Best verkochte spannende Nederlandstalige boeken 2016

een top tien van de spannendste boeken

Een top tien van de best verkochte spannende boeken of beste thrillers van Nederlandse auteurs. Als je op zoek bent naar een spannend boek om te lezen kan je hier misschien wel inspiratie vinden.

Op één staat  Judas. Een familiekroniek, van Astrid Holleeder. Een boek dat pas op 5 november 2016 in de winkels kwam maar in de 2 laatste maanden van 2016 zo goed verkocht dat het nog op nummer 1 terecht kwam. Geen fictie maar evengoed een spannend verhaal en echt gebeurd.

Best verkochte spannende Nederlandstalige boeken 2016
Best verkochte spannende Nederlandstalige boek 2016: Judas
Judas, een familiekroniek

De autobiografie Judas van Astrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem Holleeder, is het best verkochte boek van 2016. Judas, dat in het diepste geheim door Astrid Holleeder werd geschreven en pas een dag voor de publicatie van het boek op 5 november 2016 bekend werd gemaakt, is in die laatste twee maanden van het jaar 382.974 keer verkocht. Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden.

Huidpijn

Huidpijn is het meest rauwe, pijnlijke en schurende boek van Saskia Noort tot nu toe, een boek dat je niet zomaar weglegt en dat nog dagen nadreunt. Saskia Noort weet opnieuw als geen ander een hedendaags tijdbeeld te vangen, met treffende beschrijvingen van onder andere het BN'erschap, het hebben van een kinderwens en het leven in de schaduw van een verslaafde. Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste.

Dit boek staat in deze lijst niet echt volledig op zijn plaats maar wij volgen de top tien zoals die is opgesteld door marktonderzoekbureau GfK in opdracht van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB), vandaar.

Beste spannende boeken 2016: Hittegolf - Suzanne Vermeer
Hittegolf

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten.

Het is hartje zomer in de Algarve en een hittegolf houdt de gemoederen van de lokale bevolking en de Nederlanders die er zijn neergestreken, flink bezig. Maar Anoek Huizing en haar Portugese vriendin Cesária zijn, net als hun vrienden, meer geïnteresseerd in de film die op dat moment wordt opgenomen. De knappe Amerikaanse hoofdrolspeler Robert Stevenson en zijn tegenspeelster, de Nederlandse Emma DeWitt, zijn het onderwerp van gesprek.

Beste thrillers 2016: Toen het donker werd - Simone van der Vlugt
Toen het donker werd

Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Al op jonge leeftijd wist Simone van der Vlugt dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ook Toen het donker werd is weer een erg spannende thriller en aanrader binnen de spannende boeken. Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.

Beste Nederlandstalige thrillers: Lieve mama - Esther Verhoef
Lieve mama

Esther Verhoef (1968) is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijfsters van Nederland. Er zijn bijna 1,9 miljoen exemplaren van haar romans en thrillers verkocht. In 'Lieve mama' is Verpleegkundige Helen getrouwd met de succesvol horecaondernemer Werner. Hun drie kinderen zijn dertien, vijftien en zeventien. Hun leven lijkt zorgeloos tot die bewuste avond... Ralf, achtien jaar, woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Totdat hij zich laat meesleuren in een crimineel plan. Een overval op de woning van Helen en Werner. Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen.

Lieve mama is de winnaar van de Gouden Strop 2016.

Hex - Thomas Olde Heuvelt
Hex

 'Briljant en volstrekt origineel' noemde Stephen King HEX van Thomas Olde Heuvelt. HEX is een razend spannende Nederlandse thriller die terecht een internationale bestseller werd. Thomas Olde Heuvelt (1983) won de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award voor het beste korte verhaal.

Wie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...

 

Beste thrillers 2016: Sneeuwengelen
Sneeuwengelen

Sneeuwengelen is het tweede van maar liefst 3 boeken bij de spannendste Nederlandstalige thrillers van 2016.

Ze waren met z’n zessen en kenden elkaar uit het Leidse studentenleven. Een hechte club meiden die lief en leed met elkaar deelden, en die elk jaar samen op wintersportvakantie gingen. ‘De sneeuwengelen’ noemden ze zichzelf. Succesvol in hun werk, niet altijd even succesvol in de liefde, en de wereld leek aan hun voeten te liggen. Totdat een van hen kwam te overlijden... De dood van Daphne komt keihard aan in de groep, maar tegelijkertijd maakt het de band tussen de vrouwen nog sterker. Ze sluiten een pact en beloven elkaar dat ze altijd voor elkaar zullen zorgen, zoals ze ook voor hun vriendin hadden gezorgd toen zij ziek werd. Maar dan slaat het noodlot toe.

Spannendste boeken van 2016: Zeezicht van Linda van Rijn
Zeezicht

Linda van Rijn is na haar studie Literatuurwetenschappen in de reisbranche gaan werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse toeristische locaties en tegenwoordig als interimmanager voor een grote toeristische organisatie. Al die jaren bleef ze geïnteresseerd in literatuur en ze schreef verhalen, maar nooit met het doel om echt auteur te worden. Dat veranderde na het lezen van Cruise van Suzanne Vermeer. Inmiddels is Linda van Rijn een gevestigd auteur in dit genre. Ze schrijft alleen over vakantiebestemmingen waar ze zelf is geweest.

Door de crisis zit de jaarlijkse vakantie naar Spanje er dit jaar niet in voor Jan en Anouk. De meubelwinkels waarvan Jan eigenaar is draaien minder goed en een luxe vakantievilla kunnen ze nu niet betalen. In plaats daarvan gaan ze met hun kinderen Timo en Lena naar Bergen aan Zee, waar ze gratis in het vakantiehuis van een bevriende zakenrelatie kunnen verblijven. De laatste maanden zijn erg druk geweest. Bovendien zijn de spanningen in haar huwelijk opgelopen. Anouk hoopt op vakantie weer dichter tot elkaar te komen. In eerste instantie lijkt dat ook te gebeuren: Jan is ontspannen en als hij ook nog te horen krijgt dat de zaak een grote order heeft gekregen, gaat het eindelijk wat beter met zijn humeur. Anouk probeert op haar beurt iets positiefs te doen en organiseert een surpriseparty voor zijn veertigste verjaardag. Had ze dat maar nooit gedaan…

Meest spannende boeken 2016: Lawinegevaar
Lawinegevaar

Lawinegevaar is maar liefst het derde boek van Suzanne Vermeer in de top tien van spannende Nederlandstalige romans van 2016.

"Advocate Chantal Donkers breekt definitief door als succesvol strafrechtadvocate na het winnen van een zaak die vol in de aandacht van de media staat. Ineens hoort ze bij ‘de groten’ en is ze een graag geziene gast in nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Dat deze roem ook een keerzijde heeft, ontdekt ze als ze te maken krijgt met een stalker. Om even te ontsnappen aan alle stress en drukte boekt Chantal een skivakantie naar Zwitserland met haar vriend Niels. Maar een week voor vertrek gaat ’s avonds de deurbel. Er staat een meisje op de stoep dat beweert de dochter te zijn van Chantals jongere zus Amber. De zus met wie ze al ruim tien jaar geen contact meer heeft. Het meisje stelt zich voor als Fenna en stapt naar binnen met de woorden: ‘Mama zegt dat ik bij jou veilig ben.’

Beste thrillers 2016: Ibiza, Kiki van Dijk
Ibiza

Ibiza is de tweede thriller van de Nederlandse Kiki van Dijk (een pseudoniem). In Ibiza heeft haar man Sam een weekje Ibiza geregeld voor Maggie als verrassing. Ze heeft een drukke tijd achter de rug met haar nieuwe onderneming en er even tussenuit is een goed plan. Dat vindt Maggie ook, alleen is juist Ibiza de laatste plek op aarde waar ze naar toe zou willen voor een vakantie. Er is in haar verleden daar teveel gebeurd. Dingen waar ze liever niet aan terug denkt. Toch pakt ze haar koffers en vertrekt naar het eiland, bereid om de gebeurtenissen uit haar studententijd voorgoed recht te zetten.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar een spannend boek om te lezen maar heb je in deze lijst nog niet gevonden wat je zocht? Kijk dan eens naar de lijst van beste spannende boeken van BesteBoeken.be. Misschien vind je daar wel een goede thriller om te lezen. Nog meer spannende thrillers vind je op SpannendeBoeken.com.

Kijk je graag eens naar een spannende thriller of televisie serie? Kijk dan eens naar onze lijst van bestverkochte thrillers en spannende series van 2018. Spanning gegarandeerd.