Best verkochte boeken 2017 Nederland

een top 10 van de bestverkochte romans

2017 was weer een topjaar voor de verkoop van boeken in Nederland. De omzet steeg met ongeveer een procent en zorgde zo voor een stijging drie jaar na elkaar, het aantal verkochte boeken bleef ongeveer gelijk aan 2016. Voor de bestverkochte exemplaren zorgen weer een aantal buitenlandse auteurs met Dan Brown (bijna 250.000 verkochte exemplaren) en Karin Slaughter, maar Astrid Holleeder doet het ook erg goed met twee boeken in de top 4. Andere Nederlandse successen zijn Hendrik Groen en Suzanne Vermeers, beide in de top 10. Het best verkochte kookboek staat op 11 en is van Jamie Oliver met zijn Jamie Oliver - 5 ingrediënten.

best verkochte boeken Nederland in 2017
Oorsprong - Dan Brown
Oorsprong

Oorsprong van Dan Brown is met 243.770 exemplaren het bestverkochte boek van 2017. Dan Brown is een van de succesvolste thrillerauteurs van het moment. Hij brak wereldwijd door met zijn thrillers De Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie, Het Verloren Symbool en Inferno.

In Oorsprong houdt Robert Langdon zich bezig met de vragen: Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe? Het verhaal speelt zich af in Spanje: Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla en zit vol moderne kunst, innovatieve technologie, codes, religie, geschiedenis en architectuur. 

Judas. Een familiekroniek

De autobiografie Judas van Astrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem Holleeder, was het best verkochte boek van 2016 en is nu het tweede best verkochte boek van 2017. Judas, dat in het diepste geheim door Astrid Holleeder werd geschreven en pas een dag voor de publicatie van het boek op 5 november 2016 bekend werd gemaakt, is in die laatste twee maanden van het jaar 382.974 keer verkocht. In 2017 ging het daarbij nog eens 118.496 keer over de toonbank. Het vervolg 'Dagboek van een getuige', staat op plaats vier.
 

Goede dochter • Karin Slaughter
Goede dochter

Goede dochter van bestseller queen Karin Slaughter verkocht in 2017 maar liefst weer 102.555  exemplaren, weer een gigantisch succes.
Achtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude.

Achtentwintig jaar later: Charlotte - de klassieke 'goede dochter' - is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag, en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven...

Dagboek van een getuige
Dagboek van een getuige

Na het verpletterende en erg succesvolle boek Judas, kwam Astrid Holleeder in 2017 met de verrassend intieme opvolger Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? 

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Pogingen iets van het leven te maken
Pogingen iets van het leven te maken

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. 

Winnaar van de NS Publieksprijs 2016 en met meer dan 125.000 verkochte exemplaren een echte bestseller in dat jaar. Ook in 2017 verkocht het boek nog bijna 100.000 exemplaren. Ondertussen is er ook een vervolg Zolang er leven is.

Zondagochtend breekt aan
Zondagochtend breekt aan

Nicci French dat is het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Dit wereldberoemde duo beheerst al jaren de internationale bestsellerlijsten. Alleen al in Nederland heeft Nicci French meer dan zes miljoen thrillers verkocht, een record. Zondagochtend breekt aan is het spannende zevende deel van de achtdelige Frieda Klein-serie, geschreven door Nicci French.

Het begint met een lijk onder de vloer. Frieda deed deze gruwelijke vondst in haar eigen huis - een vondst die haar tot in de kern raakt. Nu is er wél spijkerhard bewijs dat Dean Reeve nog leeft - iets wat Frieda al jarenlang beweert - en nog altijd geobsedeerd is door Frieda. Zal commissaris Crawford eindelijk naar haar luisteren en het onderzoek heropenen? De pers is inmiddels op het verhaal gedoken, waardoor Frieda wordt gedwongen te doen waar ze een enorme hekel aan heeft: in de openbaarheid treden... 

De Napolitaanse romans 1 - De geniale vriendin
De Napolitaanse romans 1 - De geniale vriendin

De Italiaanse bestsellerauteur Elena Ferrante, van wie niemand weet wie ze is, is bekend van haar Napolitaanse romans, prachtige romans over het vrouwelijk bestaan en over vriendschap en rivaliteit. In deel een daarvan De geniale vriendin groeien Lila en Elena samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. 

Sapiens - een kleine geschiedenis van de mensheid
Sapiens - een kleine geschiedenis van de mensheid

In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

'Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo'n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.'

De tolk van Java
De tolk van Java

Alfred Birney (1951) is auteur van een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt. Zijn roman De tolk van Java (2016) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Henriette Roland Holst-prijs.

Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon bestaat er geen heden. Alleen een belast verleden. De zoon achtervolgt zijn ouders met vragen over de oorlog in Nederlands-Indië die woedt in het gezin. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, niet te bevatten, rauw, maar niet zonder humor.

Kopen bij Bol.com
De tolk van Java (Nl) ebook (Nl)
het paradijs suzanne vermeer
Het paradijs

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten.

Wanneer Liza Roozenboom te horen krijgt dat haar zoon Mark op het eiland Corfu vermist is geraakt, stort haar wereld in. Mark is met een meisje dat hij net had ontmoet gaan backpacken en sindsdien heeft niemand meer iets van hem gehoord. Een wekenlange zoektocht levert niks op en de plaatselijke politie probeert de zaak in de doofpot te stoppen. Verslagen en met talloze onbeantwoorde vragen keert Liza onverrichter zake terug naar Nederland.

Dan krijgt ze een jaar later een telefoontje vanuit Griekenland. Met behulp van de enige persoon die haar wel gelooft, gaat Liza op onderzoek uit.

Kopen bij Bol.com
Het paradijs (Nl) ebook (Nl)

Wordt verder aangevuld