x 5,7 cm
Aantal paginas 627 pagina's
Illustraties Met illustraties
Auteur(s) Piet de Rooy
Redacteur Piet de Rooy
Uitgever Boom uitgevers Amsterdam
Extra groot lettertype Nee
Gewicht 2275 g
Studieboek Ja
Verpakking breedte 214 mm
Verpakking hoogte 58 mm
Verpakking lengte 269 mm

Boekbeschrijving

Waakzaam in Amsterdam 1e druk is een boek van Piet de Rooy uitgegeven bij Uitgeverij Boom. ISBN 9789461053169

Waren Amsterdammers altijd lastig? Als dat al zo is, komt het niet omdat ze Amsterdammers zijn, maar inwoners zijn van de grootste stad van Nederland.

Al halverwege de zeventiende eeuw was Amsterdam het centrum van een wereldomspannend netwerk en uitgegroeid tot de derde stad in Europa. Het stadsbestuur diende voor enige orde te zorgen, waardoor handelstransacties min of meer eerlijk konden verlopen, de overlast van prostitutie binnen de perken bleef, religieuze verschillen de stad niet verscheurden, de criminaliteit beteugeld werd, politieke meningsverschillen zonder al te veel geweld beheerst bleven en arbeidsconflicten niet uitbarstten in grootschalig geweld. Dat alles was 'politiek' en dat was niet alleen een opgave voor bestuurders, maar vooral ook het dagelijks werk van de politie. En dat tot de dag van vandaag.

Deze geschiedenis van de Amsterdamse politie geeft een beeld van het voortdurend veranderende ritme van handhaven n gedogen, van begrip n onbegrip, vanaf het allereerste begin tot het einde van de twintigste eeuw.

Piet de Rooy is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Maarten Hell is als onderzoeker verbonden het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. Paul Knevel is universitair docent aan de leerstoelgroep Nieuwe geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en Guus Meershoek is universitair docent maatschappelijke veiligheidszorg aan de Universiteit Twente.

Gelijkaardige boeken