Beste kinderkookboeken

Een top 10 van kookboeken voor kinderen

Een top 10 van de leukste kookboeken waarmee kinderen spelenderwijs zelf kunnen leren koken. Met of zonder assistentie van mama of papa, al naar gelang de leeftijd en ervaring van het kind. Met deze kinderkookboeken leert een kind over het belang van (gezonde) voeding en het plezier van het koken zelf, want wat is er nu leuker dan zelf je potje te gaan koken.

Wat zijn nu de leukste kinderkookboeken om samen met je kinderen te lezen? Als je kind graag keukentje speelt is het misschien leuk om de volgende stap te zetten en echt in de keuken aan de slag te gaan. Doe hier inspiratie op en vind het perfecte kookboek voor je kind en jezelf.

top 10 beste kinderkookboeken
Beste konderkookboek: De Zilveren Lepel voor kinderen
De Zilveren Lepel voor kinderen

De Zilveren Lepel voor kinderen staat voor ons op nummer één in deze top 10 van beste kinderkookboeken. Het staat vol met heerlijke recepten uit het beroemde kookboek De Zilveren Lepel. Alles is speciaal aangepast voor kinderen, qua smaak en kooktechnieken. Het boek bevat extra tips over hoe je veilig kunt koken, uitleg over bereiding en welk keukengerei je nodig hebt. Elke stap van het recept is afzonderlijk beschreven en geïllustreerd, en daarom heel makkelijk te volgen.

De tekst in dit kinderkookboek is eenvoudig en op kinderen gericht. De hoofdstukken zijn verdeeld in: lunch en snacks, pasta en pizza, hoofdgerechten en toetjes en baksels. Per recept is de lijst met benodigdheden meestal genoeg voor vier personen, soms voor meer. Stap voor stap wordt de bereidingswijze uitgelegd, verduidelijkt door schetsmatige gekleurde tekeningen op een pastelkleurige achtergrond. Er is ook altijd een niet al te grote kleurenfoto van het eindresultaat bij geplaatst. Een inspirerende aantrekkelijke uitgave voor kinderen van ongeveer 9 jaar tot 13 jaar om zelfstandig te koken; onder begeleiding met kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

Beste kinderkookboeken: Chef Het Samen met tomaat
Chef Het Samen met tomaat

Het Nederlandse kinderkookboek Chef het samen (met Tomaat) heeft zonet een belangrijke internationale prijs gewonnen. Bij een verkiezing in China werd het gekozen als beste kinderkookboek, van de wereld. In het boek staan allemaal recepten die kinderen vanaf 9 jaar zelf kunnen maken. Schrijfster Laura Emmelkamp heeft het boek samen met kinderen uit haar buurt gemaakt. Het heeft als ondertitel het mafste kookboek voor kinderen, en dat is niet helemaal onterecht. Dit kinderkookboek gaat over tomaten. Hoe je ze kweekt en welke lekkere dingen je er mee kunt maken. Alles wordt stap voor stap uitgelegd, dus de kans is groot dat jullie er iets bijzonders van bakken.

De recepten zijn niet kinderachtig, zo zegt het boek. Ze bestaan uit: pittige pasta, romige curry, hartige muffins, knapperige loempia's, stoere soep en de perfecte plaattaart. Er is zelfs een toetje met tomaat, waar iedereen zijn vingers bij aflikt. Kortom, haal die schorten maar tevoorschijn en chef het samen! Van schrijfster Laura Emmelkamp verscheen eerder het al even leuke kinderkookboek Keet smakelijk, dat ook een grote aanrader is.

Lekker uitpakken - kookboek voor kinderen
Lekker uitpakken! kookboek voor kinderen

Karin Luiten heeft van haar hobby’s haar beroep gemaakt: ze kookt, schrijft en tekent de hele dag door. Ze schrijft voor haar eigen website en weblog en maakt ook handige kookvideo’s. Met de Zónder pakjes & zakjes reeks zette ze een absolute trend. In 2015 bracht ze haar eerste kookboek uit, Lekker opscheppen! Kookboek voor kinderen, dat een heel goede respons kreeg en een bestseller werd. Nu is er ook haar nieuwste kookboek Lekker uitpakken! kookboek voor kinderen. Dit leuke kinderkookboek zit in de selectie voor de Kinderjury 2017. Het is geschikt voor kinderen van 10 tot 12 jaar ongeveer.

Pak eens lekker uit! Met bijvoorbeeld falafel uit de oven of een echte Turkse pizza, gevulde gehaktballetjes met een verrassing erin, en Eton Mess toe. Geen idee wat dat is? Dan heb je dit boek beslist nodig, want lekker dat dat is...! In dit vrolijke kookboek vind je de lekkerste en grappigste gerechten, die je helemaal zelf kunt maken.

Koken met Shane
Koken met Shane

De 11-jarige Shane Kluivert, zoon van van de bekende voetballer Patrick, is dol op koken. Bekend van zijn filmpjes op Instagram en YouTube heeft Shane nu ook, in samenwerking met Sabine Koning, een eigen kookboek gemaakt. En wat voor één: mooi strak en kleurrijk vormgegeven met veertig recepten voor "gerechtjes', zoals hij ze zelf in zijn voorwoord noemt.

Onderverdeeld in Ontbijt, Snacks, Voor de hele familie, Zoet en 3X (variaties) heeft Shane allerlei lekkers gemaakt. Van cupcakes tot broodpizza en van zijn Kip Katsu tot Melanzane à la papa. Hij maakt ook graag mayonaise, smoothies, soep en aardappelpuree. Elk recept is op dezelfde wijze opgebouwd, voorzien van informatie over o.a. aantal personen, bereidingstijd, ingrediënten per onderdeel, korte aanwijzingen en steeds duidelijke en genummerde stap-voor-stap foto's.

Kopen bij Bol.com
Koken met Shane (Nl)
Beste kinderkookboeken: Mijn eerste kookboek
Mijn eerste kookboek

Mijn eerste kookboek - 35 leuke en gemakkelijke recepten voor kinderen van Clare Sayer is een duidelijk en rijk geïllustreerd kookboek met uiteenlopende recepten voor de jonge kok, dat er verzorgd uitziet. Voorin staan veel tips die kinderen eerst moet lezen voordat ze met koken beginnen. Daarna worden verschillende technieken beschreven, zoals hoe je messen moet gebruiken, chocolade smelt en groenten e.d. raspt.

De recepten zijn onderverdeeld in vier categorieën: snacks en lichte maaltijden, hoofdmaaltijden, desserts en feestelijke hapjes. Na een korte inleiding start de uitleg van het recept. Naast de lijst van ingrediënten wordt ook vermeld welke keukenbenodigdheden nodig zijn voor de bereiding. Elke handeling is stapsgewijs en kort beschreven, geïllustreerd met een kleine gekleurde tekening. Regelmatig wordt vermeld dat kinderen een volwassene om hulp. Voor kinderen van 8 tot ongeveer 12 jaar, al is soms de hulp van een volwassene aangewezen.

Kopen bij Bol.com
Mijn eerste kookboek (Nl)
Kinderkookboek Wereldeters - leesboek, kijkboek en kookboek in 1
Wereldeters - leesboek, kijkboek en kookboek in 1

Het kinderkookboek Wereldeters is een vrolijk boek voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en hun ouders. Boordevol weetjes, fotos en illustraties Bij het boek zit een receptenschrift, twee paspoortjes en een stickervel met landenstickers.

In dit kinderkookboek lees je hoe kinderen werkelijk alles van de wereldkeuken eten. Het geheim is kinderlijk eenvoudig. Vertel leuke verhalen en weetjes over het land waar het eten vandaan komt. Met verhalen alléén kom je er echter niet. Je hebt ook smakelijke gerechten nodig. Daarin voorziet het bijgevoegde receptenschrift. Het bevat 30 gezonde en gevarieerde gerechten, drie per land. De gerechten zijn aangepast aan de smaak van kinderen. Eenvoudig en snel te bereiden en met ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Een prachtig boek om kinderen eten te leren waarderen en zelf te beginnen koken.

Het grote kookboek voor kinderen
Het grote kookboek voor kinderen

Zo maak je gerechten klaar - stap voor stap uitgelegd - de beste tips voor beginners

Heerlijke lasagne, verrukkelijke gegrilde groentespiesjes, een jammie rijstschotel, … De recepten van deze en een heleboel andere gerechten staan in Het grote kookboek voor kinderen. Heeft je kind je interesse voor koken en wil je graag samen met je kind aan de slag in de keuken? Sla dan snel dit boek open en kies een van de vele recepten om van te smullen. Ze zijn allemaal stap voor stap uitgelegd en geïllustreerd met duidelijke foto's en tekeningen. Bovendien staan er in dit leuke kinderkookboek een heleboel basistechnieken uitgelegd en tips om recepten op een creatieve manier aan te passen. Ben je allergisch voor bepaalde ingrediënten, dan krijg je alternatieven om deze te vervangen.

Dit kinderkookboek is makkelijk om te volgen voor kinderen, en als ze nog niet kunnen lezen kan je ze als ouder gewoon een handje helpen. Lekkere gerechten die door kinderen kunnen gemaakt worden, dat is de troef van dit kookboek.

Het lekkerste kinderbakboek
Het lekkerste kinderbakboek

Het lekkerste kinderbakboek van Abigail Wheatley is een vrolijk en kleurrijk vormgegeven kinderbakboek, met duidelijke stap-voor-stap uitleg, heldere tekeningen en smakelijke foto's. De eerste pagina's beschrijven basistechnieken, zoals eieren breken, splitsen en kloppen en hoe je kunt testen wanneer een cake gaar is. Daarna volgt op elke spread een nieuw recept met een kleurrijke foto, waarbij iedere stap in het bereidingsproces duidelijk is beschreven en voorzien van een kleine illustratie.

Sommige recepten zijn eenvoudig, zoals cupcakes en muffins, andere vragen wat meer bakervaring, zoals de Zwitserse rol en de chocoladelaagjestaart. Een twaalftal pagina's is gewijd aan het maken van decoraties, zoals suikerlaagjes, chocoladekrullen of botercreme, voor extra feestelijk gebak. Kinderen kunnen onder begeleiding beginnen bakken vanaf ongeveer 7 jaar. Zelfstandig bakken kan dan weer voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Vandaag kook ik - kinderkookboek
Vandaag kook ik - kinderkookboek

In dit aantrekkelijke kinderkookboek van Floor van Dinteren is een groot aantal verrassende recepten verzameld, die kinderen van 6 tot 12 jaar onder begeleiding kunnen maken. Laat je kind zo veel mogelijk zelf doen. Het boek is ingedeeld in voor-, hoofd-, en bijgerechten, lunches en toetjes. Per recept staat aangegeven vanaf welke leeftijd je ermee aan de slag kunt. De eenvoudige gerechten waar alleen wat roer- en snijwerk aan te pas komt (zoals tomatensoep en groentefriet met avocadodip), zijn goed te doen voor kookliefhebbers vanaf ca. 6 jaar, ingewikkeldere gerechten die meer kooktechniek vereisen zoals raspen, grillen en pureren (zoals vispakketjes en torentjes van gegrilde groenten).

In Vandaag kook ik - kinderkookboek staan veel kleurenfoto's van de gerechten en van kinderen die aan het koken of eten zijn. Er is bij de foto’s veel aandacht besteed aan de styling, de gerechten zijn fris en smaakvol in beeld gebracht. Er komen vooral verse ingrediënten aan te pas, en nauwelijks zakjes of pakjes. Lekker samen met je kinderen de keuken in.

Coole kids koken - kinderkookboek
Coole kids koken

Coole kids koken - heerlijke recepten en leuke feitjes die je omtoveren tot een keukengenie is een modern kinderkookboek van auteur Jenny Chandler. Het is het ideale kookboek voor kinderen die houden van koken en ouders die daarvan willen mee genieten! Kinderen leren zelf (of met een beetje hulp) heerlijke gerechten maken met dit kinderkookboek. Coole kids koken is meer dan de standaard cupcakes en soep. Het kookboek bevat 50 overheerlijke recepten zoals bananenbrood, vis in bladerdeeg, bulgursalade en échte kippenbouillon. Bij de recepten staan duidelijke stap-voor-stapfoto’s. Ook bevat het kinderkookboek een heldere uitleg over verschillende kooktechnieken, leuke weetjes en feitjes over eten en hoe je veilig en hygiënisch aan de slag kunt.

Alle recepten zijn heel duidelijk weergegeven, met benodigdheden in een omkaderd lijstje en genummerde stap-voor-stap bereidingsinstructies in korte zinnen en kleurenfoto's. Er staan ook suggesties bij voor variaties, vaak in een gekleurd vlakje. Het heeft een gevarieerde en vaak speelse lay-out, waarin foto's en teksten vaak schuin zijn geplaatst, met hier en daar grappige gekleurde tekeningen met extra informatie. Coole kids koken is een zeer aantrekkelijk boek met heerlijke recepten voor kinderen van ongeveer 7 tot en met 12 jaar.

Kopen bij Bol.com
Coole kids koken (Nl)
Outlet
Op kook avontuur met Jonnie en Therese Boer
Op kook avontuur met Jonnie en Therese Boer

Op kookavontuur met Jonnie en Thérèse Boer is een vrolijk, culinair kinderkook- en leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar. In een geestige, sprookjesachtige omgeving nemen Jonnie en Thérèse Boer de kinderen mee op een culinair avontuur. Tijdens dit avontuur leren kinderen Jonnies recepten koken, keukenterminologieën en legt Thérèse ze alles uit over tafeldekken en etiquette. Kinderen leren alles wat ze moeten weten over gezond koken en eten en tafelmanieren tijdens dit vrolijke verhaal.

Op kookavontuur bevat 12 unieke recepten van Jonnie en 4 speciale drankjes van Thérèse en is gelardeerd met allerlei ‘eetweetjes’; interessante wetenswaardigheden rondom eten en koken. Bijvoorbeeld: wat is: Fruit een uitje? Wat is barderen, larderen en karameliseren? Wat is een bouquet garni? Dit en nog meer wetenswaardigheden, zoals een uitleg over de verschillende smaken (zout, zuur, umami, bitter, zoet), hoe vouw je een servet en hoe dek je de tafel maken Op kookavontuur tot hét basiskookboek voor kinderen. Het is een volwaardige inleiding in het koken. Van boodschappenlijstje naar koken, proeven, servetten vouwen, tafelmanieren en tafeldekken tot eten. Met dit boek in de hand (en een beetje hulp van hun ouders) kunnen kinderen een echt diner maken.

Op zoek naar nog meer kinderkookboeken?

Op Boekentips.com vind je nog meer lijsten met de bestverkochte kinderkookboeken van het moment. Daar kom je te weten welke kookboeken voor en met kinderen er nu populair zijn.
Op Bestekookboeken.com staat verder ook nog een uitgebreidere lijst met de beste kinderkookboeken. Er is een beetje overlap met de lijst hier maar je kan er nog meer uitstekende kinderkookboeken gaan vinden dan hier. Veel kookplezier.