Best verkochte boeken van 2016 in Nederland

een top 20 van alle best verkochte boeken
Categorie: 

Het is nu 2017 dus het is weer de tijd van het jaar waarin allerlei lijstjes worden opgemaakt over het afgelopen jaar, ook binnen de boekenwereld natuurlijk. Een van de meest bekeken en verwachte lijstjes daarbinnen is zoals steeds het lijstje van de best verkochte boeken, in dit geval van 2016. In Nederland verzorgt marktonderzoekbureau GfK deze lijsten in opdracht van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB). En uit de analyse blijkt dat de verkoop van boeken in Nederland in 2016 met zo'n 5,3% is gestegen, wat toch erg mooi is. Het aantal verkochte boeken bedroeg daarmee maar liefst 40,7 miljoen stuks.

Nu, voor de gewone lezer zijn deze lijsten vooral interessant om leuke boeken op het spoor te komen om te lezen. Dat een boek goed verkoopt is geen 100% garantie dat het ook echt goed is, maar het is toch een goede indicatie hiervoor.

We beginnen bij nummer 1 Judas. Een familiekroniek, van Astrid Holleeder. Een boek dat pas op 5 november 2016 in de winkels kwam maar in de 2 laatste maanden van 2016 zo goed verkocht dat het nog op nummer 1 terecht kwam.

Best verkochte boeken in 2016 van Nederland
Beste verkochte boek 2016: Judas, een familiekroniek
Judas, een familiekroniek

De autobiografie Judas van Astrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem Holleeder, is het best verkochte boek van 2016. Judas, dat in het diepste geheim door Astrid Holleeder werd geschreven en pas een dag voor de publicatie van het boek op 5 november 2016 bekend werd gemaakt, is in die laatste twee maanden van het jaar 382.974 keer verkocht.

Harry Potter en het vervloekte kind. Deel een en twee
Harry Potter en het vervloekte kind

Het laatste deel in de razend populaire fantasy serie Harry Potter van J.K. Rowling is het tweede best verkochte boek van 2016 in Nederland en het vierde best verkochte boek in Vlaanderen. Daarmee is het in beide landen het best verkochte fantasy boek van 2016.

Het is in script vorm geschreven en vertelt de belevenissen van Harry Potter als overwerkte ambtenaar met drie kinderen thuis. Maar het verleden van Harry Potter is nog niet met hem klaar, en ook zijn jongste zoon Albus zal dat ondervinden. Een heel ander boek dan de originele Harry Potter serie, zowel qua schrijfstijl als verhaal, maar toch weer buitengewoon populair. Een aanrader voor de Harry Potter fans overal.

Huidpijn
Huidpijn

Huidpijn is het meest rauwe, pijnlijke en schurende boek van Saskia Noort tot nu toe, een boek dat je niet zomaar weglegt en dat nog dagen nadreunt. Saskia Noort weet opnieuw als geen ander een hedendaags tijdbeeld te vangen, met treffende beschrijvingen van onder andere het BN'erschap, het hebben van een kinderwens en het leven in de schaduw van een verslaafde. Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste.

Johan Cruijff. Mijn verhaal
Johan Cruijff. Mijn verhaal

Johan Cruijff, Mijn verhaal is een heel persoonlijk boek van topvoetballer Johan Cruijff. Het is de enige biografie over hem met echt zijn éígen verhaal. Als je het leest, is het alsof hij zelf tegen je aan het praten is. Eindelijk leren wij de echte Johan kennen. Voetbalkunstenaar Johan Cruijff is een icoon. Hij was misschien wel de beste speler aller tijden. De invloed van zijn speelstijl en voetbalfilosofie was en is groot. En dat hij nog steeds erg populair is in Nederland dat bewijzen de verkoopcijfers van deze biografie.

Pogingen iets van het leven te maken
Pogingen iets van het leven te maken - het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. 

Winnaar van de NS Publieksprijs 2016 en met meer dan 125.000 verkochte exemplaren een echte bestseller. Ondertussen is er ook een vervolg 'Zolang er leven is'.

Killerbody dieet: best verkochte kookboek 2016
Killerbody dieet

Killerbody dieet, slank in 12 weken van Fajah Lourens is het best verkochte kookboek van 2016 in Nederland. Fajah Lourens werd bekend door haar rol in Goede tijden, slechte tijden en tal van series en films. Ook speelde ze zichzelf in de kijker tijdens haar deelname aan Expeditie Robinson in 2012. Niet lang daarna startte Fajah haar website Mykillerbodymotivation. In april 2016 kwam Fajah met haar eerste boek: Killerbody dieet. Daarna verscheen het immens populaire Killerbody dieet - slank in 12 weken dat dus een enorme bestseller was en is. In 2017 verscheen de opvolger, het weer erg populaire kookboek Killerbody 2.

De wereld volgens Gijp
De wereld volgens Gijp

De wereld volgens Gijp is een biografie over het leven van ex-voetballer en tv-persoonlijkheid René van der Gijp. Het boek werd geschreven door Michel van Egmond, die in 2012 al de bestseller Gijp schreef over Van der Gijp. In de De wereld volgens Gijp bespreekt René van der Gijp met journalist Michel van Egmond onder meer het overlijden van zijn ex-levenspartner en moeder, die beide in 2016 stierven. De tv-persoonlijkheid legt uit hoe zijn leven veranderd is sinds die gebeurtenissen en hoe hij omgaat met zijn bekendheid, de opvoeding van zijn zoontje en de eindigheid van het leven. De Wereld volgens Gijp laat de lezer kennis maken met het oude en het nieuwe leven van het media-fenomeen, in een hartveroverend en bij vlagen excentriek relaas over de dood, over de liefde tussen vader en zoon, over humor als er eigenlijk niets te lachen valt, over verlies en schuldgevoel, maar bovenal over de kracht van voetbal als bron van troost.

De levens van Jan Six, een familiegeschiedenis
De levens van Jan Six, een familiegeschiedenis

De bekende historicus Geet Mak beschrijft de geschiedenis van de Amsterdamse patriciërsfamilie Six vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode na de Tweede Wereldoorlog. Hij schenkt daarbij veel aandacht aan Jan Six I (1618-1700), die zich door Rembrandt liet portretteren, diverse bestuursfuncties bekleedde en een indrukwekkende kunstverzameling bijeenbracht. In vier eeuwen familiegeschiedenis worden we ondergedompeld in de wondere wereld van de Amsterdamse elitefamilie Six, waar sinds de zeventiende eeuw de oudste zonen Jan heten. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven.

Als het zaterdag wordt - best verkochte thriller 2016
Als het zaterdag wordt

Als het zaterdag wordt van Nicci French is het best verkochte spannende boek, de best verkochte thriller, van 2016 in Nederland. Nicci French dat is het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Dit wereldberoemde duo beheerst al jaren de internationale bestsellerlijsten. Alleen al in Nederland heeft Nicci French meer dan zes miljoen thrillers verkocht, een record. Als het zaterdag wordt is het zesde deel in de Frieda Klein serie, maar het is als boek ook apart te lezen. De 32-jarige Hannah zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren geleden is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. De moorden waren spraakmakend en domineerden de kranten vanwege het gewelddadige karakter ervan. Psychotherapeute Frieda Klein staat bij de mysterieuze Walter Levin in het krijt en nu moet Frieda Klein haar schuld inlossen: Walter wil dat ze Hannah bezoekt om te beoordelen of zij wel echt psychisch gestoord is. In april 2017 komt Zondagochtend breekt aan uit, het zevende deel in de Frieda Klein serie.

Ik reis alleen - Samuel Bjørk
Ik reis alleen

Ik reis alleen is het razend spannende thrillerfenomeen van de Noorse schrijver Samuel Bjørk, over inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Krüger. Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst 'Ik reis alleen'. Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...

De Amerikaanse prinses
De Amerikaanse prinses

In De Amerikaanse prinses beschrijft Annejet van der Zijl het indrukwekkende leven van Allene Tew (1872-1955), die voor haar plekje in de ‘upper class’ moest vechten en na elke tegenslag weer opstond. Het verhaal begint wanneer Allenes voorouders zich in Amerika vestigden en eindigt in een Blauw Kamer. Allene Tew (1872-1955) was een bijzondere vrouw: de ondernemende Amerikaanse trouwde vijf keer, onder meer met de Duitse prins Henry Reuss. Dankzij haar huwelijken werd ze een van de rijkste vrouwen ter wereld. Ze had huizen in de Verenigde Staten en Frankrijk en ging om met beroemdheden als Winston Churchill en Dwight Eisenhower. Ze kreeg met veel tegenslag te kampen (zoals de vroegtijdige dood van haar drie kinderen), maar liet zich daardoor niet ontmoedigen. 

De verwarde cavia
De verwarde cavia

In korte hoofdstukken volgen we de (werk)belevenissen van Cavia, een vrijgezelle cavia die haar uren op de afdeling communicatie niet altijd even nuttig besteedt. Paulien Cornelisse laat, in verhaalvorm met veel dialogen, op humoristische wijze een rits aan herkenbare kantoorclichés de revue passeren. De verwarde cavia is een grappig en ontroerend boek, onmisbaar voor iedereen die wel eens collega's heeft gehad, of ze misschien nog steeds wel heeft.

Verborgen - Karin Slaughter
Verborgen

Karin Slaughter groeide op in een kleine stad in Georgia en woont tegenwoordig in Atlanta. Haar thrillers worden in meer dan drieëntwintig landen vertaald en scoren wereldwijd hoog op de bestsellerlijsten. Verborgen is de ongekend spannende terugkeer van de Queen of Crime naar haar populairste serie, met Will Trent in de hoofdrol. Verborgen is het zesde, zelfstandig te lezen deel uit de Will Trent-serie waarin hij samen met patholoog-anatoom Sara Linton de vaste hoofdrollen vervullen. In een verlaten pakhuis wordt het lijk van een foute ex-politieagent gevonden. Een tweede, vermoedelijk vrouwelijk slachtoffer, dat in elk geval zwaar en mogelijk levensgevaarlijk gewond moet zijn, is onvindbaar. Een vondst op de plaats delict heeft een link met Trents verleden en vanaf dat moment zet hij alles op alles om het slachtoffer te vinden

Het meisje in de trein - Paula Hawkins
Het meisje in de trein

Paula Hawkins werkte vijftien jaar als journalist voordat ze begon met het schrijven van fictie. Ze werd geboren in Zimbabwe en woonde daar totdat ze in 1989 naar Londen verhuisde. Het meisje in de trein is haar thrillerdebuut.

In Het meisje in de trein neemt Rachel iedere ochtenddezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Een klein leven - Hanya Yanagihara
Een klein leven

Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkte in New York bij de uitgeverijen Vintage en Riverhead. Aan haar debuut 'Notities uit de jungle' werkte ze bijna twintig jaar in het geheim. Het werd uitgeroepen tot een van de beste romans van 2013. 'Klein leven' schreef ze in anderhalf jaar. Ook deze roman werd, in tegenstelling tot wat ze zelf verwachtte, lovend ontvangen. In New York worden vier jongens, begin twintig, vrienden voor het leven. Ze ontdekken hun seksuele geaardheid, werken aan hun carrière en het leven lijkt hen toe te lachen. Ondanks de nauwe band die ze met elkaar hebben, kan en wil Jude zijn geheimen niet met zijn vrienden delen. Hij slaagt er niet in zijn verleden te verwerken en het lijkt erop dat ontsnapping aan de demonen uit zijn jeugd onmogelijk is.

Zolang er leven is
Zolang er leven is

Nederland leerde Hendrik Groen kennen door zijn dagboek 'Pogingen iets van het leven te maken'. Nu is er het vervolg 'Zolang er leven is, het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar'. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart. 

Kom hier dat ik u kus - Griet op de Beeck
Kom hier dat ik u kus

Griet op de Beeck was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor HUMO en De Morgen. Voor haar debuutroman Vele hemels boven de zevende ontving ze De Bronzen Uil Publieksprijs 2013.

Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.

Thomas Dekker. Mijn gevecht
Thomas Dekker. Mijn gevecht

Het verhaal dat oud-wielrenner Thomas Dekker vertelt in zijn nieuwste biografie is bijna niet te geloven. Eerst schetst hij zijn jeugd in het doodnormale Dirkshorn waarin hij zijn talent ontwikkelt en doorstoomt naar de profs. Daar gaat het al snel mis. Een mix van seks, drugs, drank, doping, geld, talent en destructief gedrag zorgt ervoor dat Dekker nooit het maximale uit zijn wielercarriere haalt. De manier waarop hij zichzelf en andere betrokkenen als Michael Boogerd en Jacques Hanegraaf niet spaart, is niet eerder vertoond in Nederland. 

Het leven van een loser 10 - Ff offline
Het leven van een loser 10 - Ff offline

Het leven van een loser 10 - Ff offline is een vreemde eend in de bijt in deze lijst. In dit tiende deel van de graphic novel serie Het leven van een Loser van Jeff Kinney, die ook verantwoordelijk is voor de illustraties. In dit deel heeft de moeder van Bram Botermans het idiote plan opgevat om een week helemaal offline te zijn om weer écht contact met elkaar te kunnen hebben. Met een big zonder tafelmanieren is het voor Bram al een straf om deze zomer thuis te zijn en nu voert zijn moeder ook nog eens actie in de buurt. Na de vakantie wordt het nog erger: opa komt bij het gezin wonen. En laat Bram nu een hufter van een opa hebben

Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld
Nooit meer te druk

Nooit meer te druk van Tony Crabbe is een helder en praktisch boek dat ons helpt om een van de grote problemen van het moderne leven aan te pakken: we zijn te druk. Onze inbox en to-dolijst puilen uit, veel mensen verwachten iets van ons en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer.

Maar Nooit meer te druk is geen timemanagementboek, Tony Crabbe gebruikt nieuw psychologisch onderzoek en biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht op wat je doet.

Deel deze pagina