Beste vampieren boeken ooit

een top 10 van beste horror boeken
Categorie: 

Een top 10 van de beste vampieren romans ooit. Het vampieren genre is een beetje uitgemolken momenteel maar als je weet waar te zoeken zijn er genoeg vampier boeken te vinden die echt de moeite zijn om te lezen. En dan bedoelen we bij Boekentips.com niet de verschillende eerder romantische young adult vampier romans die bij de jeugd zo populair zijn.

In deze top 10 ligt de nadruk meer op echte horror boeken. De onbetwiste nummer 1 hier voor ons is toch Salem's Lot van Stephen King (in het Nederlands Bezeten stad). Een meer angstaanjagende en bloedstollende vampierenthriller dan dat zal je nergens vinden. Maar er zijn ook veel recentere goede vampiers boeken te vinden waarin het genre een nieuwe twist krijgt. Denk maar aan de boeken van Justin Cronin bijvoorbeeld, maar er zijn nog anderen.

Ontdek hier met ons deze uitstekend boeken vol van huiveringwekkend vampierengeweld.

Beste vampieren romans ooit
Beste vampieren boek ooit: Bezeten stad
Bezeten stad

Bezeten stad, of Salem's Lot in het Engels, is het tweede boek dat Stephen King ooit publiceerde en een van de grootste vampierklassiekers die er zijn in het genre. Een nagelbijter van formaat waar Stephen King er in slaagt vampiers zo mogelijk nog angstaanjagender te maken dan ze normaal gezien al zijn. Een echte aanrader voor wie eens in de zetel wil gaan griezelen. Met ook hier de obligate priester die meespeelt in het verhaal en met, wat we bij master of suspense Stephen King wel vaker zien, de jongeman die terugkeert naar zijn geboortedorp waar hij in zijn jeugd verschrikkingen meemaakte die hij nu als volwassene onder ogen wil zien. Ditmaal vampieren die azen op de inwoners van het dorpje.

Op de flaptekst: Op een ochtend leken alle bewoners van het dorpje Salem's Lot verdwenen. Vijfentwintig jaar later kennen slechts twee mensen het verschrikkelijke geheim. Een van hen is de schrijver Ben Mears die weet dat hij de enige is die het verwoestende kwaad eventueel kan stoppen...

Beste horror boeken ooit: Dracula Bram Stoker
Dracula

De Ierse schrijver Bram Stoker wordt door velen gezien als de vader van alle vampier romans, en terecht. Dracula, een roman uit 1897, is een onsterfelijk verhaal dat wordt verteld aan de hand van persoonlijke brieven en dagboekfragmenten. In het verhaal brengt de jonge Jonathan Harker een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen.

Kort daarna wordt Jonathans verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy, die 's nachts slaapwandelt op een kerkhof. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een 'vampyr'. Jonathan, Mina en drie vrienden ontdekken al snel dat het wezen graaf Dracula is, die naar Londen blijkt te zijn afgereisd. Maar de graaf weet dat ze hem op het spoor zijn. Hij verleidt Mina en ontvoert haar, helemaal terug naar Transsylvanië.

Beste vampieren boeken - De oversteek
De oversteek

Broeierige en originele vampierentrilogie van de Amerikaanse auteur Justin Cronin. De oversteek is een spannende literaire apocalyptische horror roman voor volwassenen die moeilijk weg te leggen is eens je begint te lezen. Het is een originele en verfrissende variant op het traditionele vampierengenre (denk aan een soort supersterke apen met slagtanden en psychische vermogens) waarbij de zinderende spanning en dreigende atmosfeer nooit verdwijnt tijdens het ganse verhaal. De serie is tegelijk horror, thriller, science fiction en een beetje fantasy. Deel twee De Twaalf is ondertussen ook verschenen in het Nederlands, net als deel drie, Stad van spiegels, dat begin januari 2017 is verschenen.

De zesjarige Amy Harper Belafonte, verlaten door haar moeder, is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen – die besmet zijn met een dodelijk virus – uitbreken. Amy weet met de hulp van een FBI-agent te ontsnappen en samen verschuilen ze zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.

Beste vampierromans: De meester trilogie
De meester

The Strain, in het Nederlands De meester, is een oorspronkelijk driedelige originele vampiertrilogie van regisseur Guillermo del Toro en schrijver Chuck Hogan die momenteel ook als tv-serie is verfilmd. Een spannende serie met een originele inkijk op het oude vampierthema die erg vlot wegleest en moeilijk weg te leggen is. Geen literatuur maar onvervalste, ouderwetse suspense in een modern jasje die een echte aanrader is in het genre. De boeken combineren het beste uit het thriller en horror genre tot een unieke romanserie die een blijvende indruk achterlaat, ook door het gebruik van allerlei mythologische en historische elementen die een overtuigend geheel creëren.

Als een vliegtuig uit Berlijn landt op de vluchthaven JFK in New York, gebeurt er iets vreemds. Het toestel stopt in het midden van een landingsbaan, alle lichten zijn gedoofd, de raampjes zijn gesloten en het vliegtuig is hermetisch afgesloten. Als het toestel wordt opengebroken, blijkt iedereen aan boord zonder verklaarbare reden dood te zijn. 

Beste vampieren horror: I Am Legend
I Am Legend

I Am Legend, in het Nederlands 'Ik ben een legende' maar niet meer beschikbaar, is een sombere apocalyptische toekomstroman van auteur Richard Matheson (verschenen in 1954). Zonder spectaculaire achtervolgingen of buitenaardse monsters en daardoor evenzeer een psychologische roman als science fiction of horror. Rauw en sterk, maar niet echt thrillerachtig spannend. De Amerikaanse verfilming hiervan (met in de hoofdrol Will Smith) is in december 2007 verschenen.

Robert Neville is de laatste normale mens op aarde, nadat er een pandemie is geweest die de rest van de mensheid in vampierachtige wezens heeft veranderd. Overdag jaagt hij op deze vampieren en probeert hij zijn huis te repareren, zodat hij 's nachts de aanvallen van de vampieren kan doorstaan...

Erg goedkoop als ebook te verkrijgen.

Interview with the Vampire
Interview with the Vampire

Het nu al een beetje klassieke 'Interview with the Vampire' van Anne Rice heeft het vampierengenre voor een stuk een nieuwe richting doen inslaan met haar Vampire Chronicles boekenserie. For good or for worse. Het sindsdien populaire type van de geaffecteerde, romantische dandy vampier is misschien niet naar ieders smaak, maar in dit eerste boek van Anne Rice is het wel boeiend uitgewerkt. Ook door het personage van het zesjarige meisje dat ook een vampier is en,veel minder dan de volwassen vampiers haar 'natuurlijke' impulsen kan controleren. Het boek is uiteraard vooral bekend geworden door de verfilming met Tom Cruise en Brad Pitt maar heeft als vampierenroman zeker zijn eigen merites. Toch voor de liefhebber vooral.

In Interview with the Vampire houdt een journalist in een hotelkamer in San Francisco een interview met een bleke jongeman die beweert dat hij een vampier is. De man, Louis genaamd, vertelt hem een verhaal over schoonheid en het eeuwige leven. Zijn dood, en meteen zijn geboorte als onsterfelijke, zou hebben plaatsgevonden in het New Orleans van de 19e eeuw. Louis vertelt hoe Lestat, zijn mentor, hem alles leert over zijn nieuwe gave, zijn zwakheden en de ongeschreven wetten van de vampierenmaatschappij.

Beste vampieren romans The Historian
The Historian

De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Kostova (1964) van Sloveense afkomst putte het idee voor haar debuutroman The Historian uit de volksverhalen van de Balkan die haar vader haar vertelde. Het verhaal: In 1972 woont een zestienjarig Amerikaans meisje met haar vader, die diplomaat is, in Amsterdam. Haar moeder is gestorven toen ze nog baby was. Op een dag ontdekt het meisje in de bibliotheek van haar vader enkele verontrustende brieven geadresseerd aan 'Mijn waarde en onfortuinlijke opvolger' en een oud boek met de afbeelding van een draak. Dit is het begin van een spannende zoektocht naar de achtergrond van haar ouders. Goed geschreven, sfeervolle en boeiende vampierenroman met verschillende verhaallijnen. Een mengeling van feiten en fictie, van geschiedenis, vampierverhaal, legendes en fantasie.

Kopen bij Bol.com
The Historian (En) ebook (En)
Beste vampieren romans De Fevre Dream
De Fevre Dream

Succesauteur George R.R. Martin is natuurlijk vooral bekend voor zijn immens populaire fantasy boeken serie A Game of Thrones (eerst in het Nederlands getiteld 'Het Lied van Ijs en Vuur) maar hij heeft nog andere goede boeken geschreven. En bij die boeken is ook, jawel, een zeer goede vampieren roman met De Fevre Dream die ook zeer de moeite is om eens te lezen, en die voor een breed publiek bestemd is. Het boek speelt zich af tijdens de winter van 1857.

Abner Marsh heeft grote moeite werk te vinden als kapitein van een rivierstomer op de Mississippi. Als een rijke aristocraat hem onverwacht een lucratief aanbod doet, is Abner meteen op zijn hoede. De reden? De spookachtig bleke Joshua York met zijn kille blik gaat er volledig aan voorbij dat Abners vloot op één boot na compleet is vergaan tijdens een ongewoon strenge winter. Het laat hem bovendien onverschillig dat hij zijn investering de komende tien jaar niet zal terugverdienen. Wat wel zijn redenen zijn om de gevaarlijke Mississippi op te gaan, vertelt hij niet - en de enige voorwaarde die hij stelt, is dat Marsh zijn afwijkende gedrag zonder vragen te stellen accepteert, hoe bizar, willekeurig of bevreemdend dat gedrag ook mag zijn. Abner gaat aarzelend akkoord, misschien tegen beter weten in.

Outlet
Beste vampier romans - Vampire$
Vampire$

Schrijver John Steakley maakt de vampieren mythe volledig geloofbaar binnen de wereld die hij creëert in zijn roman Vampire$. De vampieren in het boek veranderen niet in vleermuizen of vampieren die eigenlijk best wel ok zijn ondanks het feit dat ze mensenbloed drinken. In dit boek zijn de vampieren het ultieme kwaad en uiterst gemene, moordende rotzakken. Het geheel is geschreven als een echt actie avontuur met een grote nadruk op de kameraadschap van de mannen en vrouwen die op vampiers jagen.

In Vampire$ volgen we een groep professionele vampierenjagers, onder de leiding van Jack Crow, het hoofd van het bedrijf Vampire$ Inc. Ze drinken graag, vloeken, en wat nog meer en hebben de goedkeuring van de Katholieke kerk om zo veel mogelijk vampieren te vermoorden als maar kan.

Beste vampierromans: Children of the Night
Children of the Night

De Amerikaanse schrijver Dan Simmons heeft uitstekende boeken geschreven in heel uitlopende genres. Van zijn fantastische science fiction vierluik Hyperion tot tal van andere boeken in het horror of thriller genre. Met Children of the Night schreef hij ook een uitstekende vampieren roman waarin het fenomeen van de vampier op de meest overtuigende manier 'wetenschappelijk' wordt verklaard en uitgewerkt door het te verbinden aan de moderne ziekte van aids. Om toch een beetje conform de traditie te zijn speelt het zich af in Roemenië, het thuisland van de oorspronkelijke historische vampier Vlad de Spietser, die ook een grote rol speelt in het boek.

In een desolaat weeshuis in het post-communistische Roemenië krijgt een heel ziek kind een verkeerde bloedtransfusie. Het kind wordt opmerkelijk snel beter, eerder dan te sterven zoals verwacht. Voor immunologe Kate Neuman kan het immuunsysteem van het kind mogelijk de sleutel vormen om ziekten als kanker en aids te genezen. Kate adopteert het kind en neemt het met haar mee naar haar thuis in de Verenigde Staten. Maar door zijn bloed is het kind verbonden met een eeuwenoude clan met als leider Vlad Tsepes, de originele Dracula en eerste vampier. Zij kidnappen het kind. Kate keert terug naar Roemenië om met de hulp van priester Mike O'Rourke de baby terug uit de handen van de vampiers te krijgen. Een ander uitstekend horror boek van Dan Simmons is Carrion Comfort, dit maal eerder over vampieren van de geest.

Zoek je nog meer goede horror boeken?

Op Boekentips.com vind je een uitgebreide lijst van de horrorboeken bestsellers van het moment. Een ideale plek om nieuwe horror te ontdekken.
Op Horrorboeken.com vind je nog uitgebreide lijsten met de beste horror boeken, de beste horror boeken series, net als een lijst met de beste horror boeken voor de jeugd. Veel leesplezier!