Boek cover Fenomenologische Klassieken  -   Het heilige van R. Otto (Paperback)

Fenomenologische Klassieken - Het heilige

een beschouwing over het irrationele in de idee van het goddelijke en de verhouding ervan tot het rationele

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789080730014
Paperback 29,5
5 op 5 sterren
uitgever Uitgeverij Abraxas
Taal Nederlands
Bindwijze Paperback
Afmetingen 22,4 x 14,7 x 2 cm
Aantal paginas 256 pagina's
Illustraties Met illustraties
Redacteur D. Mok
Uitgever Uitgeverij Abraxas
Extra groot lettertype Nee
Gewicht 520 g
Verpakking breedte 147 mm
Verpakking hoogte 20 mm
Verpakking lengte 224 mm

Boekbeschrijving

AWE
Het Engelse woord is moeilijk te vertalen. Ontzag, eerbied, vrees - maar dat is het toch niet. Huiver, geen goed Nederlands woord, komt het dichtst bij de betekenis van awe. Awe, men moet naar dit woord luisteren. Rudolf Otto maakte in zijn befaamde boek Das Heilige de woorden numineus en het numineuze, als hij 'die eigentümliche Kategorie des Heiligen' wenst te benoemen. Hij heeft het woord afgeleid van numen, dat wenk betekent: gebiedende knik. In het verlengde daarvan: goddelijk bevel, goddelijke macht.
Wij kennen het allen. Niet alleen en zelfs niet allereerst in verband met een kerk of een tempel. Een landschap kan numineus zijn. Een bosrand in de lichte nevel van een herfstavond. De woestijn! Wie de Dode Zee ziet met haar loden water, met de uitgemergelde rotsen aan deze en aan de overzijde van het meer, met de enkele, haast onmogelijke oase, kan vermoeden dat het land daar, hoe anders het wellicht vroeger heeft geleken, eremieten herbergde, profeten voortbracht, en tot de vreemdste bespiegelingen aanleiding gaf.
Daar, in de aanwezigheid van awe, van numen, begint elk geloof. Geen mens zou ertoe komen een tempel, een kapel, een kerk te bouwen wanneer de aarde niet verschillend bedeeld was met numen. Waar overvloed bestond van dat numen, daar werd het heiligdom gebouwd.

Gelijkaardige boeken