De best verkochte kinder- en jeugdboeken 2017

een top 10 van beste kinderboeken

Nieuw op Boekentips.com is een eigen lijst van de beste kinder- en jeugdboeken. Het is eigenlijk geen eigen lijst maar de lijst van CPNB voor 2017 voor alle verkochte boeken in Nederland voor dat jaar.

Op één staat De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen van de Australische auteur Andy Griffiths. Op twee een boek uit een bijna even populaire en uitgebreide kinderboekenserie: Het leven van een Loser 11. Op drie vinden we dan weer een boek voor kleinere lezertjes met De kleine walvis.

top 10 best verkochte kinder- en jeugdboeken 2017
De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen
De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen

Andy Griffiths is een van de populairste kinderboekenauteurs in Australië. Hij schreef al meer dan twintig boeken, waaronder De waanzinnige boomhut-reeks. Griffiths werkt al jaren succesvol samen met auteur en illustrator Terry Denton. Hun werk werd al meermaals bekroond, waaronder de prijs van De Nederlandse Kinderjury voor De waanzinnige boomhut 5. 

Kom op bezoek bij Andy en Terry in hun waanzinnige nieuwe boomhut van 78 verdiepingen! Ze hebben er 13 verdiepingen bijgebouwd, waaronder een carwash, een combineermachine, een krabbelatorium, een stadion voor alle soorten balsporten, Andyland, Terrystad, een zwaar beveiligde aardappelchipsopslagruimte en een openluchtbioscoop. Dus waar wacht je op? Kom naar boven! Boordevol knotsgekke illustraties van de eerste tot de achtenzeventigste verdieping.

Voor 9 tot 12 jaar.

Het leven van een Loser 11 - Drie keer niks
Het leven van een Loser 11 - Drie keer niks

In Nederland werden meer dan 1,5 miljoen boeken verkocht van de serie Het leven van een Loser, en wereldwijd zelfs meer dan 165 miljoen! Naast het schrijven van graphic novels zoals Het leven van een loser, ontwikkelt Jeff Kinney online games. 'Drie keer niks' is het elfde deel in de megasuccesvolle serie Het leven van een Loser van Jeff Kinney. Bram vindt zichzelf perfect, maar jij en ik weten beter... 

Bram Botermans is een held in gamen, maar zijn moeder vindt dat het tijd is om Brams 'horizon te verbreden' door zijn 'creatieve talenten' te ontplooien. Vol verwachting regelt ze een piano en een pianolerares voor hem, maar al snel blijken de pianolessen weggegooid geld. Wanneer Bram na een Halloweenfeestje een oude videocamera vindt, is hij vastbesloten om zijn grote filmtalent te verkennen. Hij besluit een griezelfilm te maken en daarmee beroemd te worden. Bereikt Bram wereldfaam of wordt het weer drie keer niks?
Voor 10 tot 13 jaar ongeveer.

Kopen bij Bol.com
hardcover (Nl) ebook (Nl)
De kleine walvis
De kleine walvis

Benji Davies (1980) is illustrator en animatieregisseur. Zijn prentenboek De kleine walvis werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. In 2014 won hij met De kleine walvis de Oscar's First Book Prize. Het eiland van opa, ook een prentenboek van zijn hand, werd bekroond met de prestigieuze World Illustration Award. Davies’ werk wordt in 22 landen uitgegeven. Inmiddels is ook de opvolger van De kleine walvis verschenen: De kleine walvis in de winter.

De kleine walvis vertelt het verhaal van een eenzaam jongetje en een kleine walvis die op het strand aanspoelt. Hun vriendschap verandert hun levens voorgoed.

Voor 4 tot 7 jaar

Dagboek van een muts 11 - BFF's voor even
Dagboek van een muts 11 - BFF's voor even

Rachel Renée Russell is advocate, maar ze vindt het leuker om jeugdboeken te schrijven (ook omdat een pyjama in de rechtszaal niet is toegestaan). Haar serie Dagboek van een muts verschijnt in maar liefst 35 landen en is wereldwijd een daverend succes. De hoofdpersoon van Dagboek van een muts heet Nikki, net als een van Rachels eigen dochters. Nikki en Erin helpen Rachel met het maken van de illustraties. Daarnaast zijn ze een bron van inspiratie, want veel van de muts-verhalen zijn gebaseerd op schoolervaringen van Nikki en Erin Russell.

BFF's voor even is het elfde deel in de succesvolle meidenserie Dagboek van een muts, geschreven door Rachel Renée Russell. Met in de hoofdrol Nikki Maxwell, blunderkoningin. Nikki mag meedoen aan een schooluitwisseling. Cool, toch? Nou, niet helemaal. Want wie zit er sinds kort op de school waar Nikki een week naartoe gaat? Precies! Aartsvijand MACKENZIE! Nikki kan wel janken. Zal MacKenzie haar de ellendigste week EVER bezorgen of gedraagt ze zich voor één keer?
Voor 10 tot 12 jaar.

De Gorgels
De Gorgels

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft… 

Een fantasierijk en spannend avontuur over Gorgels, Brutelaars en een jongen met superogen, van cabaretier Jochem Myjer. Geïllustreerd door Rick de Haas, bekend van Mees Kees. Lees ook het vervolg de Wereld van de Gorgels om meer over het geheime leven van de Gorgels te weten te komen.

Voorlezen vanaf 5, zelf lezen vanaf 7 jaar. 

Rupsje Nooitgenoeg
Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Het bekendste en meest geliefde boek van Eric Carle in de normale prentenboekeditie.

Voor 4 tot 6 jaar.

De Griezels
De Griezels

De Griezels is een fantastisch kinderboek van bestsellerauteur Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake.

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten. Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

Voor 6 tot 9 jaar ongeveer

Kopen bij Bol.com
De Griezels (Nl) ebook (Nl)
Harry Potter en het vervloekte kind. Deel een en twee
Harry Potter en het vervloekte kind. Deel een en twee

Harry Potter en het Vervloekte Kind deel een en twee is het eerste Harry Potter verhaal dat officieel wordt gebracht als toneelstuk. De wereldpremière van het stuk heeft plaatsgevonden in West End in Londen op 30 juli 2016.

Het leven van Harry Potter was al nooit eenvoudig, maar nu hij een overwerkte ambtenaar is op het ministerie van Toverkunst en vader van drie schoolgaande kinderen lijkt alles nog moeilijker. Terwijl Harry wordt achtervolgd door zijn verleden dat weigert verleden tijd te blijven, worstelt zijn jongste zoon Albus met een familie-erfenis waar hij nooit om gevraagd heeft. Wanneer het verleden en het heden dreigen te versmelten, leren zowel vader als zoon dat duisternis soms uit een onverwachte hoek komt.

Voor 10 tot 15 jaar

Jip en Janneke
Jip en Janneke

Jip en Janneke zijn de aller- allerbeste vriendjes en altijd samen. In en om huis beleven ze veel avonturen. Schooltje spelen, in een grote regenplas stampen en ze doen een wedstrijd wie de meeste pannenkoeken kan eten. Ze vinden een hondje dat geen baas heeft en mogen het houden. Een naam weten ze meteen: Takkie!

Alle avonturen van deel 1 tot en met 5 van de ultieme kleutervriendjes Jip en Janneke zijn samengebracht in dit boek. Van ‘Jip en Janneke spelen samen’ tot ‘Dag Jip! Dag Janneke!’  Met veel illustraties in zwart-wit én in kleur. Een boek vol voorlees- en kijkplezier, dat in geen enkele kinderkamer mag ontbreken.

Voor 3 tot 8 jaar.

Kopen bij Bol.com
Jip en Janneke (Nl)
Dagboek van een muts. Puppy love
Dagboek van een muts. Puppy love

Nikki treft in Puppy love niet alleen haar aartsrivale MacKenzie, maar ook zeven schattige PUPPY'S! Wanneer Brandon aan Nikki vraagt of zij tijdelijk op de hondjes kan passen tot er weer plek is in het asiel, zegt ze dan ook direct JA. Een paar puppy's verzorgen kan toch niet zo moeilijk zijn?

Nikki besluit de hondjes thuis te verstoppen EN ze stiekem mee naar school te nemen... maar de puppy's hebben andere plannen! En ondertussen zint McKenzie als altijd op WRAAK.

Voor 10 tot 12 jaar.

Meer kinder- en jeugdboeken

Alle leeftijden: tot 1 jaar 1-2 jaar 3-4 jaar 5-6 jaar 7-8 jaar 9-11 jaar 12-17 jaar.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken van het moment kan je ook eens gaan kijken op Bestekinderboeken.com. Daar vind je nog veel meer van de beste kinderboeken.