Beste horror boeken ooit

een top 10 om te griezelen
Categorie: 

Een lijstje van 10 horror boeken om lekker mee weg te griezelen. Uiteraard ook met Stephen King, maar er zijn nog tal van andere auteurs die even goed in staat zijn om je te doen bibberen van angst. Boeken die je soms zou willen wegleggen maar niet kan. Lekker om 's avonds in je bed te lezen bij het licht van een zaklamp of in de zetel beneden wanneer je helemaal alleen thuis bent. Horror boeken zijn minder populair dan ze ooit zijn geweest maar je kan er ook echte literaire pareltjes in terugvinden als je weet waar te zoeken.

Verschillende van de horror boeken in deze lijst verdienen het om op nummer één te staan maar we laten deze eer hier aan de 'master of suspense' Stephen King. Die schreef zoveel goede horror boeken dat we hem makkelijk met verschillende boeken in de lijst hadden kunnen plaatsen. Maar we kozen ervoor om dat niet te doen om zo meer andere schrijvers te kunnen belichten. Maar welk boek gekozen dan? Wij opteerden voor het boek van King met de kortste titel, maar, voor ons, de meest angstwekkende inhoud: het steengoede 'It', in het Nederlands Het.

Top 10 beste horror boeken ooit
Beste horror boek ooit: It (Het) Stephen King
It

De Amerikaanse schrijver Stephen King moet natuurlijk niet meer voorgesteld worden. Hij heeft meer dan tweehonderd verhalen op zijn naam staan, waaronder meer dan vijftig horror- en fantasyboeken, allen wereldwijde bestsellers. Op jonge leeftijd las hij de klassieke horror en science-fictionboeken en was meteen verslaafd aan dit genre.

It is een erg spannend en griezelig horrorboek van Stephen King over 7 elfjarige kinderen die in 1957 in het stadje Derry in aanraking komen met het ultieme kwaad. Dit ultieme kwaad neemt vaak de vorm aan van een clown om jonge kinderen te lokken, maar het kan evengoed de vorm aannemen van de grootste angsten die iemand heeft. 27 jaar later nemen de kinderen die nu volwassen zijn geworden het besluit om voor eens en altijd dit gruwelijke monster te gaan vernietigen.

Op BesteBoeken.be vind je een top 10 van boeken van Stephen King terug als je graag nog meer tips krijgt voor goede horror boeken van King.

Beste horror boeken - The Exorcist
The Exorcist

The Exorcist van William Peter Blatty is natuurlijk vooral bekend van de film maar het boek is zo mogelijk nog pakken angstaanjagender dan de film. Het verhaal begint bij pater Merrin, een katholieke priester die in Irak dienstdoet als archeoloog. Op een dag vindt hij een klein, oud afgodsbeeldje van de Akkadische godheid Pazuzu. Merrin is bang dat hij een oeroude demoon heeft vrijgelaten door het beeldje op te graven. Enkele, vreemde gebeurtenissen doen Merrin er steeds meer en meer in geloven dat hij iets van puur kwaad in de wereld heeft gebracht. Ver weg, in Georgetown in de Verenigde Staten hoort Chris MacNeil vreemde dingen in haar huis. Ook doen zich een aantal vreemde verschijnselen voor. Chris beseft niet dat een vrijgelaten demon haar huis is binnengedrongen. Haar dochter, Regan, begint kort daarna vreemd gedrag te vertonen. Ze gebruikt opeens de meest grove scheldwoorden en op een feestje plast ze, voor tientallen mensen, op de grond. Eerst denkt Chris dat Regan ziek is, maar onderzoeken wijzen niets uit. Maar nadat Chris een bovennatuurlijk verschijnsel van dichtbij heeft meegemaakt, is zij ervan overtuigd dat haar dochter bezeten is. Maar de horror begint dan pas.

Beste horror boeken: Piercing Murakami
Piercing

Ryu Murakami (opgelet, dit is niet Haruki Murakami, de nog bekendere Japanse romanschrijver) is een Japanse auteur die verschillende romans op zijn naam heeft staan maar die ook een echte onvervalst horror roman schreef met 'Piercing'. Om het met de woorden van een Engelse criticus te zeggen: This novel isn’t “boo” scary; it’s more like “set your teeth on edge for days and make you never want to be close to anyone for the rest of your life” scary.

Het hoofdpersonage van het verhaal wordt overweldigd door een drang om het het vlees van zijn pasgeboren kind te doorboren. Hij beseft echter dat hij dit beter niet kan doen en beslist zijn dwanggedachten uit te proberen op een prostituee die hij gevangen neemt ... Een huiveringwekkend boek dat een echte aanrader is voor fans van horror voor wie het ook een beetje meer mag zijn.

American psycho
American psycho

American psycho is een erg shockerend en bruut boek van de bekende Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis. Het boek gaat over een een echte Wall Street yuppie én psychopaat die beestachtige moorden begaat in New York. In de beschrijving van de moorden wordt er weinig aan de verbeelding overgelaten. Soms zou je walgend het boek willen wegleggen, eerder dan verder te lezen. Het is een monument van de Amerikaanse roman dat van de lezer wel wat vraagt door de grafische stijl maar ook door het eigenzinnige tempo van het boek, dat goed aansluit bij de decadente yuppie stijl van het hoofdpersonage Patrick Bateman. De ultieme kapitalist wordt hier het ultieme nachtelijk roofdier. Een up tempo horror leeservaring die je geschokt zal achterlaten.

Books of Blood - Clive Barker
Books of Blood

Clive Barker is samen met King een van de populairste Engelstalige griezelauteurs. Hij is uiteraard erg bekend van de Hellraiser films die op één van zijn verhalen zijn gebaseerd, maar als schrijver van horror verhalen werd hij eerst vooral bekend door zijn zesdelige verhalenbundel Books of Blood (in het Nederlands Boeken van Bloed).

In meer dan dertig verhalen toont Barker zijn meesterschap als verteller van horror verhalen. Van psychopaten tot monsters, vampiers tot geesten, alles komt aan bod, vaak gemengd met de fantastische elementen die zo typisch zijn voor hem. Het zijn verhalen die zich meestal in onze moderne tijd afspelen en waarbij gewone mensen plots geconfronteerd worden met afschrikwekkende of mysterieuze gebeurtenissen. Best niet in één keer uitlezen maar telkens met maar een paar verhalen per keer.

Beste horror boeken: Gekweld - Haunted
Gekweld

Chuck Palahniuk (1962) is een Amerikaanse schrijver en journalist. Hij werd geboren in Pasco, Washington. Zijn bekendste boek is de bestseller Fight Club (1996), het boek dat later ook verfilmd werd met Brad Pitt in de hoofdrol. Met Gekweld (in het Engels Haunted) schreef hij een echte moderne horror klassieker.

In Gekweld belanden 18 mensen via een advertentie voor 3 maanden in een verlaten theater om daar een meesterwerk te schrijven. Al snel is er geen elektriciteit, water of voedsel meer. Ze vertellen elkaar verhalen om in leven te blijven en om de anderen te overleven. Excessen als zelfverminking, moord en kannibalisme volgen. Intussen vertelt ieder het verhaal waardoor hij of zij aan een bijnaam kwam, voorafgegaan door een kort gedicht. Als rode draad is er een verteller die het wij-gevoel van de groep vertolkt. Chuck Palahniuk combineert in het boek een zeer creatief taalgebruik met bizarre invalshoeken die zowel triest als ronduit smerig zijn. Scherp, satirisch en af en toe bijzonder onsmakelijk, maar ook vermakelijk en knap opgezet.

Beste horror boek 2016 - My Best Friend's Exorcism
My Best Friend's Exorcism

Grady Hendrix is stilletjes aan een merk aan het worden binnen het horror genre: wat lijkt op een gimmick als je er terloops naar kijkt blijkt al snel bijzonder angstaanjagend te zijn als je begint te lezen. Horrorstör was zijn horror debuut, denk aan een soort van Ikea voor foltertuigen. Zijn opvolger, My Best Friend's Exorcism van 2016, lijkt dan  weer een teruggrijpen naar één van de beste horrortradities met als centraal thema bezetenheid door de duivel en de obligate duiveluitdrijving. Maar in de handen van Grady Hendrix krijgt dit typische horrorverhaal een heel eigen en moderne twist.

In My Best Friend's Exorcism zijn Abby and Gretchen de beste vrienden sinds hun middelbaar. Maar als ze op de universiteit toekomen verandert alles. Gretchen begint zich heel anders te gedragen. En als vreemde toevalligheden en bizar gedrag zich beginnen op te stapelen is er voor Abby maar één mogelijke verklaring over: haar beste vriendin is bezeten door een demon. En Abby is niet van plan haar beste vriendin zomaar aan haar lot over te laten. Met de hulp van een aantal onwaarschijnlijke medestanders begint Abby aan een queeste om haar vriendin te redden van de duivel. Maar is hun vriendschap sterk genoeg om ook dit gevecht met het kwade aan te gaan? Het beste horror boek van 2016.

Beste horror boeken: Songs of a Dead Dreamer & Grimscribe
Songs of a Dead Dreamer & Grimscribe

De meeste lezers zullen hier de naam van de schrijver, Thomas Ligotti, misschien niet herkennen maar zijn waarschijnlijk wel indirect bekend met zijn werk. De immens populaire eerste tv-serie True Detective van HBO heeft immers veel ontleend aan het werk van deze minder bekende horror meester, met name in de uitingen van het personage dat werd gespeeld door Matthew McConaughey, Rust Cohle. Ligotti schrijft 'filosofische horror' die uiting geeft aan diepere existentiële angsten. Hij was vooral een horror schrijver die bekend was bij andere horror auteurs, maar krijgt stilaan bredere erkenning, nu met een opname van zijn 2 verhalenbundels Songs of a Dead Dreamer en Grimscribe in de Penguin Classics reeks. The Washington post noemde de schrijver 'het best bewaarde geheim in de hedendaagse horror'. De verhalen in deze twee bundels zijn ook wel eens 'bovennatuurlijke' horror genoemd en spelen zich vaak af in stervende steden of uitzichtloze landschappen, waarbij de schrijver een wisselende schrijftrant gebruikt, soms koel en afstandelijk, dan weer rijk en barok.

Voor wie eens een ander soort van horror wil lezen.

Beste horror romans ooit: Ghost Story
Ghost Story

Peter Straub (1943) is een Amerikaanse schrijver van hoofdzakelijk horror boeken. Gedurende zijn carrière heeft hij diverse prestigieuze prijzen gewonnen, zoals de World Fantasy Award (1989) en viermaal de Bram Stoker Award. Hij is bij het brede publiek misschien vooral bekend omdat hij verschillende boeken samen met Stephen King heeft geschreven, zoals bijvoorbeeld De Talisman. In 'Ghost Story' grijpt de auteur, zoals de titel het al aangeeft, terug naar het klassieke thema van een geest die het leven van mensen komt verstoren, maar hij doet dit met veel vakmanschap.

In het slaperige stadje Milburn in New York komen vier oude mannen samen om ,elkaar verhalen te vertellen. Sommige verhalen zijn echt gebeurd, andere zijn verzonnen, maar allemaal zijn ze angstaanjagend. Een eenvoudige bezigheid om de tijd op een interessante manier te verdrijven. Maar één verhaal in het bijzonder komt terug om hen en hun kleine stadje te terroriseren. Een verhaal over iets wat zij vieren vroeger gedaan hebben. Een verschrikkelijke vergissing. Een afgrijselijk ongeluk. En de vier oude mannen zullen ondervinden dat je het verleden niet zomaar voor altijd kan begraven.

Outlet
Beste horror romans ooit: Hell House
Hell House

Richard Burton Matheson (1926-2013) was een Amerikaans schrijver van fantasy, horror en science fiction boeken. Hij is ook bekend als scriptschrijver, onder meer voor de televisieserie The Twilight Zone. Tot Mathesons bekendste werken behoren I Am Legend (1954), The Shrinking Man (1956), A Stir of Echoes (1958), Hell House (1971) en What Dreams May Come (1978). Veel van zijn werken zijn verfilmd. Hell House is een typisch horror boek over een behekst huis, maar zoals Stephen King het zei: “Hell House is the scariest haunted house novel ever written. It looms over the rest the way the mountains loom over the foothills.”

In Hell House zijn alle pogingen om achter de geheimen van Belasco House te komen geëindigd in moord, zelfmoord of gekheid. Maar dan wordt er een nieuw onderzoek ondernomen. Vier onbekenden gaan op zoek naar de ultieme geheimen van leven en dood. Een waardige afsluiter van onze top 10 van beste horror boeken ooit.

Nog meer goede horror boeken

Op Boekentips.com vind je een uitgebreide lijst van de best verkopende horrorboeken van het moment. Een ideale plek om nieuwe horror te ontdekken. Op Horrorboeken.com vind je dan weer uitgebreide lijsten met de beste horror boeken, de beste horror boeken series, net als een lijst met de beste horror boeken voor de jeugd. Veel leesplezier!

Heb je eerder zin eens een goede horrorfilm of horrorserie te bekijken? Kijk dan eens naar de lijst van best verkochte horrorfilms en - tv-series van het moment. Suspense verzekerd.