Beste science fiction boeken ooit

Een top 10 van de beste sf boeken

Een top tien van de beste science fiction boeken ooit voor volwassenen. Een lijst met beste science fiction voor jongeren wordt later nog toegevoegd. Het genre van het science fiction boek is minder populair dan het ooit geweest is, vooral doordat het als genre deels is opgeslokt geworden door fantasy. Waar schrijvers vroeger misschien een science fiction boek hadden geschreven schrijven ze nu veel sneller een fantasy boek. Veel van de elementen die het science fiction genre ooit zo populair maakten: nieuwe onbekende werelden en wezens, mysterieuze krachten, de strijd tegen een ander ras, ... zijn nu evengoed elementen van veel fantasy verhalen. Met als bonus dat je als schrijver van fantasy geen moeite meer hoeft te doen om een wetenschappelijk min of meer plausibel verhaal te schrijven.

Fantasy is als genre veel vrijer maar tegelijk zijn er ontzettend veel science fiction boeken die minstens evenveel de moeite zijn om te lezen als de beste fantasy. En ook binnen het science fiction genre worden nog veel nieuwe, uitstekende sf boeken uitgebracht. Onze nummer één in deze top tien van de beste science fiction boeken is het onvolprezen Duin van Frank Herbert. Duin is een onvergetelijke space opera en een ode aan de verbeeldingskracht. Een science fiction boeken serie die overigens verplichte literatuur zou moeten zijn voor elke echte fantasy liefhebber, net als de nummer twee in de lijst, Hyperion van Dan Simmons. Ook een uitmuntende SciFi serie met een heel apart verhaal.

De beste science fiction boeken ooit
Beste science fiction boek: Duin van Frank Herbert
Duin van Frank Herbert

Duin van Frank Herbert is het eerste deel van een fantastische zesdelige science fiction boeken serie van Frank Herbert. Het boek won terecht verschillende prijzen en wordt vooral aangeraden om de grote verbeeldingskracht in het verhaal en de vele linken die dat verhaal heeft met de geschiedenis van de mensheid en van de religie. Een grandioze space opera die een verbluffend resultaat is van de creativiteit van de schrijver, die tegelijk een heel heldere en zeer aangrijpende plot verwerkt in een verhaal dat ook mystieke elementen heeft.

In Duin staat Paul Atreides, zoon van hertog Leto, voor de moeilijke taak de familie Atreides te beschermen tegen hun aartsvijand, baron Vladimir Harkonnen. In een verre toekomst wordt het geslacht Atreides op keizerlijk bevel gedwongen zijn erfplaneet te verlaten en een nieuw leven te beginnen op de woestijnplaneet Duin. Duin is uniek: het is de enige vindplaats van de specie, een stof die de stuurlieden van de Hooglinieschepen van het ruimtegilde in staat stelt tussen de sterren te reizen. Kort na aankomst wordt hertog Leto vermoord door de Harkonnens en wordt zijn erfgenaam Paul gedwongen de woestijn in te vluchten, waar hij onderdak vindt bij de Vrijmans, de oorspronkelijke bewoners van de planeet. Met hen begint hij aan de moeilijke taak de planeet voor zijn geslacht - en voor het belang van de mensheid - te heroveren.

Beste science fiction boeken: Hyperion
Hyperion van Dan Simmons

Dan Simmons is een erg veelzijdige Amerikaanse schrijver van thrillers, horror boeken en dus ook science fiction boeken. Met Hyperion heeft hij een echt science fiction meesterwerk geschreven met heel verschillende verhaallijnen en een enorme poëtische verbeeldingskracht. Het is daarbij ook nog eens een erg spannende serie vol met avontuur en actie. Samen met de personages van het boek ga je op een betoverende ontdekkingsreis door de verschillende werelden en planeten die Dan Simmons creëerde in deze science fiction boeken serie. Tegelijkertijd wordt je meegezogen in een soms ingewikkelde en fantastische plot, die echter in het laatste en vierde deel heel knap samenkomt en die een erg sterk einde heeft. Een fantastische serie met een fantastisch einde die een aanrader is voor iedereen die houdt van science fiction of fantasy boeken. Voor ons is Hyperion een van de beste science fiction boeken ooit, zonder enige twijfel. In het Nederlands is het eerste boek momenteel enkel als ebook verkrijgbaar.

Op de verre planeet Hyperion loert de Shrike. Door sommigen als een godheid vereerd, door anderen als een monster gevreesd. Terwijl de mensheid door de barbaarse Ousters wordt bedreigd, maken zeven pelgrims hun laatste reis naar de Tijdtombes, op zoek naar het mysterie van de Shrike. Elk van hen heeft zijn eigen reden voor deze tocht, ook de verrader in hun midden…

Beste science fiction boeken: Ender's Game
Enders Game

Enders Game van de Amerikaanse science fiction schrijver Orson Scott Card is een echte DF klassieker van eind jaren zeventig die opnieuw in de belangstelling is gekomen na de film met Harisson Ford. Een science fiction boek voor jongeren én volwassenen en het eerste deel in een serie van boeken over het charismatische personage Ender.

Ender's Game vertelt de avonturen van de jonge Ender die als student leert aan de Battle School, een opleidingsschool voor jonge militaire aanvoerders in spe. Dankzij zijn superieure intelligentie slaagt Ender er in om als hoofd van zijn team, Dragon Army, veel overwinningen tegen andere teams uit de brand te slepen. Naarmate de opleiding vordert worden de oefeningen steeds moeilijker en gevaarlijker. Veel van de oefeningen bestaan ook uit gesimuleerde computergevechten tegen een buitenaards ras dat uit is op een invasie van de Aarde. Deze computeroefeningen of games tegen de AI van de spelcomputer worden steeds moeilijker en naar het einde toe bijna onmogelijk om nog te volbrengen. Toch slaagt Ender daar steeds weer opnieuw in. Tot de ultieme oefening die zal beslissen of Ender er in slaagt zijn opleiding te voltooien. De oefening is een onmogelijke opdracht maar toch gaat Ender de uitdaging aan. Maar er staat meer op het spel dan hij beseft.

Beste nieuwe science fiction boeken: Ready Player One
Ready Player One

Ready Player One is een vrij recent science fiction boek van de Amerikaanse science fiction auteur Ernest Cline. Het is actie, science fiction, een ouderwetse schattenjacht en een nostalgische terugblik naar de jaren 80, en dat allemaal tegelijk. Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst van vervuiling, overbevolking en armoede waar mensen de lelijke realiteit van 2044 proberen te ontvluchten door middel van de virtuele wereld OASIS. Die bestaat uit honderden werelden waar iedereen kan zijn wie of wat hij wil, al is uiteraard niet alles gratis.

Wanneer de steenrijke oprichter van OASIS sterft blijkt dat hij een wel heel speciaal testament achterliet. In OASIS zijn aanwijzingen, opdrachten en 3 sleutels verstopt. Eender wie kan meedoen en op zoek gaan naar het zogenaamde 'paasei'. Wie het vindt wordt steenrijk en eigenaar van OASIS. Na 5 jaar waarin de interesse in het spel afneemt wordt plots de jonge student Wade, of beter: zijn avatar in OASIS Parzifal, wereldberoemd want hij vindt de eerste bronzen sleutel. Al snel wordt hij hierdoor achtervolgd door de duizenden anderen die het spel meespelen en ook willen winnen, de 'grunters'. Wades queeste, het vinden van het 'paasei' wordt plots veel gevaarlijker dan hij zich kon voorstellen.

Beste science fiction boeken: Shadow And Claw Gene Wolfe
Shadow And Claw

The Book Of The New Sun is een unieke tweedelige science fiction boeken serie van de Amerikaanse auteur Gene Wolfe. Het eerste boek van The Book Of The New Sun, Shadow And Claw, begint miljoenen jaren in de toekomst met het verhaal van een jonge martelaar Severian, die deel uitmaakt van een afgelegen gilde, ver weg van de grotere wereld. Hij begaat een heel grote zonde door verliefd te worden op zijn een van zijn slachtoffers, en wordt daarom verbannen naar de wereld, een wereld die hij maar al te goed kent.

Veel mensen houden van Wolfe's serie omdat hij de verschillende genres mengt tot een overtuigend en origineel geheel. Je kan deze serie evengoed 'wetenschappelijke' fantasy dan wel science fiction noemen. Dat verklaart ook hoe deze boeken in hetzelfde jaar de Britse Science Fiction en World Fantasy Awards konden winnen. Het mag dan niet echt duidelijk zijn binnen welk genre je deze boeken moet onderbrengen, maar dat maakt niet uit. Ze zijn vooral leuk om te lezen, al zijn deze boeken niet voor iedereen. Je hebt echte fans en mensen bij wie de boeken minder aanspreken. Sowieso zijn ze een grote aanrader om eens uit te proberen, en is het de moeite om vol te houden eens je begint te lezen. Enkel in het Engels te verkrijgen.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Het Transgalactisch Liftershandboek

Het Transgalactisch Liftershandboek is het eerste deel in een vijfdelige kolderieke sciencefictionserie van de overleden Britse schrijver Douglas Adams. De Engelse naam ervan is bekender: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Het begon eerst als een radio hoorspel voor de BBC en werd later uitgewerkt tot een reeks van science fiction boeken die een cultstatus verwierven door de droge en absurde Britse humor. In dit eerste deel moet de aarde worden vernietigd omdat die in de weg ligt voor de constructie van een intergalactische snelweg. Enkel de laconieke Hugo Veld weet hieraan te ontkomen omdat hij bevriend is met ene Amro Bank, een buitenaardse lifter die hem meeneemt op een bizarre tocht door de ruimte. Tussen de vertellingen door krijgen we fragmenten te horen van 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy', een handboek voor lifters in de ruimte, waarvan onze ruimtereizigers handig gebruik maken doorheen hun toch tussen de planeten.

Een aanrader voor wie van droge Britse humor en science fiction houdt. In de boeken wordt gespeeld met veel typische science fiction elementen, maar dan samengebracht in een apart en eigen kolderiek verhaal. 

Beste science fiction boeken reeksen: Silo
Silo

Deze succesvolle science fiction trilogie van de Amerikaans schrijver Hugh Howey speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar een grote groep mensen zich al lang verscholen houdt in een ondergrondse silo van meer dan 140 verdiepingen diep. Omdat de mensen al zo lang de Silo bewonen stellen ze zich hierbij geen vragen meer. Al is er wel één groot taboe dat hun leven overheerst: de Silo verlaten. Het is al bijna een misdaad om hier zelfs maar over te spreken. Op de bovenste verdieping heeft men via camera's nog altijd een zicht op de wereld buiten. Maar door de vergiftigde atmosfeer buiten geven de camera's een steeds slechter beeld. Totdat ze nog eens afgekuist worden. Iets wat maar af en toe gebeurt wanneer een misdadiger buiten gezet wordt om dit klusje te klaren en daarna te sterven.

De stabiele situatie in de Silo komt op de helling te staan als sherrif Holston plots aangeeft naar buiten te willen gaan uit vrije wil, drie jaar nadat zijn eigen vrouw werd buiten gezet. Deze actie van een enkel individu zal uiteindelijk grote gevolgen blijken te hebben voor iedereen in de Silo en misschien zelfs leiden tot een opstand, iets wat in het verleden van de Silo nog al is gebeurd maar waar maar weinig informatie is over te vinden.

Beste sf boeken: A Fire Upon the Deep - Vernor Vinge
A Fire Upon the Deep

A Fire Upon the Deep is het eerste science fiction boek in een serie van de bekende sf auteur Vernor Vinge uit 1992. Duizenden jaren in de toekomst bestaan ​​er een groot aantal rassen in een universum waar het potentieel van een brein wordt bepaald door de plaats ervan in de ruimte - van superintelligente entiteiten in de Transcend, tot de beperkte gedachten van de Ondenkende Diepten, waar alleen eenvoudige wezens en technologie kunnen functioneren. Niemand weet welke vreemde kracht de ruimte in deze 'zogenaamde zones' verdeelt, maar wanneer het strijdende Straumli-rijk een oud Transcendent-artefact gebruikt als wapen, laten ze zonder het te weten een geweldige kracht vrij die duizenden werelden vernietigt en alle natuurlijke en kunstmatige intelligentie daar in slavernij brengt.

Vluchtend van de dreiging wordt een familie van wetenschappers, waaronder twee kinderen, gevangen genomen door de Tines - een buitenaards ras met een harde, middeleeuwse cultuur - en gebruikt als pionnen in een meedogenloze machtsstrijd. Een reddingsmissie, niet alleen samengesteld uit mensen, moet de kinderen bevrijden, en een geheim bemachtigen dat de rest van de interstellaire beschaving kan redden.

Do Androids dream of Electric Sheep? - Blade Runner
Do Androids dream of Electric Sheep?

Zoals bekend diende Do Androids Dream of Electric Sheep? van de enigmatische science fiction auteur Philip K. Dick als de inspiratiebron voor de SF film Blade Runner met Harrison Ford en Rutger Hauer. Maar inspiratiebron is hier de juiste term want er zijn grote verschillen tussen het verhaal van de film en het verhaal van het boek. Het verhaal van Philip K. Dick gaat helemaal niet over de 'menselijke' robot, wel in tegendeel. De androïde van Philip K. Dick is fundamenteel verschillend van de mens en is inhumaan in een wereld waar de mensen zelf ook het spoor bijster zijn. De nadruk op empathie als het grote verschil tussen mens en robot culmineert in de grappige drang van de mens een echt levend huisdier te hebben, ook als statussymbool.

Het verhaal in een notendop. De premiejager Rick Deckard krijgt in een futuristisch San Francisco de opdracht 6 illegaal naar Aarde geëmigreerde androïden op te sporen en af te maken. Maar het is net de empathie van de mens, die de androïde zelf niet bezit, die de nieuwe Nexus-6 modellen in de persoon van robot vamp Rachael tegen hem zullen inzetten. Ondertussen heeft Rick zo zijn eigen problemen. Binnen zijn relatie, en met zijn huisdier, een mechanisch schaap. Een eigenlijk nog bekender science fiction boek van Dick is The Man in the High Castle.

Outlet
Science fiction klassiekers: The Forever War
The Forever War

The Forever War is het eerste deel van een science fiction reeks van de Amerikaanse auteur Joe Haldeman. De aanleiding voor het schrijven van dit science fiction boek dat gaat over de toekomstige 'duizendjarige' oorlog van de Aarde met een buitenaards ras zijn de eigen ervaringen van de auteur in de Vietnam oorlog. We volgen de belevenissen van soldaat William Mandella, held tegen wil en dank, en zijn gevechten met de Aardse troepen tegen de onbekende en schijnbaar onoverwinnelijke gevechtstroepen van een buitenaards ras. Die oorlog is al een eeuwigheid aan de gang zonder dat het einde in zicht is. Voor de militairen aan Aardse kant komt daar nog bij dat voor hen, door de enorm lange ruimtereis naar het front, elke maand aan het front verschillende eeuwen tijd op Aarde betekent. Hierdoor raken zij vervreemd van de samenleving op hun thuiswereld. Een vervreemding die er toe leidt dat ze na hun diensttijd toch weer bijtekenen en terugkeren naar een uitzichtloze oorlog.

The Forever War is een echte Amerikaanse sciencefiction klassieker. Een beetje gedateerd maar interessant genoeg om toch nog te lezen, zeker voor wie in oorlog geïnteresseerd is en de rauwe beschrijving van een uitzichtloze oorlog. Haldeman schreef nog een sequel en prequel aan het boek, waardoor het uiteindelijk een trilogie werd.

Nog meer van de beste science fiction boeken

Voor een lijst van meer recente sciencefiction boeken kan je gaan kijken naar de lijst van best verkochte sciencefictionboeken van 2018 hier op Boekentips.com. Een andere interessante lijst van sciencefiction bestsellers is de lijst met dystopische romans.
Je vindt nog veel meer science fiction boeken op ScienceFictionBoeken.com, met onder andere lijsten van de beste science fiction boeken, science fiction boeken series en de beste science fiction boeken jeugd. Meer dan 50 goede science fiction boeken staan al op de site en er worden er nog voortdurend toegevoegd. Zeker eens kijken dus als je graag sciencefiction boeken leest.

Kijk je liever eens naar een film of serie? Bekijk dan zeker eens de lijst van best verkochte sciencefiction films en series op DVDfilmtips.com. Daar kan je zeker nog inspiratie opdoen.