Beste kookboeken van 2016

Een top tien van beste kookboeken

Een lijst van de beste kookboeken van 2016. Een heel diverse lijst met een mengeling van Vlaamse, Nederlandse en internationale kookboeken. Het best verkochte kookboek van 2016 was er weer eentje van de Belgische Pascale Naessens met Puur Pascale, maar in 2016 zijn nog veel meer uitsekende en originele kookboeken verschenen. En zoals altijd verkochten kookboeken weer erg goed in Nederland en belgië in 2016.

Ontdek hier onze lijst van de beste kookboeken van 2016 met de lekkerste recepten. Zoals bij veel moderne kookboeken ligt de nadruk vooral op natuurlijk en gezond eten.

Top 10 beste kookboeken 2016
Beste kookboek 2016: Puur Pascale - beter eten is beter leven
Puur Pascale - beter eten is beter leven

Pascale Naessens is vooral bekend door haar werk bij het Vlaamse VTM als omroepster en presentatrice van verschillende televisie programma's. Nu is ze natuurlijk nog meer bekend voor haar erg succesrijke kookboeken waar de nadruk vooral ligt op lekkere maar tegelijk gezonde maaltijden. Daarnaast schrijft ze ook columns en reportages voor verschillende magazines en geeft ze veel kookpresentaties en lezingen over gezonde voeding. Puur Pascale - beter eten is beter leven is het zevende kookboek dat ze heeft uitgebracht.

Puur Pascale - beter eten is beter leven is een erg sfeervol kookboek waarin Pascale haar levensstijl, die helemaal in het teken staat van romantiek en gezelligheid, erg mooi in woord en beeld brengt. Het kookboek telt meer dan 80 eenvoudige, smaakvolle en gezonde gerechten waarbij pure en natuurlijke producten worden gebruikt. Pascales motto is: 'Vergeet calorieën, focus op de kwaliteit van de voeding en laat je lichaam de rest doen!' Voor het boek is Pascale Naessens 3 van de meest gerenommeerde voedingsdeskundigen van de wereld gaan interviewen om ook de wetenschap haar zeg te laten doen als het gaat om gezonde voeding.

De grote Kleyn - culinair compendium, Onno H. Kleyn
De grote Kleyn

Onno Kleyn geldt al een tijd als de man met de grootste culinaire kennis van Nederland. Hij werkte lang aan zijn in 2016 verschenen magnum opus over de cultuur van eten en smaak. Aardappelen, bladgroenten, rundvlees, vleesvervangers, sauzen, brood, thee en koffie; Kleyn behandelt alles wat op tafel komt. Ook leert de lezer hij over snijden, hakken en raspen, en over gisten, rotting en vers houden. Kleyn kijkt verder dan ingrediënten alleen en zoekt naar de voorkeuren en opvattingen van de etende mens.

De grote Kleyn. Culinair compendium is een dikke kookbijbel barstensvol informatie over ingrediënten en technieken, maar ook over smaken, achtergronden, historie, landenkeukens en etiquette. En dat op een no-nonsensemanier en met een bemoedigende dosis ironie. Het kookboek begint met het hoofdstuk Ingrediënten, waarin veel productkennis over groenten, zuivel, pasta, vlees, vis, dranken enzovoort. Daarna Technieken en overwegingen waarin niet alleen wordt ingegaan op diverse kooktechnieken die helder worden uitgelegd maar ook over veel andere nuttige zaken waarbij Kleyn met zijn no-nonsens-mentaliteit ook veel culinaire feiten onderuit haalt. Het boek wordt afgesloten met een karakteristiek van diverse Europese keukens en niet alleen de mediterrane waar Kleyn erg in thuis is. De grote Kleyn is ook beschikbaar als ebook.

On the go - 49 nieuwe powerfoodrecepten van Rens Kroes: preppen, bewaren & meenemen
On the go

Geboren en getogen in Friesland heeft Food & Lifestyle influencer Rens Kroes haar passie voor gezonde en voedzame voeding opgebouwd. In 2014 debuteerde zij met Powerfood, dat een jaar lang onafgebroken in de Bestseller 60 stond en het daar tot nummer 1 schopte. Haar tweede boek Powerfood – Van Friesland naar New York werd net als zijn voorganger een bestseller. Met haar vele publicaties en mediaoptredens weet Rens een enorme groep fans en volgers te inspireren. In 2017 is zonet The party edition verschenen.

On the go - 49 nieuwe powerfoodrecepten van Rens Kroes: preppen, bewaren & meenemen bevat heerlijke meeneemgerechten. Ontbijtjes on the go; inspiratie voor je lunchbox; heerlijke slaatjes voor bij een zomerse picknick; zalig zoet voor na je training: On the go bevat 49 powerfoodrecepten die herlijk smaken, goed voor je zijn én gemakkelijk mee te nemen zijn. Bovendien laat Rens zien welke doosjes, bakjes en potten handig zijn voor het vervoeren van je smoothies, slaatjes en snacks. Ze geeft tips over bewaren, invriezen en voorbereiden. Rens Kroes laat met dit boek weer eens zien dat een gezonde levensstijl niet heel ingewikkeld hoeft te zijn, zelfs als je het erg druk hebt. On the go is nu ook erg voordelig als ebook te verkrijgen.

Beste kookboeken 2016 - Lekker & Simpel - 200 hoofdgerechten
Lekker & Simpel - 200 hoofdgerechten

Jorrit van Daalen Buissant des Amorie en Sofia Chanou zijn de oprichters van de populaire blog lekkerensimpel.com. Een blog waar maandelijks meer dan 600.000 unieke bezoekers hun weg vinden naar lekkere en gezonde recepten. Door het succes van de blog richten zij zich fulltime op het schrijven over eten en het bedenken van recepten. Jorrit en Sofia zijn geen sterrenchefs maar vinden koken wel heel erg leuk. Ze maken alleen maar lekkere en simpele gerechten die vaak snel klaar zijn maar soms ook wat langer in de oven moeten.

Lekker & Simpel - 200 hoofdgerechten bevat geen moeilijke gerechten waar je uren voor in de keuken moet staan maar lekkere en simpele recepten die iedereen kan maken. Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan zoals een zelfgemaakt broodje hete kip, een eenpansgerecht met zoete aardappel, een pasta-ovenschotel met Boursin, taco lasagne. En ook de lekkerste gerechten met wraps zoals een kip-pesto wraptaart. De 200 recepten zijn onderverdeeld in de lekkerste pastarecepten, eenpansgerechten, recepten met wraps, salades, soeprecepten, gerechten uit de oven, recepten met rijst, vlees/vis en vegetarische recepten. Binnenkort verschijnt hun nieuwe kookboek Lekker & Simpel. 1x kopen 5x koken.

Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand - Jeroen Meus
Dagelijkse kost - koken met gezond verstand

Jeroen Meus, de sympathieke Vlaamse kok van het populaire tv-programma 'Dagelijkse kost' is de auteur van verschillende kookboeken die als zoete broodjes verkopen, zowel in België als Nederland. Hij baat ondertussen ook enkele restaurants uit in het Leuvense maar vindt gelukkig naast zijn vele bezigheden nog de tijd om regelmatig een nieuw kookboek vol nieuwe smaakvolle recepten uit te brengen.

In Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand kookt Jeroen Meus met kennis van zaken, kwaliteitsvolle ingrediënten, juiste technieken én met smaak en plezier als uitgangspunt. Honderd nieuwe recepten: helder, eenvoudig, gemakkelijk, heerlijk, voedzaam, betaalbaar. Hoofdthema blijft de Vlaamse keuken maar er is ook aandacht voor gezond eten. Op een eenvoudige en simpele wijze toch erg lekkere dingen bereiden, daar draait het ook in dit nieuwste kookboek vooral om. De honderd recepten centraal, met weer erg mooie paginagrote foto's. Die recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Vlees, Vis, Veggie, Pasta en Pizza, Soep, Desserts en Basisbereidingen.

Donal Skehan - Vers! Makkelijk gerechten waar je energie van krijgt
Vers!

Donal Skehan is een Ierse kok, foodfotograaf en tv-persoonlijkheid met meerdere kookboeken en tv-series op zijn naam, onder meer de 24Kitchen tv-serie Grandma's boy. Dit is zijn zesde kookboek en het eerste dat in het Nederlands verschijnt. Of zoals Jamie Oliver over hem zegt: ‘Donal is een briljante jonge chef die lichte, verrassende, heerlijke gerechten maakt die je direct wilt opeten. Hij is wat hij is: een authentiek talent en een absolute pro.’ In de inleiding van zijn kookboek vertelt Donal dat in een tijd waarin hij uitgeput thuis zat, besloot een kookboek te maken met gezonde recepten die lekker zijn. 

Vers! Makkelijk gerechten waar je energie van krijgt staat boordevol toegankelijke recepten waarvan er zeker een aantal in je vaste repertoire zullen terechtkomen. Van chunky maaltijdsoepen bomvol smaak en kleurrijke, vullende salades tot aromatische stoofpotjes en goddelijke taarten: dit boek voorziet in vrijwel elke behoefte. Met flair en enthousiasme deelt Donal Skehan zijn liefde voor koken met de lezer. Door goede keuzes te maken en de tijd te nemen om te koken en te eten, heeft hij de perfecte balans tussen lekker en gezond gevonden. De recepten zijn niet moeilijk, veelal gebaseerd op verschillende wereldkeukens. De ingrediënten goed verkrijgbaar. Met paginagrote kleurenfoto's en kleine zwart-wittekeningen geïllustreerd.

Beste kookboeken 2016: Ottolenghi het kookboek
Ottolenghi het kookboek

Yotam Ottolenghi is een erg succesvolle Londense traiteur en restaurateur. Met zijn bestseller PlentyOttolenghi Het kookboek en Jeruzalem wist hij het gebruik van sumak, za’atar en granaatappelpitten in de keuken tot in alle uithoeken van ons land populair te maken. Ottolenghi’s inspiratie is afkomstig van zijn mediterrane achtergrond en zijn enorme liefde voor ingrediënten. Hoewel hij zelf geen vegetariër is, maakt hij uiterst originele en vernieuwende vegetarische gerechten, gebaseerd op uitgesproken smaken en spannende, frisse combinaties.

In Ottolenghi het kookboek zijn 140 van de meest geliefde recepten uit de keuken van Ottolenghi verzameld: niet alleen heerlijke groentesalades, maar ook vis- en vleesgerechten en bovendien ruim aandacht voor brood en gebak. Ottolenghi staat voor een eigenzinnige mix van vooral Midden-Oosterse smaken, royaal en verrassend gebruik van kruiden en specerijen en eenvoudige gerechten waar de kleuren vanaf spatten.

Nooit meer diëten Deel 3

Sandra Bekkari begeleidt al zo’n 20 jaar mensen naar een gezonde levensstijl. Ze is onder andere auteur van de boeken ‘Gezond & Slank’, Topchefs koken gezond en van de bestsellers Nooit meer diëten 1 en 2 en het gezicht van een aantal programma’s omtrent gezond koken op de Vlaamse regionale televisie. In 2008 ontwikkelde zij de ‘Sana-methode’: een eenvoudige en effectieve methode om mensen stap voor stap te begeleiden naar een gezonder eetpatroon terwijl ze volop kunnen blijven genieten van lekker eten.

In haar nieuwste kookboek Nooit meer diëten Deel 3 - Gezonde recepten voor een energiek leven geeft Sandra Bekkari opnieuw 60 smakelijke en eenvoudige recepten prijs, die bewijzen dat gezond eten geen synoniem is voor 'calorieën tellen' en 'niet meer genieten'. Ze legt erin uit hoe belangrijk gezonde voeding is voor een energiek leven. Veel mensen kampen tegenwoordig met klachten van vermoeidheid en voelen zich futloos. Heel vaak is een ongezond eetpatroon hier mee van de oorzaak. Sandra Bekkari legt uit hoe je via kleine aanpassingen in je voedingspatroon weer kan bruisen van energie.

Superfood voor familie en vrienden - Jamie Oliver
Superfood voor familie en vrienden

Jamie Oliver, de goedlachse chef uit Engeland staat ook bekend als The Naked Chef uit zijn gelijknamige eerste tv-programma. Na het grote succes van dat eerste televisieoptreden volgden nog meer series en natuurlijk ook kookboeken. Hij heeft een voorliefde voor de Italiaanse keuken maar focust zich de laatste jaren meer en meer op gezonde voeding, met name voor schoolkinderen. Hij zet zich erg in voor smaakvolle en gezonde maaltijden op school.

In Super food voor familie en vrienden komt Jamie Oliver na het succes van Jamie's super food voor elke dag met een vervolg, een kookboek vol superfood-recepten voor het hele gezin. Trakteer jezelf én je familie en vrienden op een heerlijke en gezonde maaltijd! Jamie Oliver laat zien dat super food niet alleen supergezond is maar ook superlekker, met gerechten die het heel makkelijk maken om een gezond eetpatroon te ontwikkelen voor het hele gezin. Het boek bevat een hoofdstuk vol gezonde ontbijtrecepten, die allemaal onder de 400 calorieën blijven. Voor lunch en diner zit je goed met de andere hoofdstukken: van Snelle happen tot Pasta & risotto, en van Ovenschotels tot Curry's & stoofpotten. Jamie Oliver fotografeerde voor zijn laatste boek overigens zelf alle gerechten. Ook uitgekomen in 2016 is Jamie Oliver's kerstkookboek met uiteraard allerlei stressvrije recepten voor de feestdagen.

Outlet
Uit Paulines keuken: Feel good food - lichte en makkelijke recepten waar je blij van wordt
Uit Paulines keuken: Feel good food

Pauline Weuring is het gezicht achter Uit Pauline's Keuken, een van de populairste foodblogs van Nederland. Maandelijks wordt haar blog door meer dan een miljoen mensen bezocht. Allemaal op zoek naar inspiratie voor in de keuken. 'Mijn blog is dé plek voor foodlovers.', zo zegt ze zelf. Ze schreef eerder de bestseller Het voedselzandloper kookboek, dat direct na verschijning een bestseller werd en waarvan meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht.

In Feel good food - lichte en makkelijke recepten waar je blij van wordt zijn de recepten grotendeels voedselzandloperproof. In Feel Good Food deelt zij bijna negentig lekker lichte recepten. Eten dat goed voor je is en waar je blij van wordt. Eenvoudige recepten met voedzame en verse ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Feel Good Food biedt kookinspiratie voor elke dag van de week, met voldoende variatie aan recepten die iedereen kan maken. Makkelijk, maar vooral heel erg lekker.

Op zoek naar meer kookboeken?

Als je op Boekentips.com nog niet het kookboek gevonden hebt dat je zoekt, dan kan je op Bestekookboeken.com kan je nog veel meer van de beste en best verkochte kookboeken gaan ontdekken. Met onder andere een nog veel uitgebreidere lijst van beste kookboeken van 2017, en nog andere lijsten zoals een top 10 van de beste vegetarische kookboeken, kinderkookboeken en kookboeken om gezond af te vallen. Je vind er ook een lijst met beste kookboeken van 2016 terug die in totaal bijna 20 goede kookboeken bevat.