Beste kinderboeken voor 3 tot 4 jaar

een top 10 van beste kinderboeken
Categorie: 

Een top 10 van de best verkochte voorleesboekjes en prenten- en voelboeken voor peuters en kleuters van 3 tot 4 jaar ongeveer van de afgelopen jaren. Met op nummer 1 het klassieke en hilarische verhaal van De Mol die probeert uit te zoeken wie er op zijn kop heeft gepoept of op 3 het charmante 'Raad eens hoeveel ik van je hou' met Hazeltje en de Grote Haas.

Andere klassiekers in het lijstje zijn Dikkie Dik en natuurlijk Jip en Janneke. Maar in dit lijstje van beste kinderboeken is ook ruimte voor de nieuwste kinderboekjes zoals het prentenboek van het jaar 2018 Ssst! De tijger slaapt.

Beste kinderboeken voor 3 tot 4 jaar
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader. Een paar vliegen hem helpen de dader te ontmaskeren. De mol neemt dan op grandioze wijze wraak.

De tekeningen van dit leuke prentenboek uit 2009 hebben niets van hun kracht verloren: ze blijven humoristisch en geven heel goed de boosheid van de mol weer. Ook beschikbaar als pop-up boek of groot kartonboek.

Voor 0 tot 4 jaar.

Rupsje Nooitgenoeg
Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Het bekendste en meest geliefde boek van Eric Carle in de normale prentenboekeditie.

Voor 4 tot 6 jaar.

Raad eens hoeveel ik van je hou
Raad eens hoeveel ik van je hou

Hazeltje en de Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies - dat is niet makkelijk te meten! Peuters en kleuters zullen dankzij de mooie illustraties dit verhaal erg mooi zullen vinden. Het prikkelt hun fantasie en trekt hun aandacht door alle kleuren die er in verwerkt zijn. Kinderen zullen zich kunnen herkennen in de emotie en expressie in houding en gezichtsuitdrukking die je ziet bij Hazeltje en Grote Haas.

De kinderen zullen de manieren waarop Hazeltje de hoeveelheid liefde voor Grote Haas probeert duidelijk te maken erg grappig vinden, en misschien zelfs mee willen doen met Hazeltje. Een opvolger op dit prentenboek is Altijd en overal met 4 kortverhalen en Kijk eens wat ik kan.

Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik
Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik

In Het dubbeldikke voorleesboek beleeft Dikkie Dik maar liefst 30 spannende avonturen. De plaatjes in dit boek zijn extra groot, zodat voorlezen nog fijner wordt.

En heeft papa of mama even geen tijd om voor te lezen? Dan kun je kijken naar de lekker lange DVD met 24 geanimeerde verhaaltjes en 12 raadspelletjes. Ook een aanrader is Elke dag Dikkie Dik, Luxe feesteditie met 365 verhaaltjes.

Voor 1 tot 3 jaar.

De Gruffalo
De Gruffalo

Een kleine muis komt in het bos allerlei dieren tegen die hem willen opeten. Hij maakt hen echter bang met het verhaal over een eng monster dat de Gruffalo heet. Maar uiteindelijk blijkt de enge Gruffalo echt te bestaan.

Het boek leest gemakkelijk omdat het veel humor bevat en op rijm is geschreven met veel herhalingen. Kinderen zullen door herkenning snel zinnen willen afmaken of herhalen en het rijm bevordert het gevoel voor taal. De kleurrijke, herkenbare, wat naïeve illustraties, waarin het monster er grappig en goeiig uitziet, zitten boordevol details. Ze geven een goede weergave van het verhaal. Prachtig boek om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar. De opvolger van het boek is Het kind van de Gruffalo.

Ssst! De tijger slaapt
Ssst! De tijger slaapt

prentenboek van het jaar 2018
Ssst! De tijger slaapt' is een verrassend en interactief prentenboek van Britta Teckentrup. Bijzonder is dat de ballonnen in de tekeningen glanzend zijn, zodat ze net op echte ballonnen lijken.

De tijger slaapt...
Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Maar de dieren hebben wel hulp nodig. De lezer wordt dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?
Voor 3 tot 6 jaar

Kopen bij Bol.com
Ssst! De tijger slaapt (Nl)
Gewoon zoals je bent
Gewoon zoals je bent

Een nieuwsgierig olifantje heeft moeite om tijdens een tocht netjes in de olifantenrij te blijven. Hij ziet zo veel dieren die er anders uitzien en eigenschappen hebben, die hij niet heeft. Hij wil ook wel zulke mooie puntige prikhoorns als een gnoe, lange steltpoten als een giraf, of een gespikkelde vacht als een cheeta. Telkens als hij er om vraagt, krijgt hij te horen 'Nee, blijf in de rij!'.

Pas als de dieren bij de drinkplaats aankomen, ervaart hij dat ook hij unieke eigenschappen heeft, en dat hij prachtig is met zijn grote flaporen en spetterende slurf. De illustraties zijn gemaakt in collageachtige stijl, waarbij de dierfiguren zonder entourage op een witte achtergrond zijn afgebeeld in mooie rustige kleuren. Met leuke details, zoals het blauwe vogeltje dat steeds in de buurt is en het woordeloze avontuur van twee mestkevertjes die het hele boek door een mestbal mee proberen te rollen.
Voor 4 tot 6 jaar

Kopen bij Bol.com
Gewoon zoals je bent (Nl)
Nog even achter mijn oortjes kriebelen
Nog even achter mijn oortjes kriebelen

In dit lieve voorleesboekje wordt het slaapritueel een interactief spel. Peuters kunnen zelf het konijntje naar bed brengen: ze mogen in de handen klappen, het kussen opschudden, nog even achter de oortjes kriebelen en
natuurlijk een nachtzoen geven. En op de allerlaatste pagina mogen ze het licht uitdoen. Welterusten, Klein Konijn!

Perfect voor de iPad-generatie 
Nog even achter mijn oortjes kriebelen is het perfecte boekje voor kinderen die graag op de iPad spelen: net als op de tablet kun je 'tappen' en 'swipen', maar dan in een papieren boek!
Voor 2 tot 4 jaar.

Wat zit er in je buik, mama?
Wat zit er in je buik, mama?

De ik-persoon, een jongetje, vraagt steeds aan zijn mama wat er in haar steeds dikker wordende buik zit. De lezer tilt daartoe telkens de rode jurk op door middel van een flapje. Is het misschien een aap, paard, een draak of een inktvis? Waarop mama reageert, totdat de pop-upillustratie op de laatste pagina's hen tweeen samen met een baby toont.

Warm, blij, vrolijk, grappig verhaal, waarbij innig contact tussen moeder en zoon blijkt uit dialoog en oogcontact in de tekeningen.
Voor 1 tot 3 jaar.

Hé, wie zit er op de wc?
Hé, wie zit er op de wc?

Beer moet hoognodig naar de wc, maar de wc is bezet. De deur is op slot, en er wordt niet gereageerd op kloppen of roepen. Achtereenvolgens sluiten Varken, Olifant, Tijger, Pinguïn, Aap en Giraf zich aan in de rij. Allemaal moeten ze heel dringend gebruik maken van dat ene toilet. Als eindelijk wordt doorgespoeld en een onschuldig jongetje naar buiten komt, dat heel lang moest plassen, zijn handjes moest wassen en zijn boek heeft uitgelezen op de wc, staan de zeven (knuffel)dieren in de startblokken om als eerste gebruik te kunnen maken van de wc.

Erg grappig verhaaltje, verteld in prettig voor te lezen rijm. Voor 3 tot 5 jaar.

Kopen bij Bol.com
Hé, wie zit er op de wc? (Nl)

Meer kinderboeken voor 3 tot 4 jaar

De best verkochte kinderboeken voor 3 tot 4 jaar van de voorbije maand vind je hier.

Voor meer subjectieve lijsten van de beste kinderboeken voor deze leeftijdscategorie kan je ook eens gaan kijken op BesteKinderboeken.com waar je ook lijsten vind van de beste kinderboeken voor 3 en 4 jarigen.