Best verkochte boeken 2016 België

een boeken top 10
Categorie: 

België, en daar bedoel ik mee Vlaanderen en Brussel, is een land van eters, dat merk je aan deze top 10 van best verkochte boeken in 2016. Maar liest vier boeken uit de top 20 van best verkochte boeken zijn kookboeken. Van drie Vlaamse koks, Pascale Naessens en Jeroen Meus, beiden in de top drie en met Pascal Naessens zelfs op nummer één, en verder nog twee kookboeken om te diëten van Sandra Bekkari. De Vlaming is duidelijk chauvinistisch ingesteld als het om zijn kookboeken gaat.

De basis van deze lijst is de top 20 van best verkochte boeken in Vlaanderen. Omdat er in die lijst ook stripverhalen en dergelijke voorkomen zijn er hier maar 13 van de oorspronkelijke 20 boeken behouden. Een top 13 dus, met zoals gezegd een overdaad aan kookboeken.

Beste verkochte boeken in België 2016
Beste kookboek 2016: Puur Pascale
Puur Pascale

Pascale Naessens was oorspronkelijk vooral bekend door haar werk bij het Vlaamse VTM als omroepster en presentatrice van verschillende televisie programma's. Nu is ze natuurlijk nog meer bekend voor haar erg succesrijke kookboeken waar de nadruk vooral ligt op lekkere maar tegelijk gezonde voeding.  Puur Pascale - beter eten is beter leven is het zevende kookboek dat ze heeft uitgebracht. Voor velen is dit het beste kookboek van 2016, wat hier ook blijkt uit de positie als bet verkochte boek van 2016 in België.

Puur Pascale - beter eten is beter leven is een erg sfeervol boek waarin Pascale haar levensstijl, die helemaal in het teken staat van gezelligheid en romantiek, prachtig in woord en beeld brengt. Het boek telt meer dan 80 eenvoudige, smaakvolle en gezonde gerechten waarbij pure en natuurlijke producten worden gebruikt. Haar inspirerende motto is: 'Vergeet calorieën, focus op de kwaliteit van de voeding en laat je lichaam de rest doen!'

Tweede best verkochte boek Vlaanderen - Het smelt
Het smelt

Deze spannende debuutroman van de Vlaamse schrijfster Lize Spit is het tweede best verkochte boek in 2016 en een grote bestseller in Vlaanderen.

Het boek volgt twee plotlijnen via om en om wisselende hoofdstukken. De ene plotlijn volgt de gebeurtenissen uit de zomer van 2002, wanneer twee jongens Pim en Laurens bij het bereiken van hun puberteit steeds verder gaan om meisjes uit hun dorp zich te laten ontbloten en daarbij hun vriendinnetje Eva (de vertelster) voor hun karretje spannen. Bij de andere plotlijn keert de inmiddels volwassen Eva met een groot blok ijs in de achterbak van haar auto vanuit Brussel terug naar haar geboortedorp. En terwijl we in het eerste verhaal ontdekken wat er voor gruwelijks met Eva is gebeurd en wat Pim en Laurens daarmee te maken hadden, begrijpen we dat Eva bij haar terugkeer belust is op wraak. Een boek met soms erg wrede scenes.

Kopen bij Bol.com
Het smelt (Lize Spit) (Nl)
Beste kookboek 2016: Dagelijkse kost van Jeroen Meus
Dagelijkse kost - koken met gezond verstand

Jeroen Meus, de sympathieke kok van het populaire tv-programma 'Dagelijkse kost' is de auteur van verschillende degelijke kookboeken die als zoete broodjes verkopen, zowel in België als Nederland. Zijn laatste kookboek Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand is het derde best verkochte boek van 2016 in Vlaanderen.

In Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand kookt Jeroen Meus met kennis van zaken, kwaliteitsvolle ingrediënten, juiste technieken én met smaak en plezier als uitgangspunt. Honderd nieuwe recepten: helder, eenvoudig, gemakkelijk, heerlijk, voedzaam, betaalbaar. Hoofdthema blijft de Vlaamse keuken maar er is ook aandacht voor gezond eten. Op een eenvoudige en simpele wijze toch erg lekkere dingen bereiden, daar draait het ook in dit nieuwste kookboek vooral om.

Beste verkochte fantasy boek 2016: Harry Potter en het vervloekte kind
Harry Potter en het vervloekte kind. Deel een en twee

Het laatste deel in de razend populaire fantasy serie Harry Potter van J.K. Rowling is het tweede best verkochte boek van 2016 in Nederland en het vierde best verkochte boek in Vlaanderen. Daarmee is het in beide landen het best verkochte fantasy boek van 2016.

Het boek is in script vorm geschreven en vertelt de belevenissen van Harry Potter als overwerkte ambtenaar met drie kinderen thuis. Maar het verleden van Harry Potter is nog niet met hem klaar, en ook zijn jongste zoon Albus zal dat ondervinden. Een heel ander boek dan de originele Harry Potter serie, zowel qua schrijfstijl als verhaal, maar toch weer buitengewoon populair. Een aanrader voor de Harry Potter fans overal.

Harry Potter and the Cursed Child
Harry Potter and the Cursed Child

Het grote succes van Harry Potter en het vervloekte kind in Vlaanderen wordt bewezen door het feit dat de eerder uitgekomen Engelse variant, Harry Potter and the Cursed Child, ook een van de best verkochte boeken werd in België in 2016. Omdat veel mensen niet konden wachten tot de Nederlandstalige versie uitkwam behoort ook deze Engelstalige versie tot de bestsellers in dat jaar.

Uit de beschrijving op Bol.com: "Harry Potter and the Cursed Child is een speciale Engelstalige ‘repetitie versie’ van het script, die de acteurs gebruiken om verschillende scenes uit te proberen. Het uiteindelijke toneelstuk kan hierdoor afwijken van dit script." Uit deze beschrijving merk je al dat het niet gaat om een gewone roman maar om een verhaal in de vorm van een script. Dit maakt het nog opmerkelijker dat er zoveel exemplaren van het boek zijn verkocht, al bleek achteraf toch dat vrij veel mensen teleurgesteld waren in hun aankoop hierdoor.

beste Vlaamse thriller 2016: Import van Pieter Aspe
Import

Als je kijkt naar de pure verkoopcijfers is Import van Pieter Aspe zonder twijfel de beste Vlaamse thriller van 2016 door zijn zesde plaats in de lijst van best verkochte boeken in Vlaanderen in 2016. Daarmee blijft deze Vlaamse schrijver van thrillers de successen aaneen rijgen.

Het lijk van een man spoelt aan op het strand van Zeebrugge. Een gokker belt de politie. Kort daarop worden hij en zijn buren op brute wijze vermoord door twee Russische criminelen. Toeval? Of iets veel ergers? Van In onderzoekt de bizarre moorden, maar staat voor een raadsel. Hij krijgt ongevraagd de hulp van Hakim, een Syrische vluchteling die voor de Europese veiligheidsdienst werkt. Samen vormen ze een verbazend sterk team, tot blijkt dat terroristen van plan zijn een bomaanslag te plegen. 

Het geheim van mijn man - Liane Moriarty
Het geheim van mijn man

Het geheim van mijn man is een roman van de Australische schrijfster Liane Moriarty. Het is een roman over liefde, vriendschap, verlies en moord.

In dit spannende boek leest een vrouw een brief van haar man die ze had moeten lezen na zijn dood: "Mijn lieve Cecilia, als je dit leest, ben ik er niet meer…" Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is. 

Gij nu - Griet op de Beeck
Gij nu

Griet op de Beeck was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor HUMO en De Morgen. Voor haar debuutroman Vele hemels boven de zevende ontving ze De Bronzen Uil Publieksprijs 2013. Haar boek Gij nu is een bundeling van 15 verhalen en het derde boek van de Vlaamse succesauteur.

In het boek hebben de thematisch verbonden verhalen, die een citaat uit de tekst als titel (of motto) hebben, meestal vier delen. De  erhalen gaan over vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten.

Nooit meer diëten - 7 kleine stappen in je dag, een grote sprong in je leven
Nooit meer diëten

Sandra Bekkari begeleidt al twee decennia mensen naar een gezonde levensstijl. Ze is auteur van de boeken ‘Gezond & Slank’, Topchefs koken gezond en van de bestsellers in 2016 in Vlaanderen: Nooit meer diëten 1 en 2. Ze is ookhet gezicht van een aantal programma’s omtrent gezond koken op de Vlaamse regionale televisie. In 2008 ontwikkelde zij de ‘Sana-methode’: een eenvoudige en effectieve methode om mensen stap voor stap te begeleiden naar een gezonder eetpatroon terwijl ze volop kunnen blijven genieten van lekker eten. Vandaag werkt Sandra met een netwerk van 20 voedingsdeskundigen en diëtisten.

In Nooit meer diëten - 7 kleine stappen in je dag, een grote sprong in je leven brengt Sandra Bekkari (Sana) haar wetenschappelijk gefundeerde voedingskennis op een concrete en praktische manier aan bij de lezers. Een omschakeling in 7 stappen, waarbij de focus ligt op goede gewoontes die grote veranderingen met zich mee kunnen brengen. Met aangepaste, eenvoudige recepten en een bijgevoegd werkboek om zelf je vooruitgang bij te houden. Gebaseerd op het oorspronkelijke mediterrane dieet, met natuurlijke voedingsmiddelen en een prominente plaats voor superfoods, zorgt Sana voor een manier om een gezond en smakelijk voedingspatroon toe te passen in de dagelijkse keuken.

Het meisje in de trein - Paula Hawkins
Het meisje in de trein

Paula Hawkins werkte vijftien jaar als journalist voordat ze begon met het schrijven van fictie. Ze werd geboren in Zimbabwe en woonde daar totdat ze in 1989 naar Londen verhuisde. Het meisje in de trein is haar thrillerdebuut.

In Het meisje in de trein neemt Rachel iedere ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Nooit meer diëten 2 - nog meer gezonde recepten voor de hele familie
Nooit meer diëten 2

Nooit meer diëten 2 is het tweede kookboek waarmee Sandra Bekkari in deze lijst van best verkochte boeken van 2016 in Vlaanderen staat. Het is de opvolger op het immens populaire Nooit meer diëten 1.

In Nooit meer diëten 2 - nog meer gezonde recepten voor de hele familie focust Sandra Bekkari vooral op de moeilijke momenten, wanneer de verleiding genadeloos toeslaat. Wat doe je tijdens een periode van stress op het werk of in je privé, waardoor die goede voornemens te veel ruimte lijken in te nemen in je overvolle hoofd? Wat doe je op feestjes, wanneer 'nee' zeggen haast onmogelijk lijkt?  Aan de hand van praktische tips en handige dagschema's. Met opnieuw 60 lekkere en gemakkelijke recepten (inclusief meeneemlunchen!) voor heel de familie.

Als de rododendron bloeit - Santa Montefiore
Als de rododendron bloeit

Santa Montefiore (1970) schreef vele bestsellers, waaronder De Franse tuinman, Villa Magdalena en haar meest recente roman Als de rododendron bloeit. Ze is getrouwd met historicus en schrijver Simon Sebag Montefiore, heeft twee kinderen en woont in Londen.

In Als de rododendron bloeit proberen de vrouwen van kasteel Deverill zich staande te houden in de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Kitty wordt verscheurd door haar liefde voor Ierland en de wens haar leven met Jack te delen. Celia is vastbesloten kasteel Deverill in zijn oude glorie te herstellen en stort zich vol overgave op de renovatie, zich niet bewust van de rampspoed die onafwendbaar op haar af komt. Bridie probeert wanhopig over het verlies van haar zoon heen te komen, die ze bij zijn geboorte moest afstaan, en verzint de wildste plannen om hem terug te krijgen.

De bekeerlinge van Stefan Hertmans
De bekeerlinge

De Vlaamse schrijver Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). In 2016 behoorde zijn De bekeerlinge tot de best verkochte romans in Vlaanderen.

In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen.

Kopen bij Bol.com
De bekeerlinge (Nl) ebook (Nl) boek

Meer kookboeken

Deze lijst bevatte erg veel kookboeken. Ben je op zoek naar een kookboek maar heb je hier nog niet gevonden wat je zocht? Kijk dan eens naar de top 10 van beste kookboeken van 2016, of naar de beste nieuwe kookboeken van 2017.

Ben je op zoek naar kookboeken waarmee je gezond kan afvallen, dan kan je gaan kijken naar een uitgebreide lijst van kookboeken om gezond mee af te vallen.

Deel deze pagina