Best verkochte Nederlandstalige romans 2016

een top 10 van echte boeken aanraders

Het is januari 2017 dus het is weer de tijd van het jaar waarin alerlei lijstjes worden opgemaakt over het afgelopen jaar, ook binnen de boekewereld natuurlijk. Een van de meest bekeken en verwachte lijstjes daarbinnen is zoals steeds het lijstje van de best verkochte boeken, in dit geval van 2016. In Nederland verzorgt marktonderzoekbureau GfK deze lijsten in opdracht van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB). En uit de analyse blijkt dat de verkoop van boeken in Nederland in 2016 met zo'n 5,3% is gestegen, wat toch erg mooi is. Het aantal verkochte boeken bedroeg daarmee 40,7 miljoen, een record. Een groot deel daarvan waren Nederlandstalige romans, geschreven door Nederlanders of Vlamingen

Nu, voor de gewone lezer zijn deze lijsten vooral interessant om leuke boeken op het spoor te komen om te lezen. Dat een boek goed verkoopt is geen 100% garantie dat het ook echt goed is, maar het is toch een goede indicatie hiervoor.

We beginnen bij nummer 1 'Pogingen iets van het leven te maken - het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar'. Een onverwachte bestseller met meer dan 125.000 verkochte exemplaren in 2016

Best verkochte Nederlandstalige romans 2016
Best verkochte roman 2016: Pogingen iets van het leven te maken
Pogingen iets van het leven te maken - het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. De onverwachte best Nederlandstalige roman van 2016. een hele prestatie voor iemand van meer dan 84 jaar.

Tweede best verkochte Nederlandse roman 2016: De Amerikaanse prinses
De Amerikaanse prinses

In De Amerikaanse prinses beschrijft Annejet van der Zijl het indrukwekkende leven van Allene Tew (1872-1955), die voor haar plekje in de ‘upper class’ moest vechten en na elke tegenslag weer opstond. Het verhaal begint wanneer Allenes voorouders zich in Amerika vestigden en eindigt in een Blauw Kamer. Allene Tew (1872-1955) was een bijzondere vrouw: de ondernemende Amerikaanse trouwde vijf keer, onder meer met de Duitse prins Henry Reuss. Dankzij haar huwelijken werd ze een van de rijkste vrouwen ter wereld. Ze had huizen in de Verenigde Staten en Frankrijk en ging om met beroemdheden als Winston Churchill en Dwight Eisenhower. Ze kreeg met veel tegenslag te kampen (zoals de vroegtijdige dood van haar drie kinderen), maar liet zich daardoor niet ontmoedigen. Meer dan 75.000 verkochte exemplaren in 2016 in Nederland.

Derde best verkochte roman Nederland: De verwarde cavia
De verwarde cavia

In korte hoofdstukken volgen we de (werk)belevenissen van Cavia, een vrijgezelle cavia die haar uren op de afdeling communicatie niet altijd even nuttig besteedt. Paulien Cornelisse laat, in verhaalvorm met veel dialogen, op humoristische wijze een rits aan herkenbare kantoorclichés de revue passeren. De verwarde cavia is een grappig en ontroerend boek, onmisbaar voor iedereen die wel eens collega's heeft gehad, of ze misschien nog steeds wel heeft.

Ook van deze roman gingen meer dan 75.000 verkochte exemplaren over de toonbank in 2016 in Nederland.

Zolang er leven is
Zolang er leven is

Nederland leerde Hendrik Groen kennen door zijn dagboek 'Pogingen iets van het leven te maken'. Nog in 2016 was er al het vervolg 'Zolang er leven is, het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar' dat ook weer een bestseller werd. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart. 

Kom hier dat ik u kus - Griet op de Beeck
Kom hier dat ik u kus

Griet op de Beeck was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor HUMO en De Morgen. Voor haar debuutroman Vele hemels boven de zevende ontving ze De Bronzen Uil Publieksprijs 2013. Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.

Gij nu - Griet op de Beeck
Gij nu

Griet op de Beeck neemt bij de best verkochte Nederlandstalige romans in 2016 maar liefst plaats 5, 6, én 8 in. Haar boek Gij nu is een bundeling van 15 verhalen en het derde boek van de Vlaamse succesauteur.

In het boek hebben de thematisch verbonden verhalen, die een citaat uit de tekst als titel (of motto) hebben, meestal vier delen. De  erhalen gaan over vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten.

As in tas
As in tas

Twee maanden na het overlijden van zijn vader besluit Jelle, zoon van Hugo Brandt Corstius, de as van zijn vader uit te strooien in de Middellandse Zee. Hoewel de fietstochten met zijn vader nooit langer dan twee dagen duurden (daarna kregen ze ruzie), besluit hij in ruim twee weken daar naartoe te fietsen. De tocht is herkenbaar voor de lange afstandsfietser, maar het gaat vooral om de persoonlijke herinneringen van auteur van reisboeken Jelle Brandt Corstius aan zijn bijzondere vader, al dan niet waar gebeurd, dat weet ook de zoon niet.

Vele hemels boven de zevende - Griet op de beeck
Vele hemels boven de zevende

Het indrukwekkende debuut van Griet op de Beeck uit 2014 dat dus in 2016 nog tot de best verkochte romans van dat jaar behoorde. In haar veelstemmige debuutroman laat de Vlaamse auteur, journaliste bij de krant De Morgen, vijf personages vanuit ik-perspectief beurtelings hun verhaal vertellen: de zussen Eva (36) en Elsie (42), hun vader Jos (71), Elsies dochter Lou (12), en de kunstschilder Casper (46), een vriend van Eva die door haar Elsie leert kennen en een relatie met haar begint. In korte, elkaar afwisselende hoofdstukken zien we de vijf personages rusteloos hun weg zoeken in een complexe emotionele context. 

De greppel - Herman Koch
De greppel

Herman Koch is bekend als televisiemaker (Jiskefet) en schrijver. In 2009 kwam Het diner uit, de roman waarmee Herman Koch wereldberoemd werd. In De greppel Robert vermoedt Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen.

Jij zegt het  - Connie Palmen
Jij zegt het

De Vlaamse Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar literaire roman De Wetten. Het boek werd een bestseller en leverde haar het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut en European Novel of the Year 1992 op. Haar naam was daarmee onmiddellijk gevestigd. Jij zegt is een fictieve autobiografie van Sylvia Plath (1932-1963), de Amerikaanse dichteres en schrijfster van de autobiografische roman 'The bell jar', gehuwd met de Engelse dichter Ted Hughes (1930-1998). Maar de bipolaire stoornis van Plath en Hughes' relatie met de dichteres Assia Wevill verstoorden hun relatie zodanig dat Plath uiteindelijk zelfmoord pleegde. Door bewonderaars van Plath werd Hughes later vaak gezien als de oorzaak van haar veel te vroege dood en als zodanig verguisd; zelf heeft hij nooit op die beschuldigingen gereageerd, maar in deze fictieve autobiografie geeft Connie Palmen hem alle ruimte om zijn kant van het verhaal te vertellen

Deel deze pagina